Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Ξεφυλλίζοντας τα σημερινά «Χανιώτικα Νέα»
Στρατόπεδο Μαρκόπουλου
Τη διατήρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα χέρια του στρατού για την κάλυψη των αναγκών του, έχει αποφασίσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως γράφαμε και χθες.
"Μόνος ως αστείο εκλαμβάνεται η αναφορά του Υπουργείου ότι η διατήρηση του στρατοπέδου γίνεται για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών. Ήμαρτον, τόσα στρέμματα έχει ο στρατός στα Χανιά, τεράστιο στρατόπεδο στην Αγιά, Ναύσταθμος, 115, συν Αμερικανικές και Νατοϊκές βάσεις, το στρατόπεδο "Μαρκοπούλου" είναι απαραίτητο για την κάλυψη των στρατιωτικών του αναγκών που δεν έχει ούτε 10 στρατιώτες μέσα" αναφέρει το μέλος της Συνέλευσης των κατοίκων της περιοχής και πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Πιαγκαλάκης. Οπως επισημαίνει ο ίδιος "το μόνο που κάνει το στρατόπεδο αυτή τη στιγμή είναι να "πιάνει χώρο" σε μια πόλη που έχει ανάγκη απο πράσινο. Είναι προκλητικό το Υπουργείο να ζητάει πιστώσεις για να κάνει την μετεγκατάσταση από ένα Δήμο και ένα νομό που έχει τραβήξει τα πάνδεινα. Καταστροφή περιβάλλοντος, κατοχή χώρων, παρουσία αεροπλανοφόρων, ξένων στρατευμάτων".
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου το μέλος της Συνέλευσης τονίζει πως "η απορία μας είναι τι άλλαξε από τότε που ο υφυπουργός κ. Λαμπρόπουλος δήλωνε επί λέξει ότι "σε μια πόλη με τόσο λίγο πράσινο, θα πρέπει να παραχωρηθεί όλο το στρατόπεδο"; Τι άλλαξε από τότε, πριν από ένα χρόνο και έρχεται ο κ. Μειμαράκης και λέει ότι δεν μπορεί να γίνει η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου; Μια μετεγκατάσταση που στοιχίζει ελάχιστα και αν όπως λέει και ο νόμος το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλει πόρους για να μετεγκαταστήσει, να κάνει περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα που για τον επόμενο χρόνο θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ όπως διαβάσαμε πρόσφατα στον τύπο. Ας βρουν τους πόρους από εκεί."
Εκπρόσωποι φορέων που διεκδικούν το 100% του στρατοπέδου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να γίνει πράσινο και ένα σχολείο επεσήμαναν ότι η κινητοποίηση τους θα συνεχιστεί, και στις 17 Μάη θα πραγματοποιήσουν τη 2η γιορτή διεκδίκησης έξω από τις πύλες του στρατοπέδου.
Αίτημα για αξιοποίηση οικοπέδου στη Νέα Χώρα
Να προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου των τριών στρεμμάτων (ανήκει στη θυγατρική «Κρητικά Ακίνητα» της Τράπεζας Χανίων) στο οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα προκειμένου να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς και αθλητικές δραστηριότητες ζητάνε από το Δήμο Χανίων με έγγραφο τους φορείς της περιοχής.
Όπως τονίζουν στο έγγραφό τους, "το οικόπεδο ...εμβαδού 3.168,04 τ.μ. έχει χαρακτηριστεί κοινωφελής χώρος και συγκεκριμένα αθλητικός χώρος. Και παλαιότερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε προσπαθήσει να αποχαρακτηρίσει τον παραπάνω χώρο, αλλά μετά από στοιχεία που προσκομίσαμε και την αντίδραση φορέων της πόλης ...η πρόταση - τροποποίηση δεν έγινε αποδεκτή. Σήμερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία επανέρχεται ...και ζητά να πληροφορηθεί τις προθέσεις σας όσο αφορά την εξαγορά του από το Δήμο. Πιστεύομε ότι η εξαγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί στην περιοχή ελεύθερος αθλητικός χώρος, δίπλα στα σχολεία, τόσο για τη συνοικία, όσο και για την πόλη ολόκληρη, όπως έχομε πολλές φορές συζητήσει παλαιότερα".
Φαράγγι Καντάνου
“Όχι” στο αίτημα του Δήμου Καντάνου, της τοπικής κοινωνίας και φορέων του Νομού Χανίων για τον χαρακτηρισμό, ως ιστορικού, του παλαιού επαρχιακού δρόμου Άναβος - Κάντανος είπε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης με απόφασή του στις 3 Απρίλη ... «διότι δεν υπάρχουν σ’ αυτόν κατασκευές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μνημεία ή σύνθετα έργα του ανθρώπου και της φύσης, ούτε αποτέλεσε το χώρο εξαίρετου ιστορικού ή μυθικού γεγονότος». (!)

Παλιό Ψυχιατρείο

Η ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση των χώρων του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων θα συνεδριάσει σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στη Νομαρχία, προκειμένου να εξετάσει όλες τις επιμέρους προτάσεις και να προχωρήσει στην εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης για την αξιοποίηση του χώρου.
Όταν μιλάνε για "αξιοποίηση" καλού κακού να ανησυχούμε;