Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Με τη συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας μας
οι Ισραηλινοί "βομβάρδιζαν" για 15 ημέρες την ... Τεχεράνη

Των Γ. Τσακίρη και Ιωάν. Νιαώτη από την Ελευθεροτυπία (21/6)

Με τη συναίνεση της κυβέρνησης και τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις μετέτρεψαν για 15 ημέρες την Κρήτη σε πεδίο εκπαίδευσης για ενδεχόμενη επίθεσή τους σε ιρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Πεντάγωνο, η άσκηση ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κρατών και είχε την ονομασία «Glorious Spartan». Εκτελέστηκε στην ευρύτερη εναέρια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης και περιελάμβανε αποστολές εναέριας μάχης, εικονικών προσβολών επίγειων στόχων, εναέριου ανεφοδιασμού και επιτήρησης. Συνολικά τις ημέρες της άσκησης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 120 πτήσεις ισραηλινών αεροσκαφών διαφόρων τύπων και ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με διεθνείς στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά και από πηγές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η ισραηλινή αεροπορία επέλεξε το σενάριο αυτό, καθώς προσομοιάζει απόλυτα σε απόσταση αλλά και καιρικές συνθήκες για να εκπαιδεύσει τα πληρώματά της σε αποστολή βομβαρδισμού στο Ιράν και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που υπάρχουν τα πυρηνικά εργοστάσια... Διαβάστε τη συνέχεια