Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η αναμενόμενη ως αδιέξοδη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των Αγροτών και των 4 Νομών της Κρήτης, την περασμένη Κυριακή στο Ηράκλειο, δεν έδωσε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης και όλης της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα μιας παραγωγικής τάξης που ίδια με τις επιλογές της δημιούργησε.
Η πτώση των τιμών στο ελαιόλαδο, που είναι το κυρίαρχο προϊόν της αγροτικής παραγωγής του νησιού μας, επιφέρει μια απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας που ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια Ευρώ και για την Κρήτη τα 140 εκ. Σε αντιστάθμισμα αυτών ο κ. υπουργός προσέφερε 75 εκ. για όλη την Ελλάδα και αυτά σε αναμονή.
Η βιωσιμότητα της οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης στην χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι σε κίνδυνο. Εκατοντάδες εκατομμύρια στρέμματα παραδοσιακών ελαιώνων βρίσκονται στα πρόθυρα εγκατάλειψης.
Η πολιτική αυτή, που καθοδηγείται από τα διεθνή Καρτέλ των αλυσίδων διανομής τροφίμων και εφαρμόζονται από κυβερνήσεις υποχείρια τους όπως οι Ελληνικές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και από τα επίσημα όργανα της Ε.Ε. που εισηγήθηκαν και επέβαλαν την αναθεώρηση της ΚΑΠ, έχει σαν στόχο των απόλυτο έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής και της διανομής της.
Οι κουμπάροι των Εθνικών καρτέλ παραγωγής και διανομής των τροφίμων γίνονται, τώρα με το ελαιόλαδο, κουμπάροι του Ευρωπαϊκού και διεθνούς ολιγοπωλιακού συγκροτήματος.
Οι αγρότες στην χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ε.Ε. μαζί με το καταναλωτικό κοινό και τις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις, που δεν συγκαταλέγονται στα σχέδια αυτά, είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική φτάνει μόνο να αγωνιστούν για αυτό στους δρόμους και στην κάλπη.
Γραφείο Τύπου
της Τοπικής Επιτροπής Χανίων Του ΣΥΡΙΖΑ