Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

*Μανόλης Χατζηπαναγιώτου

Εδώ από λίγες μέρες ο Άγγελος Ελεφάντης δε ζει πια. Σε τόνο προσωπικό κι εγώ θέλω να καταθέσω τη δική μου πρόσληψη του Ελεφάντη. Ομολογώ ότι στα πρώτα χρόνια της ένταξής μου στο Ρήγα με το ζόρι καταλάβαινα τις κομματικές μπροσούρες, οπότε λογικά δεν είχα το πνευματικό φορτίο για να διαβάζω "Πολίτη".

Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού ο Ελεφάντης άρχισε να γράφει στην Εποχή οπότε μέσα από τη δεύτερη σελίδα της γίναμε κοινωνοί της σκέψης του. Υπήρχε λοιπόν μια παρέα φοιτητών στα Γιάννενα - όχι πάνω από ντουζίνα- που ανοίγαμε τη δεύτερη σελίδα της Εποχής με τη λαχτάρα που τώρα ανοίγω -τρομάρα μου- τις αθλητικές σελίδες. Με τον κυριακάτικο καφέ είχαμε ήδη σχολιάσει και εμπεδώσει τις απόψεις του. "Σχολιασμός" δηλαδή τρόπος του λέγειν. Στην πραγματικότητα γρήγορα καταλάβαμε ότι, στις συνθήκες μιας γενικευμένης ιδεολογικής κρίσης της αριστεράς, στο Ρήγα δε μας συνέδεαν πια καταστατικά, αποφάσεις συνεδρίων και διακηρύξεις αρχών αλλά απλά και μόνο τα γραπτά του Ελεφάντη: σ' αυτά συμφωνούσαμε όλοι. Αυτά τα είχαμε οδηγό στα σκοτάδια μας, κάποιες φράσεις του μάλιστα τις είχαμε , μισοαστεία-μισοσοβαρά, κάνει τσιτάτα. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον καθαρό και στέρεο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε το Μακεδονικό στις αρχές του '90. Μέσα σε δύσκολες καταστάσεις κρατήσαμε τη σκέψη μας καθαρή χάρη στις σαφείς και απλές τοποθετήσεις του. Και τώρα να με ρωτήσεις δεν αλλάζω κεραία από ό,τι έλεγε-λέγαμε τότε.

Με τον Ελεφάντη κάποτε χώρισαν οι δρόμοι μας. Επέλεξε την Αυγή και τον ΣΥΝ. Εισέπραξε μάλιστα και κάποιο ανομολόγητο μένος από μας, τους πιο πιστούς της Εποχής και της ΑΚΟΑ. Από την παρέα εκείνη των Ιωαννίνων λίγοι είναι πια ενταγμένοι στην ΑΚΟΑ, οι περισσότεροι διαβάζουν Εποχή, όλοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Με μερικούς τηλεφωνιέμαι συχνά, με άλλους αραιότερα. Κάποιους τους έχω χάσει. Όλοι όμως έχουν ένα κοινό "μυστικό" καλά φυλαγμένο ανάμεσα σε δόσεις και παιδικούς σταθμούς, μια κοινή ανάμνηση: Τη 2η σελίδα της Εποχής, τον Ελεφάντη.

ΥΓ: Βιογραφικό, κείμενα του, και ανακοινώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝασπισμό για τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη μπορείτε να διαβάσετε εδώ