Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών την Τετάρτη 27-8-2008 στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της βίαιης επιβολής του αντιδραστικού “νόμου–πλαισίου” στα Πανεπιστήμια. Στην περίπτωση αυτή όμως, οι υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής υπερέβησαν εαυτόν και, οχυρωμένοι πίσω από ένα μεμονωμένο επεισόδιο με την αρπαγή κάλπης, απαγόρευσαν στην ουσία τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές.
Καταδικάζουμε, απ’ όπου και αν προέρχονται, ενέργειες όπως αυτή της αρπαγής κάλπης από κουκουλοφόρους και της παρουσίας “φουσκωτών” σε πανεπιστημιακούς χώρους. Προβληματιζόμαστε για τα κίνητρά τους, ειδικά αυτή την στιγμή που η Γενική Συνέλευση των φοιτητών είχε αποφασίσει να μην παρεμποδίσει τη διενέργεια των εκλογών.
Τέτοιες ενέργειες όμως δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αντιδημοκρατικές και αυταρχικές τακτικές όπως αυτές της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία έστω και την ύστατη ώρα οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των φοιτητών (40% του εκλογικού σώματος κατά το νόμο) στη διαδικασία της εκλογής

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καθιστά υπεύθυνο για την παρατεταμένη κρίση του Π.Κ. τον Υπουργό Παιδείας, τον οποίο και καλεί να μη νομιμοποιήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ώστε αυτές να επαναληφθούν και να αποκατασταθεί η τυπική νομιμότητα στο Ίδρυμα. Επίσης τον καλεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια επιβολής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που έχει οδηγήσει σε διάλυση την ανώτατη παιδεία.