Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Στη VODAFONE-PANAFONE (τη γνωστή από το θαμμένο σκάνδαλο των υποκλοπών) εξελίσσεται, ένα από τα μεγαλύτερα κύματα ομαδικών απολύσεων της τελευταίας περιόδου, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι έχουν απολυθεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Οι εργαζόμενοι ζουν σε κλίμα τρομοκρατίας καθώς η εταιρεία προκειμένου να ξεπεράσει το όριο του 2% που θέτει ο νόμος για τις απολύσεις, τους αναγκάζει με διάφορους εκβιασμούς να δηλώσουν «οικειοθελή αποχώρηση».
Περισσότερα στο indy . Διαβάστε το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία, στα γραφεία της εταιρίας στο Χαλάνδρι αύριο Παρασκευή 18/7 με κεντρικό σύνθημα:
VODAFONE: « Πάθος για τους ανθρώπους της» ή για τα κέρδη της;

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπου όπως καταγγέλλει η Aγωνιστική Eργατοϋπαλληλική Eνότητα Intracom έχουν ήδη ανακοινωθεί 100 απολύσεις συμβασιούχων με στόχο τη γενίκευσή τους το Σεπτέμβρη σε 1000 (!)

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας βρίσκονται και 580 εργαζόμενοι των τριών κλωστηρίων του Ομίλου Λαναρά στην Κομοτηνή που έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Απρίλη. Oι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, φοβούνται ότι και στη Ροδόπη θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Νάουσας, όπου η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί πια παρελθόν.
Την ίδια ώρα τον δρόμο της ανεργίας κινδυνεύουν να πάρουν άμεσα 136 εργαζόμενοι στην αλλαντοβιομηχανία Θράκη, στις Φέρες του Έβρου.
Περισσότερα στα ΝΕΑ και τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ της Θράκης
Σε συγκέντρωση των εργαζομένων στον όμιλο Λαναρά στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής μίλησε και ο Νίκος Χουντής

-->
250 εργαζόμενοι της εταιρείας Ideal Stantard βρίσκονται στο δρόμο καθώς η εταιρία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι κλείνει το εργοστάσιο της στη Χαλκίδα (παρότι τα κέρδη της βρίσκονται σε ανοδικό στάδιο) προκειμένου να μετατραπεί σε εισαγωγική - εμπορική, με έτοιμα προϊόντα από γειτονικές χώρες.

Για να μη μείνει πίσω η Γιάννα Aγγελοπούλου απολύει 12 εργαζόμενους στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, επικαλούμενη σχέδιο αναδιάρθρωσης του σταθμού και ανάγκη περικοπών.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αγωνία για τους 65 εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Βοσινάκη (που έχει αγοραστεί από την Elbisco) στην Πάτρα, καθώς η εταιρεία επιμένει στο κλείσιμο του εργοστασίου και τη μεταφορά της παραγωγής του στην Αττική. Οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να μετακομίσουν στο Πικέρμι (!), ή να ενταχθούν σε σχέδιο «εθελούσιας εξόδου». Περισσότερα στο blog της ΚΟΕ Αχαΐας

Σ’ αυτό το πανελλαδικό πογκρόμ απολύσεων δεν χωράνε δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλισμός γι’ αυτό και η εταιρία S-800 TELEPERFORMANCE που απασχολεί κυρίως νέους εργαζόμενους (από τη γνωστή γενιά των 600 ευρώ) απέλυσε προς παραδειγματισμό εργαζόμενο, προκειμένου να σπάσει τη συνοχή των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική τους δράση. Περισσότερα στο indy
Καταγγελία της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Στα Χανιά να θυμίσουμε μόνο την προ λίγων εβδομάδων απόλυση της προέδρου της προσωρινής Διοίκησης του νεοσύστατου Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Παρασκευής και Συσκευασίας Τροφίμων και Αρτοσκευασμάτων Ν. Χανίων, από την εταιρεία «Αφοί Χιωτάκη ΕΠΕ». Απόλυση που ανακλήθηκε μετά λίγες ημέρες χάρη στη σύσσωμη αντίδραση δεκάδων τοπικών συνδικαλιστικών και άλλων φορέων.

Και βέβαια την αγωνία των 45 (3 έχουν ήδη απολυθεί) συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Πρόκειται για υπαλλήλους που επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά οι συμβάσεις τους δεν αναμένεται να ανανεωθούν. Περισσότερα στο Blog του Συλλόγου Συμβασιούχων του Πολυτεχνείου