Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008


Κάτω από τους θερμούς πανηγυρισμούς των συγκεντρωμένων, έφτασαν εχθές αργά το απόγευμα τα πλοία Free Gaza και Liberty στο λιμάνι της πολύπαθης Γάζας, χωρίς τελικά να εμποδιστούν από το Ισραηλινό ναυτικό που τα παρακολουθούσε διακριτικά από μακρυά. Το μόνο επεισόδιο που καταγγέλθηκε ήταν τα πυρά που δέχτηκαν -ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί- βάρκες με Παλαιστίνιους που βγήκαν στα ανοιχτά για να υποδεχθούν και να συνοδεύσουν τα δύο πλοία στο λιμάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες Κυπριακής ιστοσελίδας το ένα από τα πλοία θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη με 10 Παλαιστίνιους μαθητές που έχουν γίνει δεκτοί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και εκφράζονται φόβοι πως θα ανακοπεί για έλεγχο από τις Ισραηλινές αρχές.
Το δεύτερο πλοίο θα παραμείνει στη Γάζα για μερικές μέρες με στόχο οι ακτιβιστές να έρθουν σε επαφή με τον Παλαιστινιακό λαό, να συμμετάσχουν σε κοινωνικά προγράμματα και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.
Σαν πρώτο βήμα, 20-25 απ' αυτούς θα βγουν σήμερα συμβολικά για ψάρεμα με ντόπιους ψαράδες, σαν "ασπίδα" προστασίας, προκειμένου να καταγγείλουν το στραγγαλισμό της αλιευτικής οικονομίας της Γάζας από τον ισραηλινό αποκλεισμό, που έχει οδηγήσει χιλιάδες Παλαιστίνιους στη χειρότερη φτώχια. Περισσότερα εδώ.

Ο αποκλεισμός έσπασε για πρώτη φορά,!
Ήταν μια πρώτη, μια μεγάλη συμβολική, αλλά και ουσιαστική νίκη.
Ο αγώνας για την άρση της πολιορκίας της Γάζας, ο αγώνας για Λεύτερη και Ανεξάρτητη Παλαιστίνη συνεχίζεται αμείωτος.