Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

«Κοινωνική πραγματικότητα η πολιτική χειραφέτηση», αναφέρει μεταξύ άλλων «για τη μεγάλη συνάντηση στο Γαλάτσι και την συσπείρωση που προκύπτει από τη συγκεκριμένη προσπάθεια», ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel.
Η συσπείρωση δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας και της Κεντροαριστεράς, όσο και της Σοσιαλδημοκρατίας που οριοθετείται από τον νεοφιλελευθερισμό, μιλάει στην καρδιά του κόσμου, επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή KONTRAST του Kontra Channel, με τον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο, την Κυριακή 7/4/2019.
Ακολουθούν σημεία της:

Για την μεγάλη συνάντηση στο Γαλάτσι και την συσπείρωση που προκύπτει από τη συγκεκριμένη προσπάθεια

«Καταρχάς, πράγματι  ήταν μία πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Νομίζω ότι δεν έχει γίνει σε, κλειστό χώρο τουλάχιστον, μεγαλύτερη συγκέντρωση από εμάς από το ‘15 και έπειτα. Και από κανένα άλλο κόμμα. Μετά βεβαιότητας θα σας το έλεγα αυτό. Έχει κι αυτό την σημασία του. Μεγαλύτερη, όμως, σημασία έχουν οι λόγοι που οδήγησαν τελικά στο να υπάρξει αυτή η πρώτη δημόσια εμφάνιση αυτού του μετώπου, όλων αυτών των δυνάμεων που έχουν συμπαραταχθεί για τη διαμόρφωση αυτού που ονομάζουμε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Φάνηκε ότι κατορθώνει και εμπνέει και συσπειρώνει έναν κόσμο, βάζει στο παιχνίδι έναν κόσμο ο οποίος αρκούνταν στο να παρακολουθεί. Ίσως να μην το γνωρίζετε, εγώ μπορώ από τη θέση του γραμματέα να σας διαβεβαιώσω ότι επί ένα μήνα έχουν γίνει  περιφερειακές συγκεντρώσεις με πάνελ αυτού του τύπου, όλες ανοιχτές, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο της Κρήτης και αλλού, οι οποίες ήταν τουλάχιστον διπλάσιες και τριπλάσιες σε κόσμο από τις συγκεντρώσεις που βλέπαμε τον τελευταίο χρόνο.  Αυτό σημαίνει ότι μιλάει στην καρδιά κάποιων το πολιτικό μήνυμα της συσπείρωσης των αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων».

Νέο προγραμματικό πλαίσιο για δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και της κεντροαριστεράς

«Η αξία αυτού του εγχειρήματος είναι ότι δεν πρόκειται για έναν νέο πολιτικό φορέα, πολύ δε περισσότερο δεν πρόκειται για έναν νέο πολιτικό φορέα που πάει να υποκαταστήσει το χώρο της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας. Η αξία είναι ότι κατορθώνει να βάλει σε ένα νέο ευρύ προγραμματικό πλαίσιο,  δυνάμεις της αριστεράς, δυνάμεις της οικολογίας, δυνάμεις του κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου. […] Σας είπα ποια είναι η δυναμική. Ο καθένας έχει την συμβολή του. Είναι μία πολύμορφη συσπείρωση δυνάμεων, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός, αλλά που είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητοποίησης. Ότι, παιδιά κοιτάξτε να δείτε, σε αυτές τις ευρωεκλογές και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Δεν πάμε ούτε μπάνιο, ούτε γυρνάμε την πλάτη. Και για την Ευρώπη είναι, διότι υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού, ως αποτέλεσμα των κυρίαρχων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η ακραία λιτότητα έδιωξε τον κόσμο προς την ακροδεξιά. Και την ακραία λιτότητα, από κοινού την εφάρμοσαν οι σοσιαλδημοκράτες με τους χριστιανοδημοκράτες. Τώρα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία, πολιτικά ευτυχή συγκυρία, ότι ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και κατ’ αντιστοιχία αυτές οι δυνάμεις που ήταν χθες στο Γαλάτσι, λένε ότι “πρέπει να πάρουμε διαζύγιο από τον νεοφιλελευθερισμό, οριοθετούμαστε”. Είναι αυτό που δεν κάνει η κυρία Γεννηματά».

Κοινωνική πραγματικότητα η πολιτική χειραφέτηση

«Να σας πω κάτι και αυτό ισχύει και για την περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, αλλά ακόμη και για εκείνες τις μεμονωμένες περιπτώσεις ανένταχτων πολιτικών προσωπικοτήτων, που κατά καιρούς έπαιξαν έναν μεγάλο ή μικρότερο ρόλο. Ισχύει και για μικρότερες ή μεγαλύτερες συλλογικότητες. Αυτό που βλέπετε τώρα δεν είναι κάτι το οποίο ξαφνικά προέκυψε. Νομίζω ότι έπεται μιας ολόκληρης διαδικασίας που συνέβη στο κοινωνικό επίπεδο, στο επίπεδο των ψηφοφόρων. Κοιτάξτε τι έχει γίνει από το ‘12 θα έλεγα και με πολύ μεγαλύτερη ένταση από το ’10, που επισφραγίστηκε το ’15.  Πολλοί, πλέον, προσδιορίζονται ως πρώην. Υπήρξαν μεγάλα κομμάτια των Ελλήνων πολιτών, των ψηφοφόρων, που χειραφετήθηκαν από τις παγιωμένες παλαιότερες πολιτικές τους εκφράσεις».

Επί ίσοις όροις η μάχη των εθνικών εκλογών

«Οποτεδήποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα είναι μια μάχη αμφίρροπη, παρά τα όσα καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις […] διότι υπάρχει μια παρατεταμένη αδυναμία των δημοσκοπήσεων να κάνουν τη δουλειά τους, όχι μόνο στην Ελλάδα  - εδώ ίσως να υπάρχουν κι άλλα πράγματα που τις αναγκάζουν πολλές φορές ή τις οδηγούν να μην είναι τόσο αξιόπιστες - σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει θέμα. […] Ακόμη κι αν επιλέγαμε να αλλάξουμε τους σχεδιασμούς μας, αυτή η μάχη θα ήταν επί ίσοις όροις».
Ο «μπερλουσκονισμός» στην ενημέρωση νοθεύει τη δημοκρατία
«Κάποιοι φτιάχνουν την ατζέντα. Και την φτιάχνουν γιατί ζούμε στις συνθήκες της “δικτατορίας” ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Περί αυτού πρόκειται αυτή τη στιγμή. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν υπήρχε μια τόσο νοθευμένη πολιτική αντιπαράθεση στη βάση των λεγόμενων fake news. Δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες, χρήματα για να φτιάχνονται πλαστές ειδήσεις κυρίως μέσω του διαδικτύου. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό. Και ξέρετε κάτι; Η μία από τις πλευρές της αντιπαράθεσης αυτών των εκλογών, των ευρωεκλογών και των εθνικών, είναι και αυτή. Αν θέλουμε μια δημοκρατία, πλουραλιστική, να διαφυλάσσει την υπόθεση της ενημέρωσης ή θέλουμε τους ολιγάρχες να παρεμβαίνουν παντού. Και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, υπόδικος, να έχει πάνω από 10 Μέσα. Αυτό τι είναι; Δεν είναι “μπερλουσκονισμός”. Δεν είναι νόθευση της δημοκρατίας; […] Είναι το θέμα μας, γιατί αφορά τις  ψεύτικες ειδήσεις, τις κάλπικες ειδήσεις, τις “πέτσινες” ειδήσεις». 
 Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=TxNnX2v1ddU