Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σήμερα, ξεκινάει μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στην μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Συνθήκη που, δυστυχώς, υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν.Δ και υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το γνωστό σε όλους Ευρωσύνταγμα, μεταμφιεσμένο σε μια πιο «εύπεπτη» μορφή, εν μέρει και περιεχόμενο, που απέρριψαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας με Δημοψηφίσματα το 2005. Παρουσιάζεται τώρα ως «μεταρρυθμιστική», με τη μορφή τροποποιήσεων στη Συνθήκη της Νίκαιας, προκειμένου να αποφευχθούν τα Δημοψηφίσματα.

Με αυτή τη μορφή έρχεται για έγκριση στα Κοινοβούλια όλων των Χωρών μελών της Ε.Ε., πλην Ιρλανδίας όπου θα γίνει υποχρεωτικά Δημοψήφισμα, γιατί το επιβάλλει το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Ήδη εγκρίθηκε από 8 Κοινοβούλια. Η Συνθήκη είναι εξαιρετικά ασαφής σε πολλά σημεία, όπως στην μεταναστευτική πολιτική, που επαφίεται σε γενικές γραμμές στις επιλογές των κρατών μελών.

-Περιορίζεται σε κοινή πολιτική «διαχείρισης των συνόρων», σε διαπραγματεύσεις με τρίτα κράτη και στους όρους χορήγησης άδειας παραμονής περιορισμένου χρόνου. Έτσι αφήνεται ελεύθερο το πεδίο για μέτρα, όπως :

- το σχέδιο Σαρκοζί : Να γίνεται έλεγχος DNA προτού επιτραπεί η συνένωση των οικογενειών των μεταναστών.

- η πρόταση Μπερλουσκόνι : Να εκδιωχθούν όσοι μετανάστες «δεν έχουν δουλειά»

- η καταδικασμένη από διεθνείς οργανισμούς πρακτική των ελληνικών αρχών να κρατούν μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α , σε συνεργασία με τα κόμματα της Ευρωπαικής Αριστεράς , στο πλευρό των αντιρατσιστικών οργανώσεων και των συλλόγων των μεταναστών , θα δώσει τη μάχη με όλα τα μέσα, για την ανατροπή αυτών των σχεδίων στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη.
Χανιά 24 Απρίλη 2008