Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ανέλπιστη ήταν η ανταπόκριση μεταναστών και ελλήνων στο κάλεσμα του Φόρουμ Μετανστών για σύσκεψη ενάντια στην οδηγία της ΕΕ που ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες.
Αν υπολογίσει κανείς και την εποχή (τέλη Ιούνη) τα 60 άτομα που συγκεντρώθηκαν εχθές στο Εργατικό Κέντρο Χανίων προκειμένου να συνεννοηθούν ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση ενάντια στην «οδηγία επιστροφής» που υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιούνη, ήταν απροσδόκητα πολλά για την πόλη μας.
Η σύσκεψη έτσι -εκ των πραγμάτων- μετατράπηκε σε συγκέντρωση-συζήτηση, όπου τέθηκαν μια σειρά προβλήματα των μεταναστών και επιβεβαιώθηκε η συσπείρωση γύρω από το κείμενο πλαίσιο του Φόρουμ Μεταναστών.
Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη για μια πετυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας (συγκέντρωση - πορεία - συναυλία) άμεσα στο κέντρο της πόλης που να πυροδοτήσει ανάλογες αντιδράσεις και σε άλλες πόλεις. Ζητήθηκε επίσης η δικτύωση με ανάλογες πρωτοβουλίες πανελλαδικά, και η αναζήτηση κοινής δράσης με κοινότητες μεταναστών και κινήματα από άλλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία κλπ)
Αυτό που χαρακτήρισε την συνάντηση ήταν το επίπεδο ενημέρωσης και η αποφασιστικότητα των μεταναστών να αντιδράσουν άμεσα και μαζικά, με στόχο εκτός των άλλων να σταματήσει και η επιχείρηση «σκούπα» που έχει γεμίσει τα κρατητήρια της περιοχής.

Στη σύσκεψη εκτός από το Φόρουμ Μεταναστών που την συγκάλεσε πήραν μέρος εκπρόσωποι από: - ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ - ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ - ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΓΚΡΕΜΠ ΑΡΑΜΠΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ - "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (μεταναστευτικό σχολείο) - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ - ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ - ΣΕΚ - ΚΚΕ (Μ-Λ) - ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ακολουθεί το κάλεσμα της σύσκεψης από το Φόρουμ Μεταναστών:

«Παγωμένες» και αναστατωμένες οι κοινότητες μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, αλλά και διεθνείς και τοπικές οργανώσεις υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Ε.Ε, παρακολουθούν απόψεις και πρακτικές τύπου Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί, να γίνονται πλέον επίσημη πολιτική της Ε.Ε και οδηγία προς τα κράτη μέλη της. Και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου πλέον, από την Τετάρτη 18 Ιουνίου ισχύει η κοινοτική «οδηγία επαναπατρισμού» που προβλέπει μέτρα, με τα οποία στο εξής μετανάστες και πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ακόμη πιο αυστηρά. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από επεξεργασία «κεκλεισμένων των θυρών», ενώ δεν είχε δοθεί μέχρι πρόσφατα στη δημοσιότητα ούτε το προσχέδιο, ούτε το τελικό κείμενο, με αποτέλεσμα εθνικά κοινοβούλια, ενδιαφερόμενοι πολίτες και ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν παρατηρήσεις ή να εκφράσουν αντιρρήσεις. Άμεσες αντιδράσεις εκφράστηκαν επίσης από δεκάδες κυβερνήσεων αφρικανικών και νοτιοαμερικάνικων χωρών, ακόμα και του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ και του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ. Μεταξύ άλλων η επαίσχυντη αυτή «οδηγία-ντροπή» –η οποία ψηφίστηκε με 369 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 106 αποχές- προβλέπει:

Ελάχιστο όριο κράτησης 18 μηνών για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους γυναίκες, οικογένειες και άτομα που χρειάζονται προστασία.
Διαδικασίες άμεσων απελάσεων στις χώρες καταγωγής και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, στις λεγόμενες «τρίτες χώρες».
5ετή απαγόρευση επανεισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ατόμων που έχουν απελαθεί.
Σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η «μαζική είσοδος» μεταναστών τρίτης χώρας, οι συνθήκες κράτησης να είναι «λιγότερο καλές» από αυτές που καθορίζει η οδηγία.

Έτσι ανοίγει και επίσημα ο δρόμος στις χώρες μέλη να εφαρμόσουν σκληρότερο εθνικό δίκαιο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, που σημειωτέον, σε σχέση με τον ελάχιστο χρόνο κράτησης που εισάγει η οδηγία (18 μήνες), είναι σήμερα μικρότερος στα δυο τρίτα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα εδώ και δύο βδομάδες, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, αν και η Οδηγία του δίνει ρητά το δικαίωμα της αυτοεξαίρεσης, αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμόσει τα απαράδεκτα όρια της Οδηγίας και ότι θα διατηρήσει την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, που προβλέπει κράτηση μέχρι το πολύ τρεις μήνες. Η νέα αθλιότητα αυτής της οδηγίας, θα ενθαρρύνει τις Αρχές σε όλη την Ευρώπη, να θέτουν υπό κράτηση περισσότερους «παράνομους» μετανάστες. Η Βρετανία και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν δεν θα εφαρμόσουν την οδηγία αυτή. Η Δανία θα αποφασίσει εντός έξι μηνών εάν θα την εφαρμόσει ή όχι.

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, από δω από την Κρήτη, την νοτιοανατολικότερη γωνιά της Ευρώπης, ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για την απόφαση αυτή και καλεί κάθε μεταναστευτική και φιλομεταναστευτική συλλογικότητα σε όλη την Ελλάδα
  • Να συντονίσουμε τη δράση μας
  • Να πιέσουμε σθεναρά την Κυβέρνηση, να μπλοκάρουμε την εφαρμογή των δυσμενών διατάξεων για τους μετανάστες στην Ελλάδα.
  • Να έρθουμε σε επαφή και δικτύωση με άλλες οργανώσεις και ομάδες από άλλες χώρες της ΕΕ που επίσης αντιδρούν στη νέα οδηγία και στην μετατροπή της Ευρώπης σε «φρούριο» προκαταλήψεων και τρομο-υστερίας
  • Να στείλουμε ένα δυνατό και μαζικό μήνυμα στις Αρχές, που έσπευσαν να εφαρμόσουν κλίμα «κυνηγητού» μεταναστών χωρίς χαρτιά τις τελευταίες μέρες, με επιχειρήσεις «σκούπα» (και πρώτα και κύρια στις τοπικές εδώ στα Χανιά, όπου στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου επικρατεί το αδιαχώρητο πλέον).
Σαν πρώτο βήμα καλούμε σε ευρεία σύσκεψη φορέων τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8.30μμ στο Εργ. Κέντρο , κάθε μεταναστευτική κοινότητα της πόλης, κάθε συλλογικότητα υποστήριξης δικαιωμάτων και ποιότητας ζωής, εργασιακά σωματεία, το ίδιο το Εργ.Κέντρο, επιστημονικούς συλλόγους, το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φοιτητές …, να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκινάει, να σταθούν στο πλάι των μεταναστών της πόλης, για μια πρώτη, γρήγορη και από κοινού εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Για να ακουστεί πρώτα από τα Χανιά ένα δυνατό, ένα μαζικό ΟΧΙ στη νέα αθλιότητα που μας επιβάλλουν…

Χανιά 20-6-08
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης