Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Το πιο πολύνεκρο εργατικό «ατύχημα» των τελευταίων χρόνων έγινε την Πέμπτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα.
Λίγο μετά το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια εργασιών στα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου Friendship Gas σημειώθηκε έκρηξη και αμέσως μετά το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες.
Θυσία στο βωμό του κέρδους, της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής που καλύπτει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, 8 νεκροί και 4 τραυματίες, ενώ ανάμεσα στους εργάτες της ζώνης συζητιέται έντονα η πιθανότητα τα θύματα να είναι ακόμα περισσότερα καθώς ανάμεσα στους δεκάδες εργάτες που δούλευαν τη στιγμή της έκρηξης στο πλοίο, ήταν αρκετοί μετανάστες «χωρίς χαρτιά» που δεν καταγράφονται σε καμιά κατάσταση και η εξαφάνιση τους είναι δύσκολο να διαπιστωθεί.

Το νέο αυτό έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εργατικών «ατυχημάτων» – δολοφονιών, δεν είναι το πρώτο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Στο Πέραμα το έγκλημα είναι «διαρκές». Δουλεύοντας χωρίς μέτρα ασφάλειας, υπό την πίεση των εφοπλιστών να τελειώνουν γρήγορα οι επισκευές γιατί ο «χρόνος είναι χρήμα», θύμα των πλημμελών ελέγχων και της έλλειψης κυρώσεων, ο κάθε εργαζόμενος στη Ζώνη, αλλά και σε άλλες παραγωγικές μονάδες, είναι ανά πάσα στιγμή υποψήφιος για τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του εγκληματικού κυνηγιού του κέρδους και της κυβερνητικής αδιαφορίας.
Μόλις πριν ένα χρόνο οι εργάτες της ζώνης θρήνησαν δύο ακόμα συναδέλφους τους που χάθηκαν με τον ίδιο τρόπο μετά από πυρκαγιά που σημειώθηκε σε αμπάρι δεξαμενόπλοιου κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, ενώ η Ζώνη μετράει πάνω από 25 νεκρούς εργάτες την τελευταία δεκαετία. Εργάτες απ’ αυτούς που κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για ένα μεροκάματο τρόμου, που κι αυτό δεν είναι σταθερό και εξασφαλισμένο για όλο το χρόνο.

Όπως δήλωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Στο Πέραμα ή θα είσαι άνεργος ή αν δουλεύεις είσαι μελλοθάνατος. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. ..Το εφοπλιστικό και εργολαβικό κέρδος δολοφονεί. Μιλάμε όχι για ατυχήματα, αλλά για προδιαγεγραμμένες μαζικές δολοφονίες. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δεν τηρείται κανένας απολύτως κανόνας ασφάλειας. .... Οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Απλώς παρακολουθούν ως «Νέρωνες» τις τραγωδίες που είναι απόρροια των πολιτικών τους ...».

Το πρωί της Παρασκευής εκατοντάδες εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που ξεκίνησαν τριήμερη απεργία, συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτώντας να δουν τον υπουργό που «απουσίαζε». Δυνάμεις των ΜΑΤ και του Λιμενικού εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το υπουργείο. Παρόλη την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων, οι οργισμένοι διαδηλωτές, δεν υποχώρησαν. Ξήλωσαν τα κάγκελα της περίφραξης και αντεπιτέθηκαν με πέτρες. (Βίντεο από το MEGA)
Φωτογραφία από τη Ναυτεμπορική

Διαβάστε ακόμα:
  • Δηλώσεις Α. Καρίτζη (Εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ)
«... Η χώρα μας έχει δυστυχώς θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη σε αριθμό εργατικών ατυχημάτων και το πρόβλημα πια στη χώρα μας δεν είναι μόνο οι χαμηλοί μισθοί, δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι δουλεύουν όλη την ημέρα για ένα μεροκάματο, αλλά πηγαίνουν στη δουλειά το πρωί χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν το βράδυ σπίτι τους» ... (Ολόκληρη η δήλωση εδώ)

"Νέο έγκλημα κυβέρνησης και εργοδοσίας στο Πέραμα" Ανακοίνωση της ΚΟΕ:
«8 εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους τη μάχη της ανταγωνιστικότητας» (Ανακοίνωση της ΚΟΕ) «...θυσιάστηκαν από τους εργολάβους, τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση στο βωμό του κέρδους. Για να φύγει το καράβι 1 μέρα νωρίτερα από τη ζώνη. Για να φέρει περισσότερα κέρδη στην εταιρεία. Μπροστά σ’ αυτόν τον υπέρτατο σκοπό οι ανθρώπινες ζωές δεν υπολογίζονται. Εξάλλου οι άνεργοι στο Πέραμα είναι πολλοί και άρα το μεροκάματο μπορεί να γίνει μεροκάματο του τρόμου και του θανάτου... (Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ )

"Διαρκές έγκλημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη" Ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ
«...Για άλλη μια φορά θυσιάστηκαν μεροκαματιάρηδες σαν αναλώσιμα υλικά στο βωμό του κέρδους, εφοπλιστών και εργοδοτών. Δυστυχώς τα μέτρα ασφαλείας χρόνια τώρα θυσιάζονται στο βωμό των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου με αποτέλεσμα να υπάρχει η εκατόμβη νεκρών εργατών. ...Αυτή είναι η πολιτική του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενορχηστρωμένη από την Ε.Ε. Φτάνει πια!! ...». (Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ)

Ερώτηση παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν που ζητά να διεξαχθεί έρευνα για τα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην περιοχή. (Όλο το κείμενο εδώ)