Σε πολύ λίγες ημέρες θα «βγει στον αέρα» η προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, που θα περιλαμβάνει και το ΕΚΑΒ, για το οποίο αγοράζονται 30 ακόμη ασθενοφόρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας την Πέμπτη 7/2 «στο Κόκκινο» και τον Θανάση Λαζαρίδη. Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και νέες ΤΟΜΥ, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο να περάσει το νέο σύστημα συνταγογράφησης για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κτλ.
Αναφερόμενος στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ο κ. Πολάκης είπε ότι «όταν γίναμε κυβέρνηση, παραλάβαμε περίπου 500 άτομα προσωπικό που είχε προσληφθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω των πιεστικών αναγκών με τον θεσμό του επικουρικού προσωπικού, συμβάσεις εργασίας ενός ή δύο ετών. Το 2016 προσθέσαμε άλλα 580 άτομα … Δώσαμε παρατάσεις και πήραμε πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για 1.200 άτομα που αφορούσε τις θέσεις αυτών που υπηρετούν. Συστήσαμε τις οργανικές θέσεις και νομοθετήσαμε αυξημένη μοριοδότηση για τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας, κάτι που «δεν υπήρχε ποτέ και πουθενά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Υπήρξε ένα μπέρδεμα λόγω άλλων νομοθετήσεων, γι΄ αυτό και σταμάτησε η προκήρυξη, συνέχισε. Ουσιαστικά, για 400 θέσεις αποκλείονταν από την διαδικασία να υποβάλλουν χαρτιά αυτοί που ήδη υπηρετούν, αυτό ήταν το πρόβλημα και «το λύσαμε … σε πολύ λίγες ημέρες, θα “βγει στον αέρα” η προκήρυξη αυτή», όπως προανήγγειλε. «Είχαμε βάλει σαν όριο το Μάιο για τα προσωρινά αποτελέσματα. Τώρα, αν γίνει η προκήρυξη τον Φεβρουάριο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα μέχρι τον Μάιο, οπότε θα δοθεί παράταση μέχρι να βγουν».
Για το ΕΚΑΒ, είπε ότι έχει ήδη γίνει μία τελευταία προκήρυξη και τώρα μπήκε και το ΕΚΑΒ στην διαδικασία για το επικουρικό προσωπικό. «Έχουμε σκοπό πολύ σύντομα, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενοφόρων ανά βάρδια. Αυτό θα γίνει και μέσα από ανακατανομή αλλά και από ένεση με επικουρικό προσωπικό». Τόνισε ότι το ΕΚΑΒ έχει μεγάλη χρηματοδότηση αυτή την στιγμή, ενισχύθηκε πέραν της τακτικής επιχορήγησης (των 20 εκατ. ευρώ ετησίως, άλλων 11 εκατ. ευρώ για τις υπερωρίες, 2,5 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες και τους μισθούς από το ΓΛΚ) και με επιπλέον 13 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ για τις αεροδιακομιδές. Είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για περίπου 30 ασθενοφόρα σε τρία παραρτήματα του ΕΚΑΒ, πρώτη φορά που το ΕΚΑΒ αγοράζει ασθενοφόρα από δικά του χρήματα, όπως τόνισε.
Δεν θέλουν έλεγχο και βάζουν μπροστά τις οικογένειες των παιδιών
Η μεγάλη αλλαγή στις εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κτλ., είναι ότι μετά το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που όρισε αναλυτικά, κατηγορίες, νόσους, αριθμό, είδος και διάρκεια θεραπειών που απαιτούνται, ξεκινούν να συνταγογραφούνται με αυτόν τον τρόπο, από αυτόν τον μήνα. Είναι κρίσιμο να υπάρξει το πέρασμα σε αυτή την συνταγογράφηση.Αυτό που γινόταν πρακτικά ήταν ότι συμπλήρωναν έναν αριθμό θεραπειών για να πάρουν το ανώτερο ποσό που έδινε ο ΕΟΠΥΥ μηνιαίως. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από σοβαρό κομμάτι, ειδικά των λογοθεραπευτών, που δεν θέλουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ … ο ΕΟΠΥΥ έχοντας συμβάσεις με τους θεραπευτές θα μπορεί να τους ελέγχει. Αυτός είναι ο πυρήνας της αντίδρασης, αλλά «πολλοί βάζουν τις οικογένειες των παιδιών μπροστά». Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τακτικότατα, τόνισε ο κ. Πολάκης. «Βλέπετε καμία κινητοποίηση από φαρμακοποιούς, κλινικές, άλλους συμβασιούχους;».
«Θα προχωρήσουμε προοπτικά στις συμβάσεις, στην αρχή θα συνεχίσουμε την αποζημίωση των γονέων ή δικαιούχων και θα προχωρήσουμε, πιστεύοντας ότι θα τους πείσουμε. Αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη δεν υπάρχει περίπτωση να μην καλυφθούν εκεί που πρέπει να καλυφθούν», όπως τόνισε.
Συνειδητή πολιτική επιλογή η προτεραιότητα της Υγείας στις προσλήψεις
Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα στο Σύστημα Υγείας έχουν αναλάβει υπηρεσία 18.050 άτομα επιπλέον από αυτούς που υπήρχαν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικοί των οποίων ανανεώθηκαν οι συμβάσεις, ενώ άλλα 6.000 άτομα περίπου είναι σε διάφορα στάδια της διαδρομής για να αναλάβουν επίσης υπηρεσία. Είναι η μεγαλύτερη ένεση προσωπικού από την συγκρότηση του ΕΣΥ την δεκαετία του 1980.Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων θέσεων που προκηρύχθηκαν σε όλο τον δημόσιο τομέα κατευθύνθηκε στο χώρο της Υγείας. Από τις 24.000 προαναφερθείσες θέσεις, οι 9.000 είναι μόνιμες, όπως σημείωσε.
Θύμισε σε άλλο σημείο ότι «μέσα στα μνημόνια, η πρώτη αύξηση που δόθηκε ήταν το επίδομα άγονου αγροτικού, σε περίπου 450 αγροτικά ιατρεία της χώρας, που τότε ήταν άδεια στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Σήμερα, είναι γεμάτα στην συντριπτική τους πλειοψηφία».
Αυξήθηκαν επίσης η αμοιβή των νυχτερινών και εξαιρεσίμων για Κυριακές και αργίες, τις ώρες και τα εκτός έδρας για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, δόθηκαν τα αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, δόθηκαν 230 εκατ. ευρώ μεικτά σε περίπου 21.000 νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας (από 1.500 ευρώ μέχρι και 14.000 ευρώ). Γίνεται επίσης προσπάθεια να δοθεί πίσω η περικοπή των 40 ευρώ στο επίδομα ευθύνης στις προϊσταμένες νοσηλευτικών τμημάτων. «Θα πατάμε στα πόδια μας και θα δίνουμε, δεν μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε όλα τώρα. Έχουμε σχέδιο, κάνουμε εξοικονόμηση, τα ξαναγυρίζουμε».
Συνεχίζεται παράλληλα η «μάχη» για τους οικογενειακούς γιατρούς και ήδη έχουν ανοίξει 110 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), παρά τον πόλεμο που δέχεται ο θεσμός. Παρά το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού, «τελειώνουν φουρνιές και μπαίνουν, ήδη διορίζονται κι άλλοι και θα ανοίξουν και άλλες ΤΟΜΥ το επόμενο διάστημα. Ο κ. Πολάκης σημείωσε επίσης την έλλειψη συνεργασίας από αρκετούς Δήμους στην ανεύρεση κατάλληλων κτιρίων.
Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, όπου επιδίωξη είναι αντί του παλιού πλαφόν των 200 επισκέψεων μηνιαίως που μπορεί να καλύπτονταν τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα, να προβλέπονται στο εύρος του μήνα κάποιες ώρες για δωρεάν εξέταση ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Η «ΠΑΣΟΚογεννημένη γραφειοκρατία» της ΠΟΕΔΗΝ
Σχολιάζοντας το ρόλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο κ. Πολάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «ουσιαστικά είναι η ΠΑΣΟΚογεννημένη γραφειοκρατία της εργατικής αριστοκρατίας, που ήταν οργανικό στοιχείο του προηγούμενου συστήματος διακυβέρνησης και διαπλοκής. Από το 2015 πρακτικά είναι “στην απ’ έξω” της διαχείρισης και διακυβέρνησης του συστήματος».Οι προσλήψεις του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία την δεκαετία του ’80 έφτιαξαν ένα πολύ ισχυρό δικό του συνδικαλιστικό χώρο στα δημόσια νοσοκομεία. Κατά περιόδους και περιοχές, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ στους εργαζόμενους των νοσοκομείων (γιατί στους γιατρούς και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας - ΟΕΝΓΕ ποτέ δεν ήταν το ίδιο, είχε πάντα μεγάλη δύναμη η Αριστερά), έπαιρναν 60%-70% στα σωματεία.
Σήμερα, έχει πλέον χάσει πολλές δυνάμεις, συνέχισε ο κ. Πολάκης, αλλά ελέγχει ακόμη κάποιους ανθρώπους-κρίκους μέσα στα νοσοκομεία -έτσι αναπαρήγαγε και την ύπαρξη του, σε συνδυασμό και με τις δυνάμεις της ΝΔ … τώρα, είναι συνδυασμός ΠΑΣΚ-ΝΔ για να έχει την πλειοψηφία «και να κάνει τα καρναβάλια που κάνει ο Γιαννακός … έχει γράψει πάνω από 1.700 ανακοινώσεις από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα χρόνια των μνημονίων δεν είχαν γράψει ούτε 50».
Η ΝΔ μοίραζε τις «κουτάλες» και το ΠΑΣΟΚ προσέθεσε τα «κουταλάκια» στο φαγοπότι που χρεοκόπησε τη χώρα
Η χρεοκοπία της χώρας είχε τρία μεγάλα κομμάτια: περίπου 130-150 δισ. ευρώ από την υπερτιμολόγηση και το μαύρο χρήμα στα εξοπλιστικά, περίπου 100 δισ. ευρώ στα δημόσια έργα, «ολυμπιακά» και άλλα, ενώ γύρω στα 85 δισ. ευρώ στον χώρο της Υγείας. Το άθροισμά τους (315-335 δισ. ευρώ) είναι ουσιαστικά το δημόσιο χρέος, ο λόγος για τον οποίο χρεοκόπησε η χώρα, είπε ο κ. Πολάκης.Στην Υγεία έχουν γίνει συγκεκριμένοι πλέον υπολογισμοί από διάφορους μελετητές, συνέχισε. «Ένας αδρός υπολογισμός … είναι ότι από το 1990 ως το 2010 στην Υγεία η συνολική (δημόσια και ιδιωτική) δαπάνη ήταν περίπου 260 δισ. ευρώ, αυτός ήταν ο τζίρος του χώρου. Τα 160 δισ. ευρώ περίπου ήταν δημόσια δαπάνη (κρατικός προϋπολογισμός και ασφαλιστικά ταμεία), ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ ιδιωτική δαπάνη, η άμεση καταβολή από τους ιδιώτες και τα ταμεία. Εάν υπολογιστεί μία «μετριοπαθής» υπερτιμολόγηση της τάξης του 30% στα 160 δισ. ευρώ δημόσιου χρήματος και 40% στα 100 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρήματος, προκύπτουν τα 85 δισ. ευρώ της υπερτιμολόγησης, του μαύρου χρήματος, των παράνομων αμοιβών, κ.ά.
Η διαφορά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι η ΝΔ και η Δεξιά μοίραζε χρήμα σε δέκα, είκοσι, εκατό οικογένειες, με μερικές… μεγάλες κουτάλες. Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε, πέραν των 80 οικογενειών των Γερμανοτσολιάδων της Κατοχής και άλλων 20 που έφτιαξε και τους έδωσε μεγάλες κουτάλες, μοίρασε και μερικές χιλιάδες… μικρά κουταλάκια σε μεγάλο κομμάτι του μηχανισμού, κρατικού και παραέξω, που και αυτοί τσιμπολόγαγαν από τον κρατικό κορβανά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στην περίοδο που βρέθηκε στην Λατινική Αμερική, καθώς και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 στην Ελλάδα, με τις μάχες του φοιτητικού κινήματος στην Ιατρική να προστατευτεί το αυτονόητο δικαίωμα μετά το πτυχίο να είναι ανοιχτός ο δρόμος προς την ειδικότητα, χωρίς διαδικασία εξετάσεων που θα δημιουργούσε στρατιά ανειδίκευτων γιατρών. «Ήταν ένας από τους ελάχιστους αγώνες το 1990-1993 που νίκησαν επί της διακυβέρνησης» Μητσοτάκη, όπως είπε.
Ακολούθησαν πολλοί ακόμη αγώνες και «η σκληρή πραγματικότητα του ιδιωτικού τομέα, γιατί πολύ από εμάς δεν μπορέσαμε να μπούμε στο ΕΣΥ γιατί δεν “προσκυνήσαμε” αυτούς που έπρεπε, είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ». Τελικά «χρεοκόπησε η χώρα μέσα από το “κοινωνικό συμβόλαιο του πελατειακού κράτους, της παραοικονομίας και του μαύρου χρήματος”», συνέχισε ο κ. Πολάκης, για να ακολουθήσει με τα μνημόνια ο απεγκλωβισμός από την μέγγενη του δικομματισμού για τεράστια κοινωνικά στρώματα, που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηχητικό: https://soundcloud.com/user-899349255/1055-06-2019a-4
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου