Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Αντώνης μας, δεν είναι πλέον μαζί μας. "Έφυγε" πρόωρα σήμερα το βράδυ ύστερα από σκληρή, αλλά άνιση μάχη.

Ο Αντώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Ήταν απόφοιτος του Α΄ Γυμνασίου Χανίων και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Νέος, ακόμα, εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και συμμετείχε στους πολιτικούς αγώνες τού καιρού του. Κατά τα χρόνια των σπουδών του εκλέχτηκε γραμματέας της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αθήνας και μέλος της ΑντιΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Διώχθηκε από τη χούντα ως ενεργό μέλος τού αντιδικτατορικού κινήματος.

Επιστρέφοντας στα Χανιά εγγράφεται στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και γρήγορα ξεχώρισε για τις γνώσεις, το ήθος και την προσφορά του σε συνανθρώπους που είχαν ανάγκη. Ο Λαός των Χανίων, τιμώντας τον, τον εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο. Από το 1977 μέχρι το 1990 ήταν υποψήφιος βουλευτής Χανίων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αρχικά με το ΚΚΕ και στη συνέχεια με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Στέλεχος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης, ήταν παρών σε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο και αλληλεγγύη. Η πραότητα του χαρακτήρα, το ήθος και η καλοσύνη του ενέπνεαν σε συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους την αγάπη και τον σεβασμό. Τιμήθηκε από τον Χανιώτικο Λαό, ως βουλευτής αυτή την φορά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Διετέλεσε πρόεδρος των δύο Επιτροπών της Βουλής που διερεύνησαν τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ και των σκανδάλων στον χώρο της υγείας. Με τόλμη και συνέπεια στις αρχές του έφερε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Ως βουλευτής πάντα ήταν κοντά στους συμπολίτες του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ταμπέλες και σημάνσεις, χωρίς ανταπόδοση.

Αντώνη, το χαμόγελό σου θα φωλιάζει στη σκέψη μας, το ήθος σου στη ψυχή μας. Παρακαταθήκη πολύτιμη, οι αγώνες σου‧θεμέλιο για τους αγώνες μας.

Καλό ταξίδι Σύντροφε.


Από το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Χανίων