Σάββατο 14 Μαρτίου 2009


-->
«Τώρα είναι η ώρα των αγώνων. Είναι η ώρα να βγουν μπροστά τα κοινωνικά κινήματα, οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Είναι η ώρα, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, να αμφισβητηθεί η χρεοκοπημένη ηγεμονία του κεφαλαίου και του κέρδους. Είναι η ώρα να αλλάξουμε οριστικά το σημερινό σκηνικό και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες» .

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Ωδείου στα Χανιά όπου βρίσκεται.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ και αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στο Ωδείο στο χθεσινό ρεπορτάζ της Αυγής

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ εχθές Παρασκευή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων:
-->Για την οικονομική κρίση: "Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν όσοι για τόσα χρόνια έκαναν θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Εχει τις ιδιαιτερότητες της πλήρους ηγεμονίας των καρτέλ από τα καύσιμα ως τα super market...Για να ξεπεραστεί η κρίση, δεν χρειάζεται συναίνεση, αλλά ρήξεις ... Τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση το μόνο σχέδιο που έχει, είναι να υπηρετήσει τυφλά τις επιταγές της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελίτ της Ευρώπης, που δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει μια άλλη πολιτική στήριξης της κοινωνίας ... Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση με το επικοινωνιακό τέχνασμα έκκλησης για συναίνεση...Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αυτό που χρειάζεται δεν είναι συναίνεση, αλλά ρήξεις: ρήξεις με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ρήξεις με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που στένεψε τα όρια, που οδηγεί την κοινωνία όλο και περισσότερο προς το χείλος του γκρεμού, ρήξεις με μια πολιτική, που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και οι κυβερνήσεις του κυρίου Σημίτη και τα τελευταία πέντε χρόνια της κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή».
Για τις Ευρωεκλογές: «Για μας αυτή η μάχη θα θέσει ένα δίλημμα. Ή θα επικροτήσουμε, το "μια από τα ίδια", τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, ή θα αναζητήσουμε αλλαγή σελίδας. Ή θα επικροτήσουμε ξανά τα δύο κόμματα που μας οδήγησαν εδώ, ή θα δώσουμε μια εναλλακτική, ένα μήνυμα ότι μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα. Ένα μήνυμα ελπίδας. Και το μήνυμα ελπίδας είναι, για μας, η λύση της Αριστεράς, η λύση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εναλλακτικές πολιτικές διακυβέρνησης. Εξυφαίνονται σενάρια που έχουν να κάνουν με τις πιέσεις για το λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό, για τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ένα πλαίσιο συναινετικό, για να προωθηθούν αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν με τους 151 και 152 βουλευτές, υπάρχουν σενάρια για νέα κόμματα που θα παίξουν αυτό το ρόλο, της υποστήριξης τέτοιων κυβερνήσεων ... Η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίσχυρη όχι γιατί έχει 151 βουλευτές αλλά επειδή η πολιτική που ακολουθεί βρίσκει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αντίθετη».

-->Σχολιάζοντας την επαναπροσέγγιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ανέφερε: «Η διακυβέρνηση Σημίτη άνοιξε το δρόμο σε συντηρητικές επιλογές που ονομάστηκαν εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη. Είδαμε ότι τελικά είχαμε την ανάδειξη 10 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τη θεοποίηση της αγοράς και του χρηματιστηρίου. Το εφεύρημα της ελαστικής απασχόλησης και των μορφών εργασίας των ενοικιαζόμενων εργαζομένων είναι εφευρήματα της διακυβέρνησης Σημίτη. Θα έλεγε κανείς ότι η διακυβέρνηση Σημίτη αποτελεί το βασικό άλλοθι της κυβέρνησης Καραμανλή να συνεχίσει την ίδια ρότα. Άρα, λοιπόν, είναι αντιφατικά τα μηνύματα, που έρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αντιφατικό να μιλάει για την ανάγκη ριζικών τομών και αλλαγών σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, είναι απολύτως αντιφατικό, σε ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να κάνει αναφορά στο γνωστό σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" και την ίδια στιγμή να επιστρέφει στην αγκαλιά του κυρίου Σημίτη".
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις μερίδας στελεχών του ΣΥΝ, για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τόνισε: "Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΝ, που υπερασπίζονται την προοπτική να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία, θα διαπιστώσετε, ότι κανείς εξ αυτών δεν λέει ότι σήμερα υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, λένε ότι δεν υπάρχουν σήμερα προγραμματικές προϋποθέσεις συνεργασίας με το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ανάγκη για συναίνεση αλλά για ρήξη με την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική που στένεψε τα όρια και οδηγεί την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού, μια πολιτική που την εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις Σημίτη και οι κυβερνήσεις Καραμανλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις προτάσεις του, το πρόγραμμα του ένα συγκροτημένο σχέδιο διεξόδου από την κρίση που στην συγκεκριμένη φάση είναι όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και η μόνη εφικτή λύση. Το θέμα δεν είναι συνεργασία με ποιους, αλλά με ποιο πρόγραμμα, ποιο σκοπό. Στη σύμπραξη με πολιτικές δυνάμεις αισθανόμαστε μόνοι, στη σύμπραξη με πολίτες δεν αισθανόμαστε καθόλου μόνοι σας διαβεβαιώ για αυτό".

Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ακρωτηρίου Μ. Κυνηγό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με κύριο την περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη λειτουργία του εργοστασίου διαλογής αποριμμάτων αλλά και τη λειτουργία της αμερικάνικης βάσης.

Στη συνέχεια παραβρέθηκε σε
-->εκδήλωση της Αριστερής Ενότητας στο Πολυτεχενίο Χανίων και μίλησε με τους φοιτητές για τα προβλήματα της Παιδείας, την ελλιπή χρηματοδότηση και τον «διάλογο». Τόνισε πως η Παιδεία δεν είναι ουδέτερο πεδίο για να υπάρξει συναίνεση από δυνάμεις που ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές κι έχουν διαφορετικές επιδιώξεις και επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός δυναμικού, παρεμβατικού φοιτητικού κινήματος. Θύμισε δε πως το κίνημα του άρθρου 16 κατόρθωσε με τη μαζικότητα και δυναμική του να αλλάξει τις εξελίξεις και να μπλοκάρει μία από τις σημαίες της κυβερνητικής πολιτικής.
Σχετικά με τις φοιτητικές
εκλογές ανέφερε: "Την ώρα που ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για το μόνο το οποίο διαπληκτίζονται είναι ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο πάρτυ, συμφώνησαν στην πραγματοποίηση των φοιτητικών εκλογών τον Μάη, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτούν τον πακτωλό των χρημάτων που θα ρίξουν τα κόμματά τους για διαφήμιση για τις ευρωεκλογές, προκειμένου να ενισχύσουν τα ποσοστά τους. Σχετικά με το ζήτημα που έθεσαν διδάσκοντες του Πολυτεχνείου για διεξαγωγή στο ίδρυμα έρευνας που αφορά το ΝΑΤΟ τόνισε: "Είναι αδιανόητο το να πραγματοποιείται πολεμική έρευνα σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και μάλιστα όταν αυτή χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ".

Το απόγευμα είχε συνάντηση με μέλη του
-->Συνδέσμου Οπαδών του Παναθηναικού . Σχετικά με το ζήτημα του γηπέδου της ομάδας στον Ελαιώνα που του έθεσαν, ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της δημιουργίας του γηπέδου του Παναθηναικού, όχι όμως και του Mall, καθώς θα έχει μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, αλλά και θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αργότερα συναντήθηκε με περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιτροπές και κινήσεις πολιτών και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Χανίων. Οι φορείς τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον στο νομό Χανίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Επιτροπή Κατοίκων Κουμπελή, η Πρωτοβουλία Καντάνου, η Πρωτοβουλία Χωρδακίου, η Επιτροπή για τα καύσιμα στον κόλπο της Σούδας, η Επιτροπή κατοίκων της Σπίνας κ.ά.
"Οποιος πάει να κάνει το αυτονόητο, να γίνει δηλαδή η Περιβαλλοντική Μελέτη για το Λαφονήσι που είναι θεσμική υποχρέωση για τη χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα συμφέροντα που θέλουν να τον λοιδορήσουν, να τον εξουθενώσουν, να τον δυσφημίσουν, να οικειοποιηθούν τους ελεύθερους χώρους. Θα ζητήσουμε να μεταφερθούν διάφορα γεγονότα που αφορούν τα Χανιά και στην Ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή" επισήμανε ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κ. Κουκουράκης , ενώ ο κ. Σ. Χιωτάκης, μέλος της "Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου", σημείωσε πως "θέλουμε τη βοήθεια του κ. Τσίπρα για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου στο σύνολό του, για πράσινο και ένα σχολείο. Είναι πια καιρός να πιέσουμε ολοι μαζί για να πάρουμε αυτόν τον ελεύθερο χώρο που έχουν ανάγκη τα Χανιά". Για την Επιτροπή Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγ. Αποστόλων ο κ. Γιώργος Φίλης υπογράμμισε πως "είναι σημαντικό αυτός ο χώρος να παραμείνει ελεύθερος για τους Χανιώτες χωρίς τον κίνδυνο να κλειστεί και να μπει αντίτιμο για τη χρήση του. Πρέπει να παραμείνει διαθέσιμος για ολο τον κόσμο".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε σχόλιο του ανέφερε: "Ο νομός Χανίων είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος από όσους θέλουν να οικειοποιηθούν ελεύθερους χώρους, όσους θέλουν να στήσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Η οικολογία και η περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να είναι ένα σύνθημα αλλά να αποτελεί στοχευμένη στρατηγική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και η παρουσία και η δράση του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στο Ν. Χανίων, έχει αυτόν τον χαρακτήρα.Τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι πράσινη ανάπτυξη αλλά πράσινα άλογα. Αν δεν συγκρούεσαι με τα οικονομικά συμφέροντα δεν μπορείς να προστατεύσεις το περιβάλλον".

Πηγές: "Αυγή", "Χανιώτικα Νέα", "Chania Press",

-->