Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Μας λένε ότι για την ακρίβεια φταίει:
• Η διεθνής κρίση.

Ψέμα.
Η διεθνής κρίση εξηγεί γιατί στην Ελλάδα οι τιμές είναι υψηλότερες από τις άλλες χώρες, που επηρεάζονται επίσης από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, και τελικά γιατί δεν μας λένε και ποιος ευθύνεται για τη διεθνή κρίση;

• Ότι δεν έχουμε καταναλωτική συνείδηση.

Ψέμα.
Οι τιμές στα περισσότερα βασικά είδη καθορίζονται από καρτέλ που επιβάλλουν απαράδεκτες τιμές με την ανοχή της κυβέρνησης.

• Το κακό μας ριζικό.

Ψέμα.
Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα λαϊκά στρώματα αλλά για τα κέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Γι' αυτό η πολιτική της οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους πολίτες.

Συγκεκριμένα:

Α. Εισοδηματική Πολιτική

Η άλλη όψη της ακρίβειας είναι το χαμηλό εισόδημα των εργαζομένων.
Η εισοδηματική πολιτική χαρακτηρίζεται από απαράδεκτα χαμηλές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αυξάνεται το ΑΕΠ και η παραγωγικότητα της εργασίας.
Ενώ παράγεται πλούτος δε μοιράζεται δίκαια σε όλους. Οι εργαζόμενοι χάνουν και οι επιχειρήσεις κερδίζουν.

Β. Τιμολογιακή πολιτική

Ενώ υποτίθεται ότι η απελευθέρωση, μέσω του «ελεύθερου ανταγωνισμού» θα έριχνε τις τιμές, στην πραγματικότητα βλέπουμε σκανδαλώδεις αυξήσεις σε όλα τα είδη πλατειάς κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση πυροδοτεί απροκάλυπτα το κύμα ακρίβειας. Εγκρίνει μεγάλες αυξήσεις π.χ. στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (με αιχμή τις προτάσεις για υπέρογκες αυξήσεις στη ΔΕΗ) και στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Γ. Ιδιωτικοποιήσεις
Η ιδιωτικοποίηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους.

Δ. Ασυδοσία Τραπεζών.
Η κυβερνητική πολιτική καλύπτει την ασυδοσία των τραπεζών, οι οποίες με τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων κερδοσκοπούν σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων, και οδηγούν τα νοικοκυριά σε υπερχρέωση.
Είναι ώρα να κοπεί η πλάκα.
Για την ακρίβεια που αδειάζει τις τσέπες μας προτείνουμε τα εξής έκτακτα μέτρα:

• Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
πέραν της Γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος στους μισθωτούς και συνταξιούχους (επιπλέον των αυξήσεων που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης) με στόχο να έχουμε κατώτερο μισθό σε αξιοπρεπή επίπεδα.
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και παράτασή του μέχρι να βρεθεί δουλειά. Απαγόρευση των απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
• Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών.
• Αυστηρό και ουσιαστικό κοστολογικό έλεγχο σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης, απαγόρευση των ανατιμήσεων πέρα από τις αυξήσεις που συνομολογήθηκαν για τους μισθούς.
• Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.
• Έκπτωση από τη φορολόγηση εισοδήματος του συνόλου των τόκων για την αγορά κύριας κατοικίας.
• Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ιδιαίτερα της ΔΕΗ, και των κοινωφελών υπηρεσιών με ταυτόχρονη ανάκληση των υπέρμετρων αυξήσεων στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα διόδια.

Για το πλιάτσικο που έχουν εξαπολύσει οι τράπεζες προτείνουμε:
• Να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για το «σπάσιμο» του «καρτέλ» των Τραπεζών και τη
θεσμοθέτηση του ελέγχου των επιτοκίων.
• Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας.
Δεν παίξουμε με την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας οδηγεί στα όρια της εξαθλίωσης. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια που επιβάλουν σ’ εμάς και τα παιδιά μας.
ΟΛΟΙ μαζί να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα πράγματα. Παλεύουμε μέσα στα συνδικάτα μας, δημιουργούμε κοινωνικά μέτωπα, μαχόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
ΟΛΟΙ μαζί έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την κατάσταση που μας πνίγει.