Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Όπως ανακοινώθηκε από το Free Gaza Movement, τα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων που εγγυώνται την ασφάλεια τους, έχουν νεκρωθεί από ηλεκτρονικές παρεμβολές και υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στα πλοία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. (Περισσότερα εδώ)


-->
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης, καθώς και ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Ρινάλντι, έδωσαν Συνέντευξη Τύπου για τους κινδύνους που διατρέχουν τα δύο πλοία του διεθνούς Κινήματος για Ελεύθερη Γάζα που πλέουν στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας.
Ρούντι Ρινάλντι (συντονιστής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ):
Συγκαλέσαμε αυτήν την έκτακτη Συνέντευξη Τύπου γιατί ανησυχούμε βαθύτατα για την τύχη και την πορεία των δύο πλοίων του Free Gaza Movement που πλέουν ανοιχτά της Γάζας και έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία από σήμερα το πρωί μαζί τους.
Όπως γνωρίζετε, τα δύο αυτά πλοία πραγματοποιούν ένα ταξίδι φιλίας, ειρήνης και αλληλεγγύης στον λαό της Γάζας και στην πράξη για να σπάσει ο παράνομος και απαράδεκτος αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ.
Στα δύο πλοία, πέρα από διεθνείς ακτιβιστές, υπάρχουν και έλληνες αγωνιστές, όπως υπάρχει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης. Οι δύο σύντροφοι βουλευτές, Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης, θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για όλες τις επαφές και τα διαβήματα που έχουν γίνει προς την ελληνική κυβέρνηση γιατί έχει και αυτή μεγάλες ευθύνες για την τύχη και την πορεία των δύο πλοίων.
Θοδωρής Δρίτσας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά):
Μετά τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό επικοινωνίας των δύο σκαφών με τον υπόλοιπο κόσμο από τις Ισραηλινές υπηρεσίες, ανησυχούμε βαθύτατα για την ακεραιότητα των επιβαινόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο σύντροφος και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης.
Η παρέμβαση αυτή καθιστά την πλεύση των σκαφών επικίνδυνη, παραβιάζει βάναυσα τους διεθνείς κανόνες ναυτιλίας και το δίκαιο της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Έρχεται, μάλιστα, να προστεθεί στην απολύτως παράνομη απαγόρευση προσέγγισης των σκαφών στη Γάζα εκ μέρους των Ισραηλινών.
Μόλις έγινε γνωστή αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη, τηλεφώνησα στον υπεύθυνο της ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ, κ. Λεωνίδα Κοντοβουνίσιο, και αμέσως μετά στον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Θ. Κασσίμη. Τους ενημέρωσα, τους περιέγραψα τη σοβαρότητα του προβλήματος και τους ζήτησα, όπως στη συνέχεια ζητήσαμε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΕΝΑΝΠ, να θεωρήσουν ότι τα δύο υπό ελληνική σημαία σκάφη βρίσκονται σε κίνδυνο. Τους κάλεσα, τέλος, να παρέμβουν άμεσα για την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της ασφαλούς πλεύσης με τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Παναγιώτης Λαφαζάνης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά):
Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την τύχη ακόμα και τη ζωή των αγωνιστών του διεθνούς Κινήματος για μια Ελεύθερη Γάζα, που βρίσκονται αυτήν την ώρα εν πλω για τη νόμιμη, ειρηνική και ανθρωπιστική αποστολή τους στη Γάζα. Είναι πρωτοφανές ότι έχει επιβληθεί ηλεκτρονικός αποκλεισμός των δύο πλοίων του Κινήματος, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.
Σήμερα το πρωί επικοινώνησα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και μίλησα με τους υπεύθυνους, όπου τους εξέθεσα την κατάσταση, τους έδωσα τα δορυφορικά τηλέφωνα και τους παρακάλεσα να προσπαθήσουν να αποκτήσουν επικοινωνία με τα δύο υπό ελληνική σημαία πλοία, Άγιος Νικόλαος (Liberty) και Δημήτρης Κ. Το Κέντρο Επιχειρήσεων, αφού έκανε τις ενέργειες του, με ενημέρωσε ότι δεν έγινε δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία με τα πλοία. Επομένως, τι γίνεται; Μιλάμε για πλοία φαντάσματα;
Είναι προφανές ότι οι Ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει ηλεκτρονικό αποκλεισμό και απομόνωση στα δύο πλοία, πράγμα που είναι παράνομο, βάρβαρο και συνιστά πράξη κρατικής τρομοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται το Ισραήλ ως ένα κράτος πέραν από κάθε διεθνή νομιμότητα και κυρίως δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή αυτή η βάρβαρη συμπεριφορά του.
Ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, κας Τ. Λίβνι και του εκπροσώπου του Υπουργείου, με τις οποίες εκφράζονται άμεσες απειλές σε βάρος της αποστολής.
Καλούμε για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση, αντί να προβαίνει σε νουθεσίες για την επικινδυνότητα της αποστολής, να προβεί άμεσα σε δημόσια διαβήματα προς το Ισραήλ και να δηλώσει δημοσίως ότι θα προασπίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την ασφάλεια των πλοίων και όσων επιβαίνουν σ’ αυτά. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση από τη μια να πραγματοποιεί από κοινού αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ, που αποτελούν πρόβα τζενεράλε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Ιράν, και από την άλλη να μην προχωράει σε δημόσιες παρεμβάσεις προς τις αρχές του Ισραήλ, εφιστώντας την προσοχή για την ασφάλεια των δύο ελληνικών πλοίων που επιτελούν μια απολύτως νόμιμη, με όλα τα νόμιμα χαρτιά, ανθρωπιστική αποστολή, η οποία αντιπροσωπεύει μια ελπίδα ειρήνης, δικαιοσύνης και ελευθερίας για όλον τον κόσμο.