Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα"

Με την υπόθεση Siemens παρομοίασε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την περιοχή του Λαφονησίου και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), ο επικεφαλής της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος που βρέθηκε χθες στο Δήμο Ιναχωρίου.
Μεγάλα συμφέροντα, εμπλοκή μέσων ενημέρωσης, σύμπλευση βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνθέτουν, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το παζλ της υπόθεσης του Λαφονησίου, κάτι που, όπως τόνισε, είδαμε και στην υπόθεση της Siemens. Μιλώντας στο Δ.Σ. Ιναχωρίου και ενώπιον πολλών κατοίκων της περιοχής που είχαν βρεθεί για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο Δήμο και τις πρωτοβουλίες του, ο κ. Αλαβάνος παρομοίασε την Κρήτη με "καράβι χωρίς καπετάνιο στο οποίο ανεβαίνουν διάφοροι «πειρατές» μεγάλων συμφερόντων που προσπαθούν να του δώσουν τη μία ή την άλλη κατεύθυνση".
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη το Δ.Σ. Ιναχωρίου για τη στάση του στο θέμα και επισήμανε πως το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί αποτελεί πρότυπο και μοντέλο για όλη τη χώρα.
"Η Κρήτη θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα ασύληπτο πλουτοπαραγωγικό πόρο, όπως το κλίμα, το περιβάλλον, τις φυσικές ομορφιές που θα μπορούσαν να την εξασφαλίσουν μακροπρόσθεμα. Αντί αυτού βλέπει από άκρο σε άκρο της Κρήτης μια προσπάθεια γρήγορης, επιπόλαιης, μη βιώσιμης εκμετάλλευσης και τελικά σε πολύ μεγάλη κλίμακα την παράδοσή της σε πολύ μεγάλα συμφέροντα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το Δ.Σ. Ιναχωρίου. Έχετε μια αγωνιστική στάση και παρά τις διαφορές σας έχετε μια κοινή στάση και ένα πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος των ίδιων των κατοίκων και όχι ορισμένων μεγάλων συμφερόντων", τόνισε μεταξύ άλων.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Απέναντι στην αρνητική θέση και των τεσσάρων βουλευτών Χανίων για την ΕΠΜ, ο κ. Αλαβάνος άσκησε έντονη κριτική.
"Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση των τεσσάρων βουλευτών που είναι, λένε, στο όνομα των κατοίκων. Και βλέπω τους κατοίκους να βρίσκονται εδώ, βλέπω τις παρατάξεις και συνολικά το Δ.Σ. Ιναχωρίου να έχει μια πολύ σταθερή και ομόφωνη θέση. Για ποιους κατοίκους ενδιαφέρονται οι βουλευτές; Δεν είναι ωραία αυτά τα πράγματα, δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει μια υπόθεση Siemens στο Νομό Χανίων το Λαφονήσι. Και είναι Siemens γιατί έχει όλα τα συστατικά που είχε και η υπόθεση Siemens. Mεγάλα συμφέροντα, διαπλοκή ορισμένων μέσων ενημέρωσης, κοινή στάση των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων και πίσω από τα λόγια και στο όνομα των κατοίκων και τους δημοσίου, υπάρχουν άλλες διεργασίες. Kαι στα δύο κόμματα NΔ και ΠΑΣΟΚ θα στείλουμε το video (σ.σ. με τις δηλώσεις των βουλευτών). Δεν είναι ότι έχεις μια διαφορετική άποψη, αυτό είναι μέσα στην πολιτική. Εδώ έχουμε μια προσπάθεια επέμβασης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μια θεσμική διαδικασία που προβλέπεται από το κοινοτικό δίκαιο και μια προσπάθεια να την ποδηγετήσουν, να την αλλοιώσουν και να την οδηγήσουν σε τελμάτωση. Ως κοινοβουλευτική ομάδα υιοθετούμε αυτήν την υπόθεση, όπως φέραμε για συζήτηση το θέμα της Καντάνου, θα φέρουμε και το θέμα του Λαφονησίου στη Βουλή και θα προσπαθήσουμε με την παρέμβασή μας να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί η ΕΠΜ. Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι να καταλήξει η ΕΠΜ σε ένα συρτάρι" υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας, για άλλη μια φορά, πως μεγάλα συμφέροντα και ΜΜΕ στέκονται απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και στους κατοίκους της περιοχής.

Μιλώντας λίγο μετά στους δημοσιογράφους, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: "Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ήλθαμε εδώ για να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα, το δικαίωμα της πολιτείας και της περιοχής να προχωρήσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για αυτόν τον μοναδικό τόπο του Λαφονησίου. Μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι υπήρξαν μέλη του κοινοβουλίου από τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία επιχείρησαν να παρέμβουν σε μια θεσμική, νόμιμη διαδικασία για να την υποβαθμίσουν, να την οδηγήσουν σε τελμάτωση. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι θα αγωνισθούμε δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση του Ιναχωρίου προκειμένου να προωθηθεί η υπόθεση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία συνδυάζει την προστασία του χώρου μαζί με την προώθηση της ήπιας ανάπτυξης που θα είναι σε όφελος των κατοίκων και δεν θα ανεχθούμε να διαμορφωθεί μια υπόθεση Siemens στο Νομό Χανίων, όπου ορισμένα μεγάλα συμφέροντα με τη συγκάλυψη των δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθούν να επιβάλλουν τις δικές τους επιδιώξεις. Είναι πάρα πολύ αισιόδοξο που βρήκαμε μια τέτοια ομοφωνία κατοίκων και παρατάξεων της αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση θα έχει θετικό τέλος".
Την ικανοποίησή του για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και την ανταπόκριση στο ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. εξέφρασε ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης.

"Αυτό που πρέπει να κουβεντιάζουμε στα Χανιά, την Κρήτη και την Ελλάδα είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για να προχωρήσουν όλα αυτά που και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει ζητήσει και η ελληνική νομοθεσία τα συμπεριλαμβάνει. Όλοι μιλάνε για την καταστροφή του περιβάλλοντος λες και είμαστε σε άλλον πλανήτη. Οι εφαρμοσμένες πολιτικές που έχουμε δείχνουν στον κάθε υποψιασμένο πολίτη ότι άλλα λένε στα λόγια και άλλα κάνουν στην πράξη. Στο θέμα της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίσθηκε τις προτάσεις μας, τις θεωρεί μοντέλο για την ανάπτυξη των περιοχών και δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του και εντός και εκτός Βουλής. Το ζήτημα θα το αναδείξουμε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν μπορεί να ψηφίζονται νόμοι, να υπάρχουν οδηγίες, να ενσωματώνονται στη νομοθεσία μας, και ποτέ να μην εφαρμόζονται ή με πλάγιους τρόπους να σέρνεται το χαλί κάτω από τα πόδια κάθε ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, κάθε χωροταξικής μελέτης, κάθε προσπάθειας να γίνει δασολόγιο".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Σκουντριδάκης. "Είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κ. Αλαβάνο για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ΕΠΜ. Η μελέτη σαφώς θα πρέπει να συνεχιστεί, να τελειώσει η επιστημονική ομάδα την εργασία της, κατόπιν θα δοθεί προς δημοσιοποίηση και ο καθένας θα μπορεί να κάνει προτάσεις ή οτιδήποτε σημειώνει στη μελέτη και θα περάσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι η ΕΜΠ θα λύσει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο σε ό,τι αφορά το περιβάλλον στο Λαφονήσι, αλλά δίνει μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή".
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σαφείς αιχμές σε βάρος μεγάλης εταιρείας, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας έχουν 3 τράπεζες, και η οποία διαθέτει μεγάλη έκταση περιμετρικά της παραλιακής ζώνης του Λαφονησίου άφησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ιναχωρίου κ. Ζουρίδης. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η εταιρεία αγόρασε εκατοντάδες στρέμματα στην τιμή των 5,5 εκ. ευρώ, ποσό πολύ μικρό, επειδή γνώριζε ότι η περιοχή προστατεύεται ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Ωστόσο, επειδή πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να πάψει η περιοχή να είναι προστατευόμενη έχει σχεδιάσει εδώ και χρόνια τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 2.500 κλινών, γήπεδα γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις, όχι μόνο για τα στρέμματα που είναι στην κατοχή της αλλά ακόμα και για τη δημόσια έκταση που βρίσκεται πάνω στο Ελαφονήσι! "Για τα συμφέροντα αυτής της εταιρείας γίνονται αυτά που γίνονται" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μουντάκης επισήμανε πως "οι δηλώσεις των βουλευτών ήταν άστοχες" και υπογράμμισε πως όλοι οι σύμβουλοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη.

Τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου εξήρε και ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γ. Αγοραστάκης επισημαίνοντας πως αν δεν ήταν αυτοί, η περιοχή "θα είχε ξελουριστεί" από τα διάφορα συμφέροντα, συμπληρώνοντας πως "το παρασκήνιο πίσω από την υπόθεση του Λαφονησίου με πρωταγωνιστές μεγάλα συμφέροντα είναι τεράστιο".
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΝ κ. Στ. Χλωράκης από την πλευρά του τόνισε πως το κόμμα από το 1993 είχε ασχοληθεί με την υπόθεση παρά τις απειλές που δέχθηκε από ΜΜΕ ότι η στάση του θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνισή του. Ο ίδιος τόνισε πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα συνεχίσει να ενοχλεί και ότι "οι βόμβες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν". Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και κατοίκων της περιοχής.