Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης και Θοδωρής Δρίτσας, επισκέπτονται σήμερα τα Χανιά. Θα έχουν συναντήσεις με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας και με τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του Νοσοκομείου, ενώ θα δώσουν και συνέντευξη τύπου στα κατεστραμμένα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό ο Αλέκος Αλαβάνος έχει καταργήσει την αστυνομική συνοδεία κι έτσι δεν θα ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μαφιόζικη επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ , που ας σημειωθεί ότι βρίσκονται μόλις 200 μέτρα από το αστυνομικό μέγαρο Χανίων

Είχαμε σίγουρα δεκάδες αόριστες δηλώσεις για επίθεση αγνώστων κατά της δημοκρατίας και των θεσμών (υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, πρώην βουλευτής και υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, νομάρχης και δήμαρχος Χανίων, νομάρχης Ηρακλείου κ.α) .

Πέραν αυτών ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ Στέφανος Χλωράκης δήλωσε στα σημερινά "Χανιώτικα Νέα":
"Για πρώτη φορά στα Χανιά, που θεωρείται πόλη ειρηνική, με δημοκρατικές παραδόσεις, επιχειρείται ένα τρομοκρατικό - δολοφονικό κτύπημα ... Από τύχη δεν ήταν κάποιος μέσα στα γραφεία μας γιατί οι επιτροπές του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζαν ως αργά. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επίθεση δεν είναι τυχαία, δεδομένης της καθόδου του συντρόφου Αλέκου Αλαβάνου. Οι θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι δράσεις και η δραστηριότητά του έχουν ενοχλήσει πολλούς και πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαία η επιλεγείσα μέρα, μια μέρα πριν την κάθοδο του Αλέκου. Θα αντιδράσουμε φυσικά συλλογικά και ως κόμμα και ως συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα είναι να δώσουμε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς, τις συλλογικότητες, να διατρανώσουν όλοι μαζί, πέρα από τη διαμαρτυρία τους, τη θέλησή μας ότι τα Χανιά θέλουμε να παραμείνουν δημοκρατικά, ειρηνικά, να δώσουμε αυτήν την προσήλωση και να απομονώσουμε τα όποια τρομοκρατικά κτυπήματα των κάθε λογής τραμπούκων και των κυκλωμάτων τους. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους να συσπειρωθούν και να διατρανώσουν την αντίστασή τους σε κάθε λογής πιέσεις που ασκούνται αυτόν τον καιρό. Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ θα συνεχίσουν να λένε τις απόψεις και τις θέσεις τους, τις προτάσεις με λίγα λόγια, θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε. Αυτές οι επιθέσεις μάς ατσαλώνουν για μια πιο σοβαρή προσπάθεια στο μέλλον για μεγαλύτερη ενεργητικότητα". Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και το ότι χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος ο κ. Αλαβάνος από το Δ.Σ. του συλλόγου για τις θέσεις του σχετικά με το Εφετείο Κρήτης, ο κ. Χλωράκης απάντησε πως "είναι καθαρά αντιδημοκρατική ενέργεια να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος ο Α. Αλαβάνος" και συνέχισε λέγοντας πως "και ο κ. Ποντικάκης είναι υπόλογος γιατί τροφοδότησε με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του ένα συγκεκριμένο κλίμα, τις συνέπειες των οποίων τις βλέπουμε τώρα και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε συνέχεια". (Διαβάστε και συνέντευξη του Σ. Χλωράκη στη σημερινή «Αυγή»)

Την επίθεση καταδικάζουν ακόμα:
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ: «...Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες εγκληματικές είναι καταδικαστέες στη συνείδηση του Χανιώτικου λαού...»
Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας , το ΔΗΚΚΙ και η ΔΕΑ (ανακοινώσεις που δημοσιεύσαμε εχθές), ενώ η ΑΚΟΑ Χανίων με ανακοίνωσή της "καταδικάζει την τραμπούκικη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Σύριζα Χανίων. Θεωρεί πως ενέργειες τέτοιου τύπου ενθαρρύνονται από τη διαπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής. Η κυβέρνηση και οι τοπικοί της παράγοντες ανέχονται την κατάσταση αυτή για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους. Οι άγονοι τοπικισμοί αποπροσανατολίζουν το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για πολιτικές τερατογεννέσεις. Οι ριζοσπαστικές θέσεις και οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ενοχλούν τα κυκλώματα αυτά. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε Ενωτικά – Ριζοσπαστικά - Αριστερά"

Το ΜΕ.Ρ.Α.: «Η επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικαστέα. Στρέφεται ανοιχτά ενάντια στην πολύμορφη δράση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά είναι ανοικτό γράμμα απειλής προς όλη την Αριστερά, προς όποιον αγωνίζεται στο εργατικό, φοιτητικό, αντιβασικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στο κίνημα για τους ελεύθερους χώρους, στο κίνημα για τους μετανάστες, προς κάθε φωνή που εμπνέει και αγωνίζεται με την εργατική και νεολαιίστικη πλειοψηφία. Αυτή ακριβώς η δράση ενοχλεί και ταράζει τα μεγάλα συμφέροντα. Γι’ αυτό και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά πολιτική, δεν ερμηνεύεται απλώς και δεν εξαντλείται με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις Αλαβάνου. Αθροίζεται στις επιθέσεις σε μια σειρά σωματείων, γραφείων και στεκιών και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Εκφράζει το γεγονός ότι δίπλα στην κοινοβουλευτική βία των πολιτικών της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ληστείας του ασφαλιστικού, των πολέμων που υπηρετούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ στέκεται και η μαύρη τρομοκρατία του κεφαλαίου με εκρηκτικούς μηχανισμούς όπως η χθεσινή. Την απάντηση θα πάρουν με ανυποχώρητους ταξικούς αγώνες, με την ανάπτυξη μετώπου εργασίας, παιδείας, δημοκρατίας για να βγούμε με μαχητικό τρόπο από τους καιρούς της μαύρης εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας».

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων: "Το ΕΚΧ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική ενέργεια που έγινε στα γραφεία του Συνασπισμού στην πόλη μας. Το ΕΚΧ όπως καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιες ενέργειες απ’ όπου και αν προέρχονται, με τον ίδιο τρόπο θα παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα ζητά και την ενίσχυση της κοινωνίας για την ενεργοποίησή της. Ζητούμε άμεσα τη διαλεύκανση της υπόθεσης από την αστυνομία και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο δημοκρατικός λαός των Χανίων δεν τρομοκρατείται".

Τέλος ο Κώστας Μαρματάκης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» δήλωσε: «Εμείς ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των Χανίων είναι από τους πιο ενεργούς πανελλαδικά. Το γνωρίζουν όλοι. Τα έχουμε βάλει με συμφέροντα για ζητήματα περιβάλλοντος, για ζητήματα καταπάτησης των ελεύθερων χώρων, αλλά και για τα ζητήματα του διχασμού της Κρήτης μέσα από τον τοπικισμό. Έχουμε έναν αιχμηρό και συνεχή λόγο και διαρκείς παρεμβάσεις. Θεωρούμε ότι αυτές οι δράσεις μας ή κάποιες από αυτές τις δράσεις μας ενόχλησαν κάποιες δυνάμεις και τις έκαναν να φτάσουν μέχρι εδώ - απ’ ό,τι φαίνεται συνεργάζονται και με το οργανωμένο έγκλημα. Θα πρέπει να τονίσω όμως ότι κάποιοι να προσέχουν και τις ανακοινώσεις τους και τις παρεμβάσεις τους, και ειδικά όταν είναι εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων της πόλης, που θα έπρεπε να έχουν άλλο χαρακτήρα. Δε θέλουμε να πούμε ότι εξαιτίας τους προκλήθηκε η επίθεση. Αλλά καταλαβαίνουν καλά αυτή τη στιγμή όλοι τι θέλω να πω».