Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008


Με απόφασή της η κυβέρνηση αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που η ίδια είχε αποφασίσει από 6/8/08, με την οποία θα υποχρεωνόταν από 6/11/08 όλες οι εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου να αναγράφουν υποχρεωτικά την χώρα προέλευσης του ελαιοκάρπου και ελαιολάδου που τυποποιούν.

Το μέτρο αυτό είχε σαν στόχο την καταπολέμηση της νοθείας και της παραπλάνησης της κοινής γνώμης ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι λάδι τρώει. Αποτελούσε ταυτόχρονα ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τον Έλληνα παραγωγό, την ανώτερη ποιότητα του Ελληνικού ελαιολάδου από προσμίξεις με άλλα εισαγόμενα υποβαθμισμένα ελαιόλαδα.

Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί επιχειρήματα του στυλ « γίνονται συζητήσεις στην Ε.Ε., οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί >>. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά άμεσα όλους τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και καταναλωτές.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που το λάδι έχει κατρακυλήσει κάτω από 2,5 ευρώ, που ίσως για πρώτη φορά να βρίσκεται στα αζήτητα , να ανακαλούνται προηγούμενες και μόλις πρόσφατες θετικές αποφάσεις. Πρέπει να τονίσουμε προς τους συναρμόδιους υπουργούς ότι δεν είναι υπάλληλοι της Ε.Ε. αλλά οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την τυποποίηση των Παρθένων και Έξτρα Παρθένων ελαιολάδων. Η στάση των κυβερνητικών παραγόντων δεν τελειώνει μόνο εδώ. Παραμένει εχθρική και για ένα άλλο θέμα που αφορά αυτό των προσμίξεων ελαιολάδου με σπορέλαια. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό αλλά ακόμη και με τον νέο υπό μελέτη προτεινόμενο επαφίεται στην αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους να επιτρέψει η απαγορεύσει στην επικράτεια του την δυνατότητα πρόσμιξης.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προστατεύσει ένα τόσο σημαντικό Εθνικό προϊόν έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να προστατεύσει την γνησιότητα και ¨καθαρότητα ¨ του ελληνικού ελαιολάδου. Δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων και εμπορικών κυκλωμάτων που έχουν καταστήσει το πάμφθηνο για τον παραγωγό ελαιόλαδο, είδος πολυτελείας για τον καταναλωτή. Στην ουσία επιτρέπει τη μεγαλύτερη μηχανή παραγωγής μειγμάτων ελαιολάδου και σπορελαίων να βρίσκεται μέσα στην χώρα μας. Και δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα εκατοντάδες, χιλιάδες καταστήματα εστίασης τα οποία ταΐζουν Έλληνες και ξένους με σπορέλαια και … ολίγη από ελαιόλαδο.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση η οποία στη κρίση του σκανδάλου της νοθείας των σπορελαίων με ορυκτέλαια έλαβε μέτρα που σαν στόχο είχαν να χτυπήσουν το ελαιόλαδο.

Χανιά 19-10-2008

Τ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χανίων