Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008


Είναι άξιο απορίας το μέγεθος της ανοχής και τελικά της συνενοχής μιας κοινωνίας που η πολιτική της εξουσία, σκόπιμα καλλιεργεί διαχωρισμούς, διακρίσεις, αποκλεισμούς για να δημιουργεί ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε πολίτες της ίδιας κοινωνικής τάξης και έτσι τα πιο συντηρητικά, αντιλαϊκά, νεοφιλελεύθερα μέτρα, να βρίσκουν έδαφος να εγκατασταθούν και τελικά να μονιμοποιηθούν, μια και ο καθένας έχει την αυταπάτη ότι ο διπλανός του είναι σε χειρότερη μοίρα από αυτόν, άρα δε τον αφορά.
Στο πλαίσιο αυτής της υποκρισίας και του μικρομεγαλισμού, συμβαίνουν γύρω μας, στην καθημερινότητα μας, γεγονότα που θα έπρεπε ως κοινωνία να καταδικάζομε αλλά πολύ περισσότερο να μην επιτρέπομε να συμβαίνουν. Παρόλα αυτά όμως ούτε χαμπάρι δεν παίρνουμε και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε απόψεις αδιαφορίας, ρατσιστικές, και ατομικιστικές, που το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν στην κοινωνική ύπνωση και την πολιτική ασυδοσία.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, η πόλη μας είδε να διαδηλώνουν έλληνες και μετανάστες ενάντια στους άγριους ξυλοδαρμούς μεταναστών, άρθρα γράφτηκαν, εκπομπές τηλεοπτικές αναφέρθηκαν για τις συμμορίες, παρεούλες, φασιστικές οργανώσεις ή ότι άλλο μπορεί να πιστεύει ο καθένας. Η ουσία δεν αλλάζει. Οι επιθέσεις συνεχίζονται, οι αδύνατοι (όχι αδύναμοι), μελαμψοί, μοναχικοί μετανάστες είναι ο στόχος, που ούτε ελληνικά δε μιλάνε γιατί έχουν έρθει λίγο καιρό, και βέβαια ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν μυρωδιά και τα ρατσιστικά λαγωνικά είναι καλά εκπαιδευμένα.
Φτάνει πια η υποκρισία. Μυρίζει παλιό, σάπιο, μούχλα. Ας ανοίξομε ένα παράθυρο στον κόσμο που θέλομε και ας τον υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο.
Δε μπορεί η Αιγυπτιακή πρεσβεία να μας ευχαριστεί για τη φιλοξενία που δείξαμε ως πολιτεία στους θαλασσοδαρμένους μετανάστες (καραβιά στο Ελαφονήσι) λες και ερχότανε για διακοπές.
Δε μπορεί τα παιδιά μας να χτυπάνε μετανάστες και εμείς να κοιμόμαστε ήσυχοι επειδή χαρίσαμε τα παλιά μας ρούχα.
Δε μπορεί να είναι ο εχθρός μας ο μεροκαματιάρης μετανάστης και όχι η πολιτική που δημιουργεί τη μετανάστευση.
Επιτέλους ας ανοίξομε ένα παράθυρο να μπει καθαρός και φρέσκος αέρας, απαλλαγμένος από την υποκρισία που καλύπτει την υποτιθέμενη αλληλεγγύη μας στους «ΑΛΛΟΥΣ».

Εν τω μεταξύ με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες για απάνθρωπη μεταγωγή μεταναστών στη Λάρισα το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΝασπισμού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Παρατεταμένο καθεστώς ασυδοσίας και αυθαιρεσίας της ελληνικής αστυνομίας υπόκεινται οι οικονομικοί μετανάστες
Γίναμε πάλι θεατές του χαρακτηριστικού ελληνικού «τσαμπουκά» των οργάνων της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε σαν τα ποντίκια στη φάκα ανυπεράσπιστους οικονομικούς μετάναστες σε καρότσα αγροτικού φορτηγού στην Λάρισα.
Ένα επιπλέον περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα αυθαιρεσιών και ασυδοσίας από τα όργανα της ελληνικής αστυνομίας σε βάρος των μεταναστών στους οποίους εξαντλείται η αυστηρότητα και η αστυνομική βία όταν στοιβάζονται στα στρατόπεδα κράτησης περιμένοντας την επαναπροώθησή τους ή όπως στη Μανωλάδα αλλά παλιότερα και στον Τύρναβο διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα και λιγότερη εκμετάλλευση. Η μοίρα των ανθρώπων αυτών είναι προδιαγεγραμμένη. αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση το γρανάζι της νεοφιλελεύθερης οικονομικής μηχανής των πλούσιων χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ. άνθρωποι χωρίς αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
Η άμεση δυσμενή μετάθεση του Διοικητή του Τμήματος συνοριακής φύλαξης Ελασσόνας, θεωρούμε ότι προσπαθεί μάλλον να διασκεδάσει την κοινή γνώμη όταν σε επίπεδο κρατικής πολιτικής ευθύνης η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με τα σχέδια του Σαρκοζί για περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων περιφρούρησης του ευρωπαϊκού χώρου και περιθωριοποίησης των λεγόμενων μη νόμιμων μεταναστών.
Μαρκάκη Ρούσσα
Μέλος Κ.Π.Ε. ΣΥΝ