Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

(Φωτογραφίες απο τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα")
Με κεράσματα και χαμόγελα, αλλά και πολλούς προβληματισμούς για την επιδείνωση της καθημερινότητας και τα προβλήματα που βιώνουν υποδέχθηκαν εχθές οι Χανιώτες τον Αλέκο Αλαβάνο.
Η εγκάρδια υποδοχή που του επεφύλαξαν διέψευσε τις όποιες σκέψεις για ένταση, «αιματοκύλισμα» και άλλες τέτοιες "φημολογίες", ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ύστερα από ώρες περιδιάβασης στους δρόμους της πόλης και τη συνάντησή του με εκατοντάδες κατοίκους και εργαζομένους, η πρώτη φορά που ρωτήθηκε για το ζήτημα του Εφετείου ήταν από τους δημοσιογράφους στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου.

Φάνηκε ότι τους Χανιώτες, όπως και τους υπόλοιπους εργαζομένους, εκείνο που τους καίει είναι η ακρίβεια, τα σκάνδαλα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι αντεργατικές ρυθμίσεις, η πίεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Χαρακτηριστικά και με αφορμή τα προβλήματα του νοσοκομείου ο Αλέκος Αλαβάνος είπε πως: «Δεν μπορεί ορισμένοι να προσπαθούν να τα δέσουν στο παρελθόν, και να λένε ότι το μεγάλο ζήτημα των Χανίων σήμερα, από το οποίο κρίνεται όλο τους το μέλλον, είναι αν θα γίνει Εφετείο στο Ηράκλειο. Τα Χανιά πιστεύω έχουν άλλα μεγάλα ζητήματα. Μια μοναδική πόλη στην Ελλάδα που κινδυνεύουν να την αφανίσουν, τα Χανιά, μπορεί να δώσει μεγάλες μάχες για να στηρίξει πρωτοβουλίες όπως το Στρατόπεδο του Μαρκοπούλου, όπως η αξιοποίηση του Μάλεμε, όπως η προστασία της Γεωργιούπολης, όπως η αξιοποίηση του Πολυτεχνείου, ως έναν μηχανισμό και εργαλείο μεγάλης ανάπτυξης. Σ’ αυτές όλες τις μάχες θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ παρόντα στις πρώτες γραμμές όποιο κι αν είναι το τίμημα. Σε μάχες πολέμου του ενός απέναντι στον άλλο θα σας πω αυτό που είπα και στο Ηράκλειο: Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε καμία μάχη του Ηρακλείου ενάντια στα Χανιά. Σε καμιά μάχη η οποία μπορεί να αδικεί και να προσβάλλει τα Χανιά. Το ίδιο λέω και σε εσάς. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε καμιά μάχη ενάντια στο Ηράκλειο. Ή σε καμιά μάχη η οποία μπορεί να προσβάλλει το Ηράκλειο. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά οδηγούν όλη την Κρήτη προς τα πίσω».
Μιλώντας για το θέμα του Εφετείου είπε μεταξύ άλλων: «Μας ξεχωρίζει κάτι από τα δύο μεγάλα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - από τα δύο μέχρι πριν λίγο μεγάλα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ότι εμείς δεν λέμε άλλα πράγματα στο Ηράκλειο κι άλλα στα Χανιά. Δεν έχουμε στελέχη στα Χανιά, τα οποία να λένε ότι θα τα δώσουν όλα για να μην γίνει το Εφετείο στο Ηράκλειο, και δεν έχουμε στελέχη στο Ηράκλειο που να λένε ότι θα τα δώσουν όλα αν δεν γίνει το Εφετείο στο Ηράκλειο. Αυτή τη διπλοπροσωπία, την παρουσίαση τελείως αντιθετικών θέσεων στα δύο άκρα της Κρήτης δεν μπορούμε να τη δεχτούμε γιατί είναι έξω από την κουλτούρα μας και έξω από το ήθος μας. Δεύτερον, εμείς δεν λέμε άλλα πράγματα οι ίδιοι άνθρωποι όταν είμαστε στο Ηράκλειο και άλλα όταν είμαστε στα Χανιά. Δεν φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα σε όλη την Κρήτη. Και γι’ αυτό και εγώ, πέραν της ιδιότητάς μου, του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και με την ιδιότητά μου του βουλευτή Ηρακλείου, δεν έχω κανένα πρόβλημα να βρεθώ σ’ αυτόν τον τόπο, τον οποίο και από προσωπικές σχέσεις τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τον οποίο αγαπάω ιδιαίτερα».
Τέλος εκτός από τις συναντήσεις του με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και το νοσοκομείο (βλέπε χθεσινό δημοσίευμα) ο Αλέκος Αλαβάνος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας συνάντησης των διοικήσεων των ΚΤΕΛ Κρήτης όπου θα συζητηθούν οι μεταξύ τους διαφορές προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση που επικρατεί. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μη καταβολή των κρατικών οφειλών προς τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων ειδικά σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των μαθητών.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που καταγγέλλουν τη βομβιστική επίθεση, δημοσιεύτηκαν σήμερα ανακοινώσεις:

Της Νομαρχιακής Χανίων της ΝΔ, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Χανίων.

Σε ανακοίνωση της η Κ.Ο. Χανίων του Κ.Κ.Ε.(μ-λ) καταγγέλλει την επίθεση και προσθέτει πως "...Τέτοιου τύπου επικίνδυνες και αντιδραστικές ενέργειες δεν είναι τυχαίες ούτε ξεκάρφωτες. Έρχονται να συμπληρώσουν την επίσημη εφαρμοζόμενη πολιτική της τρομοκρατίας, του χαφιεδισμού και της καταστολής των λαϊκών αγώνων, την επίσημη κατεύθυνση απονομιμοποίησης της όποιας αριστερής δράσης και λαϊκής αντίστασης... Καλούμε το δημοκρατικό λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και κάθε δημοκράτη των Χανίων, να καταδικάσει αποφασιστικά τη φασιστικού τύπου ενέργεια...".

Τέλος ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την μαφιόζικη βομβιστική επίθεση εναντίων των γραφείων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως «απόπειρα τρομοκράτησης εκείνης της μερίδας των Χανιωτών – ντόπιων και ξένων – που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται ενεργά και συλλογικά ενάντια σε ό,τι εκείνοι και εκείνες θεωρούν πως τους κλέβει και καταστρέφει τη ζωή.» εξέδωσε και το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών αναφέροντας:
«Αδιάφορο από όποιο μετερίζι κι αν δραστηριοποιούνται, το σημαντικό (και προφανώς «ενοχλητικό») εδώ είναι το γεγονός ότι η πόλη μας τα τελευταία χρόνια βρίθει από πρωτοβουλίες, κινήσεις και εκδηλώσεις… Και αν για εμάς όλη αυτή η ατμόσφαιρα συνιστά δείγμα προόδου και χειραφέτησης για λογαριασμό ολόκληρης της μικρής μας κοινωνίας, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι κάποιοι δεν το βλέπουν έτσι… Κι αυτό ισχύει, διότι απλούστατα, η εξέλιξη αυτή δεν τους συμφέρει. Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε ένα σωρό διαφορετικές συλλογικότητες και για διάφορα ζητήματα, έχουν ένα κοινό, αυτό είναι η συνειδητοποίηση της ακόλουθης παραδοχής: Η περίφημη «κοινωνία των Χανίων» δεν είναι μία, ομοούσια και αδιαίρετη. Τα συμφέροντα των μελών της δεν ταυτίζονται. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, από τη στιγμή που υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν μπαρμπάδες και σύντεκνους, και από την άλλη, αυτοί που έχουν… ...Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, ποιος μας λέει ότι αύριο δεν θα έρθει κάποιο λατομείο να καταστρέψει τα χωριά μας; Ποιος μας λέει ότι αύριο δε θα ξηλώσουν το παρκάκι της γειτονιάς για να κάνουν εμπορικό κέντρο; Ποιος μας λέει ότι αύριο κάποιο εφετείο δε θα ρίξει τα ισόβια κάποιου φονιά με μεγάλο σόι; Ποιος μας λέει ότι αύριο θα έχουμε δωρεάν περίθαλψη; Ποιος μας λέει ότι αύριο θα μπορούμε να θρέφουμε τις οικογένειές μας; Αν δεν αντισταθούμε σήμερα, ποιος μας λέει ότι αύριο δε θα μας αναγκάσουν να φύγουμε μετανάστες, όπως και τους παππούδες μας; Στόχος (του χτυπήματος) δεν ήταν οι δημοκρατικοί θεσμοί, διότι αυτοί οι ίδιοι θεσμοί χρόνια τώρα φροντίζουν να αφήνουν το περιθώριο στο οποίο αναπτύσσονται οι παραεξουσίες. Στόχος ήταν εκείνοι οι συμπολίτες μας που στον ένα ή τον άλλο βαθμό έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα συλλογικής έκφρασης ... ...Όσο δυναμώνει η φωνή εκείνων που σηκώθηκαν από την καρέκλα του θεατή, τόσο η αντίδραση εκείνων που σκηνοθετούν το έργο και των κολαούζων τους θα λυσσομανάει. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε παρά την με τη συνέχεια της προσπάθειας για αποδόμηση του ζοφερού περιβάλλοντος στο οποίο μας επέβαλαν να ζούμε. Οι βόμβες δεν μπορούν να κάμψουν ανθρώπους που θέλουν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους...»