Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση"
Οι θέσεις αλλά και οι μεγάλοι αγώνες του ΣΥΝ και της Νεολαίας του μέσα στους θεσμούς και το εκπαιδευτικό κίνημα, για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης είναι ξεκάθαροι. Η αντίσταση του ΣΥΝ και της Νεολαίας του ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή. Ο ΣΥΝ θα συνεχίζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να ασκεί πολιτική ίσων αποστάσεων, για επίδειξη δήθεν πολιτικού πολιτισμού.
Συστάσεις περί αναγκαίας προσήλωσης του ΣΥΝ ενάντια σε πρακτικές βίας που προβοκάρουν το μαζικό κίνημα, είναι περιττές. Ιδιαίτερα όταν γίνονται από στελέχη που έχουν να βρεθούν χρόνια στους αγώνες του μαζικού κινήματος.
Είναι η κρίσιμη ώρα όπου οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς με αίσθημα ευθύνης και χωρίς ταλαντεύσεις πρέπει να απομονώσουν κάθε πρακτική διάσπασης του περυσινού μαζικού και νικηφόρου κινήματος για το άρθρο 16. Δυστυχώς στην επικοινωνιακή επίθεση της Δεξιάς που συνεπικουρείται από τις "πολυδώριες" δηλώσεις της υπεύθυνης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου, περί "διφορούμενων προσεγγίσεων κόμματος που έχει σημαντική επιρροή στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν καταδικάζει τα γεγονότα" προστέθηκαν με λίγες ώρες διαφορά και τα πέντε μέλη της Π.Γ. της λεγόμενης "ανανεωτικής" πτέρυγας του ΣΥΝ. Είναι η δεύτερη φορά που το πράττουν αυτό, εν ώρα μάχης για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Πέρυσι διέσπασαν την ΠΟΣΔΕΠ, τώρα χαρακτηρίζουν αριστερίστικες οργανώσεις τη Νεολαία ΣΥΝ και την ΑΡΕΝ που αντιστέκονται στην προώθηση το Νόμου Πλαισίου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η Αριστερά δεν έχει ανάγκη από νουθεσίες για την πολιτική της στην υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος. Έδωσε πέρυσι μια νικηφόρα μάχη. Δεν θα κάνει πίσω, όπως και πέρυσι, παρά τις πιέσεις των ΜΜΕ για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση Καραμανλή και τους συνοδοιπόρους της. Η νικηφόρα μάχη για την απόσυρση του 815 (ενάντια στη τότε Κυβέρνηση της Δεξιάς) θα πρέπει να διδάσκει και αυτούς που σήμερα θέλουνε να γίνουμε "καθωσπρέπει". Οι προβοκάτσιες δεν θα περάσουν.
30/5/2008
Δείτε ακόμα: Την δήλωση των 5 μελών της ΠΓ που αναφέρει η παραπάνω ανακοίνωση
Δελτίο Τύπου της ΚΟΕ και της νεολαίας του ΣΥΝασπισμού για τα τελευταία επεισόδια
«Αυταρχισμός-Συνταγματική εκτροπή σε βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας» (Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ)