Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε την αναίτια επίθεση του Νομάρχη Χανίων κ. Αρχοντάκη στο ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Κρήτης και στο πρόσωπο του Προέδρου του ο οποίος εκφράζοντας τις θέσεις του Τεχν. Επιμελητηρίου – όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του – αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπογράμμιζε την ανάγκη αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών.
Τον κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ιδεολογική του θέση στο θέμα συνεργασίας κράτους – ιδιωτών, των Συμβάσεων Παραχώρησης ή των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα( Σ.Δ.Ι.Τ) αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου όπως ο ΒΟΑΚ.
Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί αποκορύφωμα μιας προσπάθειας, την οποία εργολαβικά απ’ ότι φαίνεται έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ν.Δ ο κ. Αρχοντάκης: Να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες με προκλητικό τρόπο αγνόησαν το πρόβλημα του ΒΟΑΚ τα τελευταία 30 χρόνια μέσα και από τα τρία Κ.Π.Σ., υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αποτυχία της πολιτικής τους.
Με την ευκαιρία όλων των παραπάνω ως ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουμε τα εξής:
Αφού οι κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού απέτυχαν να διαχειριστούν προς όφελος του λαού τα δημόσια έσοδα και τις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, αφού απέτυχαν να βάλουν φρένο στο βόρβορο των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, μας λένε ότι η θεραπεία είναι το ξεπούλημα αυτού που έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Εργαλείο αυτής της πολιτικής είναι τα έργα μέσω των συμβάσεων παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο, το κόστος των οποίων μετατίθεται στους πολίτες και στον κρατικό προϋπολογισμό των επόμενων ετών. Έργα που υλοποιούνται με τους πιο επαχθείς για το Δημόσιο όρους δεδομένου ότι προϋποθέτουν προνομιακή – χαριστική και πολύπλευρη εκμετάλλευση των έργων (επιβολή διοδίων κ.λ.π.).
Αντί λοιπόν να σιωπούν αναμένοντας την ώρα όπου ο λαός θα τους απαλλάξει από την ευθύνη διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων, με περίσσιο θράσος κατηγορούν όσους αντιδρούν στην πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας ως υπαίτιους για τη μη υλοποίηση των έργων.
Ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε τη θέση του κ. Αρχοντάκη για τον τρόπο που κατά τη γνώμη του έπρεπε να λυθεί το σχολικό στεγαστικό πρόβλημα στα Χανιά. Ας το θυμηθούμε αυτό μπροστά στα τεράστια προβλήματα λειτουργίας πολλών νηπιαγωγείων αλλά και την επιχειρούμενη αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Να υπενθυμίσουμε επίσης την κεντρική θέση του κ. Αρχοντάκη προεκλογικά, που προσπάθησε μάλιστα να προωθήσει αμέσως μετά την εκλογή του, για τα οφέλη του επιχειρηματικού κόσμου από τη δραστηριοποίηση των Βάσεων στα Χανιά, οφέλη που όχι μόνο δε βλέπουμε αλλά ,αντίθετα ζούμε την υποβάθμιση λιμανιού – αεροδρομίου (τα οποία απ’ ότι φαίνεται οδεύουν σε ιδιωτικοποίηση) και την καθημερινή προσβολή της ζωής, της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού μας, όπως φάνηκε κι από τον πρόσφατο ξυλοδαρμό συμπατριώτη μας.
Και μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε:
Ποιος είναι άραγε αυτός που προβάλλει και εξυπηρετεί με τις θέσεις του και τις απόψεις του συγκεκριμένους ιδεολογικούς στόχους και μάλιστα του πιο στυγνού νεοφιλελεύθερου μοντέλου που ζούμε καθημερινά;
Την τελευταία περίοδο ο κ. Νομάρχης θεωρητικολογώντας (επιδιώκοντας έτσι να επισκιάσει και την ανυπαρξία έργου στο Νομό) εμφανίζεται ως πλασιέ των πιο συντηρητικών νεοφιλελεύθερων απόψεων . Απόψεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε τραγικό αδιέξοδο. Όπου όλα ξεπουλιούνται στο βωμό της ελεύθερης αγοράς και του επιχειρηματικού κέρδους. Αυτή είναι και η μεγάλη γκρίζα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μέγα εθνικό θέμα. Αυτή θέλουμε να αλλάξουμε, αυτή την πραγματικότητα θέλουμε να ανατρέψουμε.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι θέσεις αυτές του κ. Νομάρχη δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των Χανιωτών. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο λαός πρέπει να σταθεί και θα σταθεί εμπόδιο στο ένα και μοναδικό κυβερνητικό έργο.
Στο έργο εκποίησης του δημόσιου πλούτου στα ιδιωτικά συμφέροντα των λίγων.

Το γραφείο τύπου
Της τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ