Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008


Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης
στους μετανάστες απεργούς πείνας

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 15 ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΕΛΗΞΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ

Η απεργία πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά, έληξε σήμερα με μια μεγάλη σε μέγεθος και εμβέλεια νίκη των απεργών, που έχει να κάνει με τη δέσμευση από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για χορήγηση Άδειας Παραμονής και Εργασίας στους 15.

Η τελική έκβαση της υπόθεσης πήρε την παραπάνω μορφή αργά χτες βράδυ στην Αθήνα, όπου με συντονισμένες προσπάθειες της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης είχε καλεστεί κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κινητοποίηση, η οποία στηρίχθηκε από μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, φοιτητικούς συλλόγους κι από δεκάδες άλλους αλληλέγγυους εργαζόμενους από την Αθήνα προχώρησε με ανυποχώρητη στάση σε ολοήμερη διαμαρτυρία στην είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η πίεση του ανυποχώρητου αγώνα των Απεργών Πείνας, που θυσιάζουν τη ζωή τους για τα δικαιώματα όλων των μεταναστών, το δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης, που στήριξε τους απεργούς στον αγώνα τους, η κρίσιμη αρωγή αλληλέγγυων δικηγόρων, που στήριξαν νομικά τα αιτήματά τους και οι παρεμβάσεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό, όσο και έξω απ' το κοινοβούλιο βουλευτών και πολιτικών φορέων, ανάγκασαν τον Υπουργό Εσωτερικών, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, να δεσμευτεί μπροστά σε εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ότι θα χορηγηθεί Άδεια Παραμονής και Εργασίας στους 15.
Η πιο κρίσιμη όμως δύναμη και άσκηση πίεσης προς την πολιτική εξουσία, ήταν αυτή που έβγαινε επιτακτικά και χτες, όπως και κάθε μέρα από την έναρξη της απεργίας, από την αποφασιστικότητα, την αγωνιστική δύναμη και την αξιοπρέπεια των 15 απεργών πείνας. Αυτό ήταν που ενίσχυε την αλληλεγγύη, κι αυτό έκρινε τελικά την έκβαση.

Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ...

και λέμε "κυρίως δική τους" γιατί μέσα στο μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που ζήσαμε όλοι αυτές τις μέρες στα Χανιά, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ή να παραβλέψει :
  • τους εκατοντάδες μετανάστες και τη μάχη που έδωσαν καθημερινά στο πλευρό των 15 αγωνιστών, ακοίμητοι φρουροί και συμπαραστάτες για 26 μέρες και νύχτες.
  • την αποφασιστική και μαχητική στάση και συμβολή των τοπικών δυνάμεων της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, του αντιρατσιστικού χώρου και των οικολόγων (άσχετα με τη σειρά παράθεσης), που μπήκαν μπροστά από την αρχή αυτής της υπόθεσης.
  • την συγκινητική στήριξη με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και δράσεις δεκάδων φορέων (πολιτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων κομμάτων και ομάδων, μεταναστευτικών κοινοτήτων, νομικού κόσμου, σωματείων, συνδικάτων και ομοσπονδιών εργαζομένων, πολιτιστικών και οικολογικών συλλογικοτήτων) από τα Χανιά, την Κρήτη και όλη την Ελλάδα.
  • και τέλος των χιλιάδων πολιτών που στα Χανιά και αλλού, στήριξαν με τον τρόπο τους ο καθένας, αυτόν τον αγώνα. Είτε στο δρόμο σε κινητοποιήσεις, πορείες και καταλήψεις αλληλεγγύης, είτε με υπογραφές συμπαράστασης και οικονομική ενίσχυση, είτε με προσφορές ειδών, είτε με προσωπικές επισκέψεις και ψυχολογική στήριξη των απεργών.
Θα ήταν δε παράβλεψη, αν δεν αναφέραμε εδώ (άσχετα με τυχόν διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τα κίνητρά τους), την θετική (μη εχθρική τουλάχιστον) στάση που επέδειξαν απέναντι στην απεργία, οι τοπικές εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και τη σημαντική στήριξη μεγάλης μερίδας δημοσιογράφων από πανελλαδικά, αλλά κυρίως τοπικά, ΜΜΕ.
Η δικαίωση του αγώνα των απεργών μεταναστών, μετά από 26 μέρες απεργίας πείνας, - παρότι δεν καλύπτει τους αρχικούς στόχους και τα αιτήματα που έθεσαν οι 15 με την πολιτική αυτή πράξη τους, που ήταν η με νομοθετική ρύθμιση αποκατάσταση της ομηρίας και αδικίας σε βάρος χιλιάδων οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα -, αποτελεί μεγάλη νίκη, ρήγμα στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και τις οδηγίες (ντιρεκτίβες) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος ένα σαφές μήνυμα σε όλους (έλληνες, μετανάστες, κεντρική εξουσία) που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι :

Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ότι Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ..., ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ.

Η απεργία πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά έληξε. Ο δρόμος όμως άνοιξε και η καθημερινότητα και η ζωή των μεταναστών από σήμερα στα Χανιά, θα είναι πολύ διαφορετική απ' όσο ήταν χτες.

Ο αγώνας, όμως, τόσο για την τροποποίηση του νόμου, που θα δικαιώσει χιλιάδες μετανάστες, όσο και για την ουσιαστική αλλαγή των όρων που ζουν και εργάζονται οι μετανάστες δεν πρέπει να μείνει εδώ!

Η υποχώρηση του υπουργείου Εσωτερικών δημιουργεί νομικό προηγούμενο, που οφείλει να γίνει βήμα για τη δικαίωση του συνόλου των αιτημάτων των μεταναστών, τα οποία διατυπώθηκαν μέσα από την απεργία των 15

Το κίνημα Αλληλεγγύης στους 15 Απεργούς Πείνας, πρέπει να τροφοδοτηθεί απ' την σημερινή νίκη και να μετατραπεί σε ένα κίνημα που θα σαρώσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την εκμετάλλευση και τη μαύρη εργασία σε βάρος των μεταναστών και θα σημάνει νίκες τόσο για τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζομένους συνολικά!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ