Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης και στα Χανιά, είναι η καλύτερη απόδειξη για το τι σημαίνει εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυκλοφορεί στα σχολεία από τα τέλη της περυσινής σχολικής χρονιάς, στο παρά πέντε στην κυριολεξία, μια εγκύκλιος που αφορά τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς 08 – 09. Η εγκύκλιος είναι από μόνη της μνημείο δημοσιοϋπαλληλισμού και υποκρισίας. Υποχρεώνει όλα τα σχολεία να φτιάξουν 30άρια τμήματα, να στείλουν ωρολόγιο πρόγραμμα στην Β'θμια πριν καν καλυφθούν οποιαδήποτε κενά σε προσωπικό για τη φετινή χρονιά και απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς προγραμματισμό ύλης (τη στιγμή που είναι γνωστό ότι απλά εφαρμόζουν τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου).

Είναι προφανές ότι ο υπουργός των ιδιωτικών κολεγίων και της παραπαιδείας προσπαθεί να δώσει στην κοινωνία μια ψευδή εντύπωση «νοικοκυρέματος» της εκπαίδευσης.
Το υπουργείο όμως έχει και κάποιους πιο «πεζούς» στόχους: με τη σαρδελοποίηση μαθητών – εκπαιδευτικών θα βγουν υπεράριθμοι πολλοί καθηγητές για να καλύψει άλλες ανάγκες και θα εξοικονομήσει χρήμα και κτήρια.
Αδιαφορώντας εντελώς για το ότι φουρνιές μαθητών βγαίνουν από το σύγχρονο σχολείο χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις, αυξάνει τους αριθμούς ανά τάξη, γυρίζοντας τα σχολεία δεκαετίες πίσω. Επίσης προωθεί σταδιακά ένα σωρό διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, υπονοώντας ότι αυτός και όχι το υπουργείο που καθορίζει αναλυτικά προγράμματα και βιβλία είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση στο σχολείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας από κοντά την κατάσταση στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών – εκπαιδευτικών – γονέων και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους ξέροντας ότι από τέτοιους αγώνες εξαρτάται το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
Επιτροπή Παιδείας