Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Με πρωτοβουλία των ίδιων των μεταναστών, ομάδα του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, έκανε αυτό που θάπρεπε να κάνουν στα Χανιά, το Εργατικό Κέντρο ή το Σωματείο Οικοδόμων, κάθε ντόπιος εργάτης…
Να μην αφήσουν δηλαδή, να περάσει, ένα τραγικό εργατικό ατύχημα με 2 νεκρούς, για άλλη μια φορά στα ψιλά γράμματα.
Να αναδείξουν τις ευθύνες της πολιτείας και των εργολάβων για την θέσπιση, τήρηση και εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, να θέσουν σαν σημαντικό μέρος της λύσης του προβλήματος τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εργαζομένων στη χώρα μας, να στείλουν ένα μήνυμα στους Έλληνες εργαζόμενους ότι είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα, τη μοίρα που καθορίζουν για όλους μας τα «φτηνά και γρήγορα» κέρδη, πάνω ακόμα και από τις ανθρώπινες ζωές.

Αυτή ήταν η μεγάλη αξία και το μήνυμα που έστειλε χτες το Φόρουμ Μεταναστών, με τη συμβολική κατάληψη από τις 6.30 το πρωί της Επιθεώρησης Εργασίας.
Κατάληψη που έτυχε μεγάλης αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην υπηρεσία, τους διάφορους συναλασσόμενους που προσέρχονταν και τους γείτονες.
Μαύρη εξαίρεση η τραμπούκικη επίθεση ανώτερου υπάλληλου της Επιθεώρησης που μάταια προσπάθησε σπρώχνοντας, χτυπώντας και βρίζοντας να μπει στο χώρο, με τη γνωστή προτροπή προς τους μετανάστες: "... να πάτε στην πατρίδα σας να τα κάνετε αυτά". Όταν κατάλαβε ότι δεν καταφέρνει τίποτα με τη βία, και ότι οι μετανάστες δεν ήταν "μόνοι τους" εκεί, κατέφυγε στην αρωγή της αστυνομίας, η οποία τελικά και ... τον απομάκρυνε
--> -->

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαριδάκη από τα "Χανιώτικα Νέα"

Σε συμβολική κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησαν χθες το πρωί μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων ... ... Τα μέλη του Φόρουμ ανάρτησαν πανό στην εξωτερική είσοδο του κτηρίου στο οποίο αναφέρονταν ότι "Η αδιαφορία της πολιτείας και η απάνθρωπη λογική των εργοδοτών δολοφωνούν". Παράλληλα, τοποθέτησαν πλακάτ στον προαύλιο χώρο με συνθήματα όπως "όχι άλλα εργατικά ατυχήματα", "το κέρδος δολοφονεί", "έχουμε δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά" και μοίρασαν φυλλάδια στους διερχόμενους πολίτες. Η κατάληψη ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί και έληξε περίπου στις 10.30. Ελεύθερη ήταν η πρόσβαση στους εργαζομένους και τους πολίτες με προρισμό τις υπόλοιπες υπηρεσίες που συστεγάζονται στο κτήριο. Ένταση προκλήθηκε όταν ένας υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας επιχείρησε να απωθήσει τα μέλη του Φόρουμ για να εισέλθει στο κτήριο. Με παρέμβαση της αστυνομίας το επεισόδιο έληξε με την απομάκρυνση του υπαλλήλου και τη συνέχιση της κατάληψης. Ο Αμπντούλ Χατζί από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης τόνισε ότι η μεταναστευτική κοινότητα των Χανίων πενθεί για τον πρόσφατο χαμό των δύο μεταναστών οι οποίοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας. "Θέλουμε να δείξουμε την ανυπαρξία του κράτους ειδικά σε θέματα ασφάλειας των εργαζομένων. Προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας γιατί είναι μια υπηρεσία που ελέγχει τη δουλειά στις οικοδομές. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά και τους Έλληνες. Απλώς οι μετανάστες έχουν εντονότερο πρόβλημα επειδή δεν υπάρχουν γιατί δεν έχουν χαρτιά".