Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Πηγή: http://tvradio.ert.gr/ , Φωτογραφία από την εφημερίδα «Πατρίς»

Χωρίς εφημερίες...

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα μπορεί -όπως όλα δείχνουν- το Νοσοκομείο Χανίων να καλύπτει με εφημερίες τον Νομό.
Και αυτό γιατί, οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατάθεση προγράμματος εφημεριών για τον μήνα Ιούλιο που θα κινείται εντός των ορίων των Προεδρικών Διαταγμάτων (48ωρες και 56ωρες εβδομαδιαίως για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα), εναρμονιζόμενοι με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τη γενική συνέλευση, αφού πληροφορήθηκε ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση της 26ης Ιουνίου, θεωρεί μη σύννομη την «τροπολογία Αβραμόπουλου» για την παράταση του σημερινού καθεστώτος εφημερίας των Νοσοκομείων.
Την απόφασή τους οι γιατροί (Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων) την απέστειλαν στον διοικητή του Νοσοκομείου Μάρκο Καραβιτάκη και, παράλληλα, τη γνωστοποίησαν στον νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη και στον εισαγγελέα Χανίων.
Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνουν ότι «στο ενδεχόμενο να μας επιβάλλει η Διοίκηση επιπλέον υπερωριακή εργασία, ζητούμε να μας εξασφαλίσει εγγράφως την αμοιβή της, ενώ ταυτόχρονα την καθιστούμε υπεύθυνη για πιθανά ιατρικά λάθη που μπορούν να συμβούν λόγω παρατεταμένης και εξαντλητικής εργασίας».


Εμείς να προσθέσουμε μόνο πως οι γιατροί του νοσοκομείου Χανίων επανηλλειμμένα έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγεία και το νοσοκομείο Χανίων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πριν λίγους μήνες, ο αριθμός των εφημεριών που μέχρι σήμερα πραγματοποιούν οι γιατροί αγγίζει τα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, της οποίας αποδέκτες γίνονταν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Η μόνη υπεύθυνη για όσα τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά και για όσα ακόμα εμφανιστούν στο Νοσοκομείο Χανίων είναι η κυβερνητική πολιτική που μέχρι τώρα δεν φρόντισε να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.