Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Η ανατίναξη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άλλαξε τα σχέδια του Αλέκου Αλαβάνου ο οποίος ολοκλήρωσε την προγραμματισμένη μονοήμερη επίσκεψή του στα Χανιά, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε η πλειοψηφία των Χανιωτών.
Συνοδευόμενος από τους βουλευτές Θανάση Λεβέντη και Θοδωρή Δρίτσα, την Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας, και το Νίκο Τσιγώνια από το Οργανωτικό, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με τον Σύλλογο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και συνδικαλιστές της Ολυμπιακής, που τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως από την έλλειψη προσωπικού, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και του αεροδρομίου Χανίων. Αργότερερα είχε συναντηση με εργαζόμενους του Νοσοκομείου στην οποία τέθηκαν τα ζητήματα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και της υπερεντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων, όπως επίσης και τα ζητήματα της λειτουργίας της μονάδας εντατικής φροντίδας νεογνών και τις ψυχιατρικής κλινικής, αλλά και της λειτουργίας ιατρείου πόνου για τους καρκινοπαθείς.

Από τις χαρακτηριστικές στιγμές της επίσκεψής ήταν η βόλτα στη Δημοτική Αγορά, κατά τη διάρκεια της οποίας συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές και δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το δύσκολο αγώνα που κάνουν ενάντια στα πολυκαταστήματα, αλλά και την ακρίβεια.
Είχε επίσης την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Χανιώτες που διέψευσαν τις όποιες διαρροές για «ένταση» στα Χανιά και τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου που λίγες μέρες πριν τον χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο» στην πολη, δηλώσεις που κάποιοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν και στην πράξη ανατινάζοντας τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ίσως σήμερα συνάντησα την πιο θερμή υποδοχή από τους Χανιώτες, τα περισσότερα καλά λόγια και τα περισσότερα κεράσματα. Η ριζοσπαστική Αριστερά έχει βαθιές πια ρίζες σ΄ αυτό το χώρο οι οποίες δεν μπορούν να εξασθενίσουν ούτε με τα γεγονότα αυτά ούτε και με θέσεις ή τοποθετήσεις λεκτικής εμπάθειας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εκατοντάδες κόσμο, να ζήσουμε πολύ ζεστές στιγμές στην αγορά, να έχουμε συναντήσεις με τα σωματεία στο αεροδρόμιο, να συναντηθούμε με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο. Θέλω να σας πω ότι ούτε ένας ή μια από όλους αυτούς, με τους οποίους κάναμε πολλές συζητήσεις, δεν έθεσε θέμα ΣΥΡΙΖΑ και Εφετείου", τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος στη συνέντευξη τύπου που έγινε στα ... βομβαρδισμένα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Με τον ενισχυμένο πια πολιτικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίζουμε διάφορα συμφέροντα, ομάδες και κυκλώματα και θα έχουμε ενδεχομένως επαφή και με εκδηλώσεις βίας, σαν αυτή την απαράδεκτη που έγινε εδώ στα Χανιά» σχολίασε σχετικά με την βομβιστική επίθεση στα γραφεία, ενώ για το θέμα του Εφετείου ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει τη μεταφορά του από τα Χανιά στο Ηράκλειο αλλά τη δημιουργία εκεί δεύτερης έδρας και ανέφερε πως δεν είναι στις προθέσεις του να συμμετάσχει σε καμιά μάχη ενάντια στα Χανιά, αλλά αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη ενάντια σε κάθε τοπικισμό που «έχει σχέση με τη δημιουργία υπερβολικών και τεχνητών αντιθέσεων ανάμεσα στα διάφορα σημεία της Κρήτης που εξασφαλίζουν την επιβίωση πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, εξασφαλίζουν επιλογές μέσα στη Βουλή και στηρίζουν διάφορα κυκλώματα».
Για τις δηλώσεις του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε «Είμαι σίγουρος ότι δεν εκφράζει το σώμα των δικηγόρων, για εμάς δεν υπάρχει καμία εμμονή σε αντιπαραθέσεις».

Σημαντικό κομμάτι της συνέντευξης τύπου αφιερώθηκε και στο ζήτημα της Siemens για το οποίο ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε: «Η χώρα μας ζει σε στιγμές σαπουνόπερας. Βλέπουμε δηλαδή εφοπλιστές, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικά τζετ, αριστοκρατικά θέρετρα. Πιστεύουμε ότι κι αυτό είναι μια εικόνα της κρίσης ενός συστήματος το οποίο προκαλεί μια κοινωνία που ζει σε μεγάλο βαθμό στη στέρηση.
Η δικαιοσύνη της εποχής ΝΔ και Σανιδά στην Ελλάδα έχει αποκτήσει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες. Με αυτή την έννοια, τα 35 περίπου εκατ, ευρώ τα οποία ήδη αναφέρονται στην δίκη, στη Γερμανία, που έχουν δοθεί προκειμένου να λαδωθούν πρόσωπα πολιτικά και αλλά, στο προανακριτικό πόρισμα γίνονται 150 χιλιάδες ευρώ. Θέλω να πω ότι λυπούμαστε για αυτό το γεγονός και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να αναδειχθεί όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο η αλήθεια».

Υποστήριξε επίσης, πώς το πολιτικό σύστημα της χώρας περνά σοβαρή κρίση και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή με πυρήνα την ριζοσπαστική αριστερά.
«Δυστυχώς, η Ελλάδα κοντεύει να καταντήσει μια αποικία μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν είναι απλώς ότι οι Γερμανοί αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας τον ΟΤΕ είναι ότι το ίδιο το σύστημα παροχής δικαίου στη χώρα μας εξαρτάται από το τι θα γίνει στη Γερμανία και αν εκεί υπάρξουν αποκαλύψεις, τότε και μόνο τότε είναι ενδεχόμενο να έρθουν και να λειτουργήσουν και στη χώρα μας. Ζούμε μια σοβαρή κρίση του πολιτικού συστήματος. Εμείς ζητάμε άμεσα εξεταστική επιτροπή προκειμένου να συμβάλει, όχι να λύσει, στην εξέταση του προβλήματος και νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, η οποία θα βάλει στο περιθώριο τα δύο κόμματα και το σύστημα του δικομματισμού το οποίο έχει οδηγήσει σε έντονα κοινωνικά προβλήματα και σε σήψη και θα φέρει μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Ολόκληρη η σημερινή συνέντευξη τύπου βρίσκεται στη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων

Συνέχεια δηλώσεων και αντιδράσεων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Αν. Καρίτζης, δήλωσε εχθές πως «η προσπάθεια για ανατροπή που υπηρετεί η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν θα βρίσκει απέναντί της μόνο τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και τοπικά μικροσυμφέροντα συντεχνιών που αντιλαμβάνονται σαν τσιφλίκι τους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και που λειτουργούν ως μικροεξουσιαστές» .

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων σε χθεσινές δηλώσεις του στο «Βήμα» συνέχισε την απαράδεκτη στάση του εξισώνοντας την μαφιόζικου τύπου βομβιστική επίθεση, με την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «εχθρούς της υπόθεσης του Εφετείου τόσο αυτούς που τοποθέτησαν τη βόμβα όσο και την επίσημη γραμμή που τηρούν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ».

Την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων «.... Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί στο εμπρηστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την όξυνση των τοπικιστικών αντιπαραθέσεων γύρω από το θέμα της δημιουργίας Εφετείου στο Ηράκλειο. Σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχουν τα κόμματα και οι τοπικές πολιτικές ηγεσίες που κάνουν ψηφοθηρικό παιχνίδι επενδύοντας στον τοπικισμό, που λίγο απέχει από το να εξελιχτεί σε σωβινισμό και ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές όπως η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σοβαρότατες ευθύνες για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δημιούργησαν και συντηρούν τη δημιουργία μικρών «Αθηνών» σε επίπεδο περιφερειών και νομών, εγκαταλείποντας στην υποβάθμιση και την απαξίωση την επαρχία και τις μικρότερες πόλεις, καλλιεργώντας το συγκεντρωτισμό και σε τοπικό επίπεδο κατά τα πρότυπα της υδροκέφαλης Αθήνας που έχει συγκεντρώσει το μισό πληθυσμό της χώρας.
Μακριά από στείρους τοπικισμούς και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις πρέπει τώρα να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για μια πραγματική αποκέντρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση των μετακινήσεων και της γραφειοκρατίας, την πραγματική τοπική ανάπτυξη όλης της χώρας.... Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του τοπικισμού που οι ίδιοι κομματικοί μηχανισμοί καλλιεργούν. Ο τοπικισμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, του συγκεντρωτισμού. Χρειάζονται ο ένας τον άλλο για να υπάρχουν. Η λύση είναι στη δημοκρατία, στην αποκέντρωση όλων των υπηρεσιών, στη συμμετοχή των πολιτών και στο διάλογο.

Και διάλογος δε γίνεται με βόμβες!» Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση