Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει διολισθήσει στην πολιτική της εσωστρέφειας και της αποστροφής του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.Η αναπτυξιακή στρατηγική για την επόμενη μέρα θα αποτελέσει κομβικό σημείο της διαφοροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει διολισθήσει στην πολιτική της εσωστρέφειας και της αποστροφής του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
   Η αναπτυξιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ
   «Στην αναπτυξιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια σαφή έννοια για το πως θέλουμε να κινηθεί η βιώσιμη οικονομία της επόμενης μέρας. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα θα είναι ένας χώρος με υψηλή δυνατότητα επενδύσεων, σε ενέργεια και logistics, λόγω του ρόλου που παίζει στην ευρύτερη περιοχή, ότι θα είναι μια οικονομία που θα ενισχύει πρωτίστως την εξωστρέφεια της, κυρίως την παραγωγική εξωστρέφεια» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπογράμμισε ότι την αναπτυξιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ διατρέχει και η ιδέα ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα οδηγηθεί σε κανόνες που θα ακολουθούν τις σωστές και καθιερωμένες εργασιακές σχέσεις».
   Στο κλίμα αυτό, ο Γιώργος Σταθάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση Θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, θα απομειώσει το φαινόμενο των εργολαβιών που έχει γίνει μάστιγα στην ελληνική οικονομία, θα διασφαλίσει συνθήκες εργασίας που θα τηρούνται στον ιδιωτικό τομέα. «Τέρμα η εποχή με τα δεκάωρα και δωδεκάωρα στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και παραδίδει και ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και οι μισθοί θα ακολουθούν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
   «Τα λέω αυτά, διότι η ιδέα ότι θα ανακάμψει η οικονομία, θα αναπτυχθεί και ταυτόχρονα θα έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και σωστές εργασιακές σχέσεις, αποτελεί κομβικό σημείο της διαφοροποίησης από την επόμενη μέρα της ΝΔ. Και το υπογραμμίζω. Η ΝΔ και η επόμενη μέρα, σημαίνει ότι ένα μέρος κοινωνικού κράτους - του ασφαλιστικού συστήματος - περνάει στον ιδιωτικό τομέα, διατυπωμένο σε όλους τους τόνους. Σημαίνει επίσης διατήρηση ενός εργασιακού μεσαίωνα, όχι διόρθωση, διατήρηση και επιδείνωση του. Και τρίτο μια στρατηγική ανάπτυξης η οποία στερείται ισχυρών προοπτικών για την οικονομία στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.
   Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε, επίσης, ότι η αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει και τις μόνες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν τη μέρα που βγήκαμε από το μνημόνιο, δηλαδή, ένα πακέτο θετικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ολοκλήρωση κτηματολογίου, η απλοποίηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, οι χωροταξικές μεταρρυθμίσεις κοκ, καθώς και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια.
   Ειδικά για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι πολύ διαφορετική από τη ΝΔ. «Ακυρώσαμε όλο το πρόγραμμα της ΝΔ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, που ήταν πλήρης ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα και της ΔΕΗ μαζί, και το αντικαταστήσαμε με μια στρατηγική που διατηρούμε το σύνολο των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο και προχωράμε σε αποκρατικοποιήσεις στο εμπορικό τμήμα του ενεργειακού τομέα» είπε ο κ. Σταθάκης.
   Ενεργειακός σχεδιασμός έως το 2030
   Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στον ενεργειακό σχεδιασμό για το 2030. «Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως και με τη συμφωνία του Παρισιού και με τον σχεδιασμό που συναποφάσισαν οι χώρες της ΕΕ για το 2030. Σε απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το 2030 η χώρα έχει δεσμευτεί να παράγει 32% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πρέπει να εξοικονομήσουμε 32% ενέργεια. Που σημαίνει ότι 1,5% ετησίως θα πρέπει να εξοικονομούμε κάθε χρόνο ενέργεια» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, για τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ακόμα τις θέσεις της ΝΔ, εισάγει βασικές καινοτομίες. «Λέει πως θα πάμε εκεί, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πλέον θα αποτελούν τη βασική μορφή ενέργειας. Το 57% της παραγωγής ενέργειας το 2030 θα είναι από ΑΠΕ, θα υποκαθιστούμε το λιγνίτη όταν κλείνουν τα εργοστάσια μόνο με ΑΠΕ» είπε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός:
   -έχει διαμορφώσει σαφές πλαίσιο, δημόσιες υποδομές, απελευθέρωση των αγορών,
   -έχει εισάγει όλους τους κανόνες με τους οποίους θα δουλεύει η ενεργειακή αγορά, με ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων.
   -έχει εισάγει τις ενεργειακές κοινότητες, ως νέο υποκείμενο που θα επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συγκροτούν ενεργειακές κοινότητες και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται. «Είναι μια καινοτομία που ήδη βρίσκει ανταπόκριση στον αγροτικό τομέα και θα έχει ανταπόκριση στον τουρισμό και αλλού» είπε.
   -ο στόχος που θέτει ο σχεδιασμός είναι η προστασία απέναντι στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.