Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Συντονιστική Γραμματεία Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το ενδεχόμενο να κινηθεί η κυβέρνηση σε μια πορεία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων, που να περιλαμβάνουν και τις ανοιχτές απαιτήσεις των αμερικανονατοικών για τη βάση της Σούδας, στον κύκλο διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν, αλλά και εκείνων που έπονται, σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο θέμα των Σκοπίων αλλά και του Κόσσοβου. Ιδιαιτέρως για το δεύτερο και παίρνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έρχονται για διαπραγματεύσεις που γίνονται και πιέσεις που ασκούνται, ζητάμε μια διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει σε αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας σ΄ένα χώρο όπως τα Βαλκάνια, όπου ξέρουμε τους κινδύνους για όλους χωρίς εξαίρεση από αποσχιστικές τάσεις.
Θέλουμε όμως να εκφράσουμε ιδιαίτερα την ανησυχία μας για τον συσχετισμό που έγινε, ανάμεσα στην αμερικανική βάση στη Σούδα και τις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων. Είναι γνωστό ότι τον μήνα Ιούνιο οργανώνονται οι ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας επί αμυντικών και διπλωματικών θεμάτων. Κι εκεί εκκρεμούν οι εξής απαιτήσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης :
Πρώτον. Σε σχέση με τη βάση της Σούδας, η επέκταση του προβλήτα Κ-14. Είναι ο προβλήτας ο οποίος δέχεται πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Δεύτερον. Η χρήση του Ναυτικού νοσοκομείου των Χανίων από τους αμερικάνους στρατιώτες, σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Υπουργείο Εξωτερικών. Τρίτον. Η επέκταση της ετεροδικίας. Τέταρτο Οι πιέσεις για αγορά εξοπλισμών και για την ανάληψη από τους αμερικάνους των έργων για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων. Και πέμπτον, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, η άρση των εθνικών περιορισμών στην αποστολή ειδικών δυνάμεων από την Ελλάδα στο Αφγανιστάν, δηλαδή στο να υπάρξουν αυτές οι δυνάμεις έξω από τη ζώνη της Καμπούλ στις εμπόλεμες ζώνες.
Η Γραμματεία Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στο χανιώτικο λαό, που εδώ και χρόνια και με κάθε τρόπο έχει διατρανώσει την αντίθεσή του στην ύπαρξη και την επέκταση των βάσεων στον τόπο μας, τον καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση, για να μην περάσουν τα διαφαινόμενα σχέδια και τα πάρε-δώσε Αμερικάνων και Κυβέρνησης.
Το σύνθημα της μεταπολίτευσης «Έξω οι βάσεις του θανάτου» ξαναέρχεται στην επικαιρότητα όσο ποτέ άλλοτε. Δηλώσεις έχουμε ακούσει αρκετές αλλά δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί, στοιχεία υπάρχουν αλλά παραμένουν κρυφά για λόγους "Εθνικής Ασφάλειας". Ο θάνατος από την μόλυνση και η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν επηρεάζει επιλεκτικά τους πολίτες ενός τόπου αλλά συλλογικά. Συλλογική λοιπόν πρέπει να είναι και η απάντηση.
Χανιά 12 Απριλίου 2008
Συντονιστική Γραμματεία Χανίων