Παρασκευή 30 Μαΐου 2008


Αφού οι Έλληνες και Ευρωπαίοι καταναλωτές βίωσαν τα διατροφικά σκάνδαλα με τις ¨τρελές αγελάδες¨ στα βοδινά και τις διοξίνες στα κοτόπουλα, ήρθε και η σειρά της νοθείας σεβαστών ποσοτήτων ηλιέλαιου με καρκινογόνα ορυκτέλαια.. Δεν μας προκαλεί απορία, η φιλοσοφία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που βιώνουμε, είναι αγορές ανοικτές και όσο το δυνατόν ανεξέλεγκτες. Εξάλλου είναι μέρος της ¨αδυναμίας ¨του συστήματος. Αυτό όμως που μας ξενίζει είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των κρατικών μέσων ενημέρωσης, που η ίδια ελέγχει, στην προβολή και αντιμετώπιση του φαινόμενου.
Για τον αμέριμνο τηλεθεατή, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, το πρόβλημα δεν είναι το διαβόητο ηλιέλαιο αλλά το ντόπιο ελαιόλαδο. Έτσι σε όλες τις τηλεοπτικές αναφορές στο συγκεκριμένο σκάνδαλο προβάλλεται από τα κρατικά κανάλια ένα τηλεοπτικό σποτ με ελαιουργείο που διαχωρίζει ελαιόλαδο, αναβατόρια και σπαστήρες με ελαιόκαρπο, ράφια από σούπερ μάρκετ γεμάτα με μπουκάλια ελαιόλαδου. Η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει τιμές πλαφόν για το ελαιόλαδο, ενώ κατευθύνει τους ελέγχους στο ελαιόλαδο για να ¨προλάβει¨ και ¨διαφυλάξει¨ την νοθεία του ελαιόλαδου από σπορέλαια . Τελικά ο τηλεθεατής και οπτικά και ακουστικά ενώ το πρόβλημα αφορά 100% το ηλιέλαιο, μένει με την εντύπωση ότι το πρόβλημα αφορά και το ελαιόλαδο.
Αλήθεια αυτή την κυβέρνηση θα υπάρξουν Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές που θα την ξαναψηφίσουν ή θα το ξεχάσουν και αυτό όπως και όλα τ΄ άλλα.
Γραμματεία Χανίων
Χανιά 30-5-2008