Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008


Από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα"


Να μην προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την Ολυμπιακή διαδήλωσαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς εργαζόμενοι της εταιρείας στα Χανιά. Συμβασιούχοι οι περισσότεροι ο μέσος όρων των μισθών των οποίων φτάνει τα 700 ευρώ διαδήλωσαν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας, καταγγέλλοντας τον υπουργό Μεταφορών. Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν φυλλάδια με τις θέσεις τους, ύψωσαν πικέτες και ανανέωσαν το ραντεβού τους στις επόμενες κινητοποιήσεις για την ΟΑ.

"Οποιαδήποτε επιχειρήματα και να προέβαλε ο κ. Χατζηδάκης ανακοινώνοντας το σχέδιο διάλυσης της Ολυμπιακής στερούνταν εντελώς στοιχείων. Ήταν εντελώς φανταστικά τα στοιχεία που έδωσε, τίποτα δεν αποδεικνύεται. Το μόνο που αποδεικνύεται από όσα είπε και το ξέρουμε εμείς οι εργαζόμενοι είναι ότι η εισροή χρημάτων στην Ολυμπιακή Αεροπορία είναι πολύ μεγάλη. Να σας πω μόνο ότι τα κέρδη στον αεροσταθμό Χανίων από το handling, το οποίο ορέγονται όλοι οι επιχειρηματίες, είναι πάνω από 8 φορές από το εργατικό κόστος", επεσήμανε ο κ. Nίκος Τζινευράκης εκπρόσωπος των εργαζομένων της Ολυμπιακής στον αεροσταθμό Χανίων, υπογραμμίζοντας πως από το 1991 ο εκάστοτε υπουργός Μεταφορών αρνείται να φέρει στη Βουλή τους ισολογισμούς της Ολυμπιακής.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους από τους 200 περίπου εργαζομένους της Ολυμπιακής στα Χανιά το 95% είναι συμβασιούχοι με μέσο μισθό τα 700 ευρώ. "Για να φτάσεις τα 1000 θα πρέπει να είσαι χρόνια συμβασιούχος και να δουλεύεις εξτρά υπερωρίες και βραδινά" τόνισε ο κ. Τζινευράκης συμπληρώνοντας πως "η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολυμπιακή και τα άλλα που λέει περί ιδιωτικοποίησης είναι προφάσεις, δουλεύει για τον ανταγωνιστή την Aegean, δουλεύει για τους επιχειρηματίες που θέλουν το handling και να πάρουν προσωπικό χωρίς δικαιώματα, με ελαστικά ωράρια, με μισθούς ανάλογους των συνεργείων καθαρισμού που ξέρουμε τι γίνεται. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα καθεστώς μεσαίωνα στη ΔΕΚΟ, να ζουν οι εργαζόμενοι στην ανασφάλεια, να υπερεκμεταλλεύονται τα κέρδη. Εμείς ζητούμε έναν όμιλο της Ολυμπιακής με πολύπλευρη δραστηριότητα που θα αυξάνει και θα αλληλοϋποστηρίζει τις υπηρεσίες της, με συμμαχίες με ξένες αεροπορικές εταιρείες σε ισότιμη βάση έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την Ολυμπιακή από τα 10 εκ. απόδημους Έλληνες".

Για το επόμενο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της Ο.Α. προσανατολιζόνται στην κοινή αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων με τους υπόλοιπους εργαζομένους των ΔΕΚΟ, ενώ υπάρχουν και επαφές και με τους εργαζομένους της Αlitalia .