Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Πειραιά, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Η κυβέρνηση μαζί με τη λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων έρχεται τώρα να εξοντώσει και τις πιο μικρές και αδύνατες επιχειρήσεις, τους πιο μικρούς και αδύναμους επαγγελματίες.
Ο πρωτοφανής, αυθαίρετος και άδικος και στην πραγματικότητα κεφαλικός φόρος σε βάρος των πλέον αδύνατων επιτηδευματιών και επαγγελματιών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, αποτελεί ένα άγριο εισπρακτικό μέτρο που αποβλέπει να βάλει «λουκέτο» στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς και μια νέα αύξηση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που εξουθενώνει εργαζόμενους και μικρομεσαίους έρχεται να εξαγγείλει νέα μεγάλα φορολογικά δώρα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την σταδιακή και χαριστική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα υπερκέρδη τους στο 20%. Οι φόροι στα μερίσματα και τις υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών αποτελούν μόνο το διάτρητο άλλοθι για την μετάβαση σε ένα καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου, με υπερκέρδη χωρίς φόρους!
Την ίδια ώρα η αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας, η επικείμενη αύξηση από 01/01/2009 του φόρου στα καύσιμα και η αναμενόμενη αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, θα επιφέρουν νέα πλήγματα στα λαϊκά στρώματα την ώρα που δεν τιμαριθμοποιείται το αφορολόγητο όριο και τα φορολογικά κλιμάκια, ενώ τα εισοδήματά τους λεηλατούνται από την ακρίβεια και τη σκληρή λιτότητα.
Ταυτόχρονα, η μυθολογία για την δήθεν καταπολέμηση της φοροδιαφυγής διαλύεται ως «χάρτινος πύργος, με τις νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που επιβραβεύουν τους κακοπληρωτές σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων.
Η κυβέρνηση αυτή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων γίνεται με την αντικοινωνική πολιτική της όλο και πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, την οικονομία και την χώρα».