Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Του Στέφανου Χλωράκη (από τα σημερινά Χανιώτικα Νέα)

Λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ένας επιχειρηματίας, εκπρόσωπος αραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (ποιων ακριβώς, μόνον αυτός και οι επιτελείς του fund του το γνωρίζουν), ο οποίος εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων από την πόρτα της δικηγορίας – νομικής συμβουλής σε εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων ήταν υπεράκτιες, εφορμά ως ταύρος στο υαλοπωλείο του πολιτικού κόσμου, μηνύοντας τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα για συκοφαντική δυσφήμιση της MIG και απαιτώντας μάλιστα το κολοσσιαίο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, μηνύει το κανάλι Star, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ζητώντας αποζημίωση 150 εκατομμύρια ευρώ (!) για τον ίδιο λόγο. Είναι γνωστό ότι ο Βγενόπουλος έχει ανοίξει πόλεμο με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, απαιτώντας με το έτσι θέλω -ας μου συγχωρεθεί το αδαές επί των αθλητικών, έχω την εντύπωση όμως από όσα διαβάζω ότι πρόκειται για “έτσι θέλω”- να του παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟ. Επομένως, η μήνυση κατά STAR, έχει την ψυχαναλυτική όσο και την οικονομολογική της ερμηνεία (θεωρίες κινήτρων).

Η μήνυση όμως κατά του Α. Τσίπρα πώς να ερμηνευθεί; Όποια και αν είναι η απάντηση, ένα είναι βέβαιο: Ο Βγενόπουλος και οι αφανείς Άραβες επενδυτές του ενοχλούν τη δημοκρατία, απειλούν ακόμη και αυτά τα ελάχιστα εναπομείναντα πολιτικά ήθη, απαξιώνουν τη συλλογική νοημοσύνη των Ελλήνων και γίνονται επικίνδυνοι για το μέλλον της σταθερότητας της χώρας, πολιτικής και οικονομικής.

Τέτοιες πρωτοφανείς κινήσεις, εφ’ όσον δεν είναι μέρος κάποιου σχεδίου που τέθηκε σε ενέργεια, σε μία ευνομούμενη κοινωνία δεν θα ήταν πιθανό ούτε να διανοηθεί κάποιος να μεθοδεύσει.

Οι επιχειρηματίες που εφορμούν ξέσαλοι στο δημοκρατικό πολίτευμα και στην οικονομική τάξη πραγμάτων, εκπροσωπώντας, απλώς, επιχειρηματικά συμφέροντα, πολλές φορές αγνώστου μάλιστα ταυτότητας, είναι άκρως επικίνδυνοι για τη χώρα. Και θα έπρεπε επιτέλους η πολιτεία να βρει έναν τρόπο να τους σταματήσει.

Η ΓΣΕΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν τις ενέργειες της MIG και του κ. Βγενόπουλου που «μηνύοντας» τον πολιτικό κόσμο της χώρας στοπρόσωπο του «χωρίς άσυλο» Αλέξη Τσίπρα ποινικοποιούν την πολιτική ζωή… προσβάλλουν τον θεσμό του κοινοβουλευτισμού και είναι προφανές πως έχει την έγκριση και την ευλογία της κυβέρνησης…

Η μήνυση που έγινε ενάντια στον Τσίπρα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα του επιπέδου της επιχειρηματικότητας που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύει απόλυτα το τι σημαίνει διεθνής καπιταλισμός. Δηλαδή, επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία ηθική αναστολή έναντι του κέρδους και έχουν γραμμένη τη δημοκρατία στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Δημοκρατία για τέτοιες επιχειρήσεις αποτελεί η ελεύθερη δυνατότητά τους να κερδίζουν απρόσκοπτα χωρίς την παρεμβολή συνδικαλιστών ή πολιτικών όπως ο Τσίπρας.

Η κυβέρνηση όμως είναι ο απόλυτος ηθικός αυτουργός αυτής της κατάπτωσης. Κυβέρνηση που ξεκίνησε τη μαραθώνια δικαστική διαμάχη με τους συνδικαλιστές και τους απεργούς ενώ συναλλασσόταν με τέτοιους επιχειρηματίες. Τα κανάλια έπρεπε να αναδείξουν το θέμα αυτό, αλλά φοβήθηκαν τις κομματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Κρίμα…

Μπορεί οι Άραβες να τηλεφώνησαν στον Έλληνα επιχειρηματία και να τον «ξέχεσαν» που είχε τόσο μικρές αποδόσεις στα χρήματά τους (200 εκατ. ευρώ από τη μεταπώληση μετοχών του ΟΤΕ στη DEUTSCHE TELEKOM). Έτσι και αυτός εκνευρίστηκε και άρχισε τις μηνύσεις ρίχνοντας τις ευθύνες αλλού. Αν, όμως, οι Άραβες θέλουν μεγαλύτερες αποδόσεις υπάρχουν και πιο υπανάπτυκτες χώρες από την Ελλάδα. Μπορούν να πάνε στην Ινδονησία και την Κίνα όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12ωρα, 15ωρα πίνουν βρώμικο νερό και δεν υπάρχουν Τσίπρες να τους ενοχλούν. Εκεί τους εκτελούνε τους Τσίπρες, πηγαίνετε εκεί.

Αντί επιλόγου παραθέτω ένα δηκτικό σχόλιο από μια ιστοσελίδα – ιστοεφημερίδα πολύ χαρακτηριστική με τίτλο: Αλέξη ζήτα συγγνώμη από τον σύντροφο Βγενόπουλο…

... Έγινε παρεξήγηση…

Η Marfin δεν είναι κεφαλαιοκρατική εταιρεία, που εξυπηρετεί πολυεθνικά, χρηματιστηριακά οικονομικά συμφέροντα. Είναι κολεκτίβα που έχει σκοπό την εργασία για την από τα μέσα, κοινωνική αλλαγή. Τον σοσιαλισμό στον τόπο μας.
Και ο απώτερος σκοπός της. Η ολοκλήρωσή της. Ο παγκόσμιος κομμουνισμός.
Παίρνει από το Ελληνικό Δημόσιο, παίρνει από το Γερμανικό, από τα Εμιράτα, από την Αίγυπτο, την Ιταλία κλπ και προετοιμάζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Διεθνιστικό Κεφάλαιο. Μετά την κατάρρευση του λαθεμένου μοντέλου της ΕΣΣΔ τα νέα δεδομένα για τη νέου τύπου ανάπτυξη του σοσιαλιστικού οικονομικού μοντέλου είναι αυτά που δημιουργεί ο σύντροφος Βγενόπουλος.
Είναι ο Μαρξ της εποχής μας. Και ο Ένγκελς μαζί. Και για όποιον θέλει και ο Λένιν (απλά τον κρατάει προσωρινά θαμμένο μέσα του).
Παρεξήγησες κι εσύ και όλοι οι σύντροφοι της αριστεράς, τον τρόπο εργασίας του.
Ζήτα του συγγνώμη γιατί κι αυτός ένας εργαζόμενος του ομίλου είναι, με μισθό, με κρατήσεις και με αβέβαιο μέλλον σχετικά με τα συντάξιμά του. Ζήτα του συγγνώμη σε παρακαλούμε γιατί... «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι η MΙG και ο Βγενόπουλος»

Στέφανος Χλωράκης
Γραμματέας Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΝ,
τ. νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων

1 σχόλια:

ascites είπε...

Ας μην πηγαίνουμε μακρια αγαπητοί μου και να ψαχνουμε βαθιες αιτιες καισυνωμοσιες.Ο Βγενοπουλος ειναι ο τυπικός καραγκιοζης που κανει φασαρία.Οταν ηταν αθλητης ξιφασκιας στον Παναθηναϊκο ήταν δραματικο να παιζεις αντιπαλος του.Διαμαρτυροταν για αντικανονικα χτυπήματα παντα τους διαιτητές και ουρλιαζε οτι κατι δεν παει καλά οταν ετρωγε χτυπημα.Ολοι παρακαλουσαν να μην κληρωθούν με το μαλακα...
Αποτελει τυπικο δειγμα νεοελληνα νεοπλουτου που προσπαθεί να ανελιχθεί κοινωνικά αφου εκμεταλλευθηκε την πραγματι ανηθικοτητα του συγχρονου καπιταλισμου οντας ανηθικος και λαμογιο κι αυτος και κανει παλι τη φασαρία του.Το ανησυχητικό ειναι η συγκεντρωση 15.000 ανεγκεφαλων στο Πεδιο του Αρεως για τον Παναθηναϊκο (δυνητικος στρατος του Βγενοπουλου )και αυτο το φαινομενο καλειται να ερμηνευσει η αριστερά προτου καταληξουμε να βλεπουμε με βουρκωμενα ματια τους Μπερλουσκονιδες στο Ελληνικό Κοινοβουλιο