Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συζήτησης:
Για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup
Η απόφαση είναι πολύ κοντά στις τέσσερις θέσεις με τις οποίες προσήλθε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup που ήταν: δέκα χρόνια περίοδος χάριτος και δέκα χρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, δημιουργία ενός «μαξιλαριού» περίπου 10 δισ. ευρώ για να υπάρχει ασφάλεια στο σύστημά μας τα αμέσως επόμενα χρόνια και δημιουργία του αναγκαίου χώρου, γύρω στα 10-11 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή του ΔΝΤ του οποίου τα δάνεια λήγουν σύντομα και είναι ακριβά. Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες μας διότι καλύφθηκαν οι τρεις θέσεις μας επακριβώς και για το ΔΝΤ δόθηκαν 5,5 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο και μαζί και η επιστροφή των κερδών από τις τράπεζες. Το τελικό «μαξιλάρι», μαζί με αυτό που έχουμε και μερικά που θα προστεθούν ακόμη, θα είναι γύρω στα 24 δισ. ευρώ. Με τη χθεσινή απόφαση, η Ελλάδα πλέον μπορεί να βγει στις αγορές. Σε ερώτηση γιατί, τότε, δημιουργήθηκε «μαξιλάρι», ο κ. Σταθάκης απάντησε πως έτσι δημιουργείται η ασφάλεια στις αγορές ότι οτιδήποτε και να συμβεί τα επόμενα χρόνια, η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, ο Υπουργός είπε: Μετά τον Αύγουστο.
Αναφερόμενος στο όφελος για το ελληνικό χρέος από τη συμφωνία, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε:  «Έχουμε μια μεγάλη συμφωνία, κατά τη γνώμη μου ιστορική γιατί έδωσε οριστικά και αμετάκλητα αυτό που θέλαμε, δηλαδή το τέλος του προγράμματος. Επιπρόσθετα έχουμε μια σειρά από οφέλη, όπως η αντικατάσταση των παλαιότερων δανείων, από τον EFSF, που είχαν υψηλότερο επιτόκιο, με δάνεια που θα έχουν σαφώς το χαμηλότερο επιτόκιο του ESM. Επιπλέον, το επιτόκιο παύει να είναι κυμαινόμενο και άρα να ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησής του. Σημειώστε δε, ότι ήδη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το χρέος έχει ελαφρυνθεί κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες. Άρα, πλέον, μιλάμε για όφελος άνω των 100 δισ. ευρώ».
Για την αυξημένη εποπτεία
Να εξηγήσω τι είναι η αυξημένη εποπτεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο κατηγορίες: απλή και αυξημένη εποπτεία. Οι χώρες που ήδη ολοκλήρωσαν προγράμματα έχουν την απλή εποπτεία που αφορά σε εξαμηνιαίες εκθέσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εποπτεία θα είναι αυξημένη και θα είναι ανά τρίμηνο. Είναι διαφορετικό να πάρεις 10 δισ. ευρώ δάνειο όπως η Κύπρος,  80 δισ. όπως η Ιρλανδία κι άλλο 250 δισ. ευρώ. Σε ερώτηση αν από τις τριμηναίες εκθέσεις είναι δυνατό να προκύψουν νέα μέτρα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Όχι. Οι τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες εκθέσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως ήταν στο μνημονιακό καθεστώς. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, επέλεξε να κάνει τις αυξήσεις των μισθών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη».
Σε ό, τι αφορά τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% μετά το 2023 ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ο κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ισχύει για όλες τις χώρες, λέει ότι ανάλογα με το ύψος του χρέους που έχει μια χώρα υποχρεούται και σε συγκεκριμένο ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για το θέμα της επιμήκυνσης, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «με δεδομένο ότι στο  ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχει στρατηγική διαγραφής, οι μεγάλες επιμηκύνσεις είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος». 
Για την επόμενη ημέρα
Η μεγάλη επιτυχία αυτής της συμφωνίας είναι ότι ανοίγει δυνατότητες στο ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση να ασκεί την πολιτική που αυτή θέλει, στο πλαίσιο των περιορισμών. Η εποπτεία αναφέρεται αυστηρά, έτσι γίνεται σ΄ όλες τις μεταμνημονιακές καταστάσεις, για να μην ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια των οκτώ χρόνων. Δεν υπάρχουν νέες μεταρρυθμίσεις ή νέες συμφωνίες που πρέπει να γίνουν. Άρα, η κυβέρνηση αποκτά ξανά μια δυνατότητα να ασκεί την πολιτική της. Επίσης, η οικονομία πλέον όλοι προσδοκούμε ότι θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους μισθούς και για τις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να δουλεύουν με άλλον αέρα. Και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, όμως, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, θα αρχίσει να μπορεί δανείζεται με πολύ ευνοϊκότερους όρους απ΄ ό,τι στο παρελθόν. Αναφερόμενος στα capital controls, ο κ. Σταθάκης είπε ότι έχουν αρθεί πολύ οι περιορισμοί και πλέον είμαστε στο τελευταίο στάδιο.
Σχετικά με τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες, ο Υπουργός επισήμανε: «Εχθές, συμφωνήσαμε και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας στο οποίο καταγράφεται επιστροφή στην κανονικότητα, τα θέματα των μισθών, η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό και πολλά άλλα πράγματα που αφορούν τη μεγάλη μερίδα των πολιτών». Σε ερώτηση πότε θα έχουμε φοροελαφρύνσεις, ο κ. Σταθάκης απάντησε: Με τον προϋπολογισμό του 2019.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου, ο Υπουργός είπε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του».  
Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Έχουμε πλέον ένα βιώσιμο χρέος και η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει το δρόμο σε μια ελληνική επιχείρηση να δανειστεί, χωρίς να πληρώνει το ρίσκο της χώρας. Ένα μεγάλο μέρος μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δανείζεται από τη διεθνή αγορά. Μέχρι τώρα, στο επιτόκιο προστίθετο το ρίσκο της χώρας που προέκυπτε επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος κ.λ.π. Τώρα, «φεύγει» αυτό. Άρα, η μεγάλη ελληνική επιχείρηση που έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές θα δανείζεται πλέον με χαμηλότερα επιτόκια. Επίσης, έχουμε προαναγγείλει φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις απ΄ ό,τι δημοσιονομικό χώρο δημιουργείται».
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ