Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο χαρακτήρισε χθες στη Βουλή την ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών στα Χανιά, ο Βουλευτής κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Η ίδρυση του Ινστιτούτου νομοθετήθηκε με την χθεσινοβραδινή υπερψήφιση από τη Βουλή του σ.ν του Υπουργείου Παιδείας για τις συνέργειες στο χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το Ινστιτούτο ιδρύεται στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης  και φιλοδοξεί να αξιοποιεί τη γνώση τη γνώση, την εμπειρία και τις υποδομές στην επιστήμη του πετρελαίου που έχει ήδη αναπτυχθεί στα Χανιά. Η αξιοποίηση θα γίνει στο περιβάλλον του ΙΤΕ, ίσως του κορυφαίου Ιδρύματος έρευνας  της χώρας μας και ενός από τα καλύτερα διεθνώς. Αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί εξ αρχής σαν θετικό προσόν για το νέο Ινστιτούτο.
«Είναι δεδομένο ότι με την ίδρυση του Ι.Π.Ε. θα δοθεί αποφασιστική ώθηση στην ενδυνάμωση της πετρελαϊκής έρευνας στη χώρα σε μια περίοδο που αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης κοιτασμάτων» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Χανιώτης Βουλευτής  και συμπλήρωσε ότι « σταθερή σκόπευση του Πολυτεχνείου Κρήτης να λάβει εξ αρχής το υπό  ίδρυση Ινστιτούτο  ιδιαίτερο προσανατολισμό στην έρευνα για την ανάπτυξη καλών πρακτικών στον τομέα της πρόβλεψης και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της βιομηχανίας του πετρελαίου στο περιβάλλον».
Τελειώνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί επαινετικά στο ότι ανάμεσα στο χρόνο υποβολής της πρότασης, από τα ενδιαφερόμενο ΑΕΙ και της υλοποίησης μεσολάβησε ελάχιστο διάστημα μόλις μερικών μηνών λέγοντας ότι «ο έπαινός ανήκει στον Υπουργό κ. Κώστα Φωτάκη που ενστερνίστηκε άμεσα και προώθησε ταχύτατα την ιδέα, στο Υπουργείο Ενέργειας και στον Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη καθώς και σε όλους όσοι ενέργησαν με ασυνήθιστη, να μου επιτραπεί να πω, ταχύτητά και συντονισμό, όπως τη διοίκηση του ΙΤΕ και την Πρυτανεία του  ΠΚ»
Η ομιλία του Βουλευτή κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη βρίσκεται στο: https://www.youtube.com/watch?v=mKPXsZL8bh8&feature=youtu.be