Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει
διατάξεις για την εκπαίδευση και την έρευνα. Πιο συγκεκριμένα,
προβλέπεται η κατάργηση του Ασύλου και η εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με
τον κοινό δημόσιο χώρο και η κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα
«Προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στην
ερευνητική κοινότητα της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη
μεταφορά της ΕΔΕΤ ΑΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση
του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας
από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, που είναι τα ΑΕΙ και τα
Ερευνητικά Κέντρα της χώρας»,σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε
σχέση με τις αλλαγές στην Παιδεία και την Έρευνα, που φέρνει η νέα
κυβέρνηση.Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ανέφερε πως το ακαδημαϊκό άσυλο είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας.
Ο ίδιος τόνισε πως οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο Πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επεσήμανε επίσης πως υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρώτρια τομεάρχης, Μερόπη Τζούφη, υπογράμμισε πως η ίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ η προβλεπόμενη κατάργησή της αποτελεί πλήγμα για το τοπικό Πανεπιστήμιο, αλλά και την εκπαίδευση συνολικά.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «κλείνει το μάτι» στα ιδιωτικά κολέγια εντός της χώρας τα οποία παρέχουν πτυχίο νομικής με τη μέθοδο του franchise.
Όσον αφορά το άρθρο 62 «Εξασφάλιση πιστώσεων για απασχόληση εκπαιδευτικών», η κα Τζούφη τόνισε πως το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δεσμεύσει 24.5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στην Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου