Παρασκευή 22 Μαΐου 2009



Βασικά σημεία της ομιλίας της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σωτηρίου στην εκδήλωση του Δικτύου Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ

.......Οι γυναίκες της Αριστεράς, οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, για μια άλλη κοινωνία και για μια άλλη Ευρώπη.
Μια Ευρώπη κόκκινη, γιατί στο επίκεντρο της θα είναι οι εργαζόμενοι άνθρωποι, θα είναι η απελευθέρωση της εργασίας και η χειραφέτηση των εργαζομένων.
Μια Ευρώπη πράσινη, οικολογική, γιατί στο επίκεντρο της θα είναι η αρμονική σχέση φύσης και ανθρώπου.
Και βέβαια μια Ευρώπη μωβ, φεμινιστική, για το γυναικείο κίνημα, για τη χειραφέτηση των γυναικών, γιατί χωρίς το γκρέμισμα του πατριαρχικού και ανδροκρατικού μοντέλου, καμιά πρόοδος δεν είναι δυνατή. Μια Ευρώπη μωβ, γιατί χωρίς το μισό του ουρανού, η Ευρώπη θα είναι πάντα γκρίζα, πάντα αντιδημοκρατική, γραφειοκρατική, συγκεντρωτική, περιορισμένη στις Βρυξέλλες φρούριο του νεοφιλελευθερισμού, των πολυεθνικών, του ρατσισμού, της στρατιωτικοποίησης και του πολέμου.
Είναι οι γυναίκες αυτές που βιώνουν, πιο βαθιά και πιο επώδυνα τις συνέπειες της καπιταλιστικής, νεοφιλελεύθερης και ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Με τη μετανάστευση και με τον ξεριζωμό. Με τις μάνες της Παλαιστίνης να μεταφέρουν στα χέρια, δείχνοντας στους πολιτισμένους της Δύσης, τα νεκρά παιδιά τους. Με τις μάνες της Αφρικής να βλέπουν να παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Με την υποχρεωτική εξώθηση στο τράφικινγκ χιλιάδων γυναικών.
Είναι οι γυναίκες που υφίστανται την ενδοοικογενειακή βία, που φτάνει μέχρι τα φριχτά εγκλήματα όπως στην Καλαμάτα ή πρόσφατα στην Καλλιθέα. Είναι οι γυναίκες που υφίστανται την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, ή τον βιασμό που συνήθως παραμένει ατιμώρητος.
Είναι οι γυναίκες που υφίστανται τις πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ενοικίαση εργαζομένων, σύγχρονο δουλεμπόριο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πλέον μια γυναίκα είναι το σύμβολο της αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα, για γυναίκες και άνδρες. Η ηρωική γυναίκα, μετανάστρια και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Και δεν είναι μόνον ο εργασιακός μεσαίωνας, αλλά και οι συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού στο κοινωνικό κράτος. Γιατί οι γυναίκες γνωρίζουν τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδί, με αμελητέα κοινωνική προστασία της μητρότητας, με αμελητέα υποστηρικτική κοινωνική υποδομή, που κι αυτή κατεδαφίζεται από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήθεν στο όνομα της ισότητας να επιβαρύνει τις γυναίκες με 17 επιπλέον χρόνια εργασίας, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Και οι μονομάχοι του δικομματισμού δεν έκαναν τίποτα, ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που επί των ημερών της είχε τεθεί για πρώτη φορά το ζήτημα.
Και μόνο αυτό αρκεί για να πούμε σε όλες τις γυναίκες ότι πρέπει να πάνε στις κάλπες στις 7 Ιούνη και να τους μαυρίσουν. Όλους τους υπεύθυνους, και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και την Κομισιόν, που πιέζει για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.
Είναι ώρα οι γυναίκες να σκίσουν το πέπλο της σιωπής που τις τυλίγει.
Οι γυναίκες δεν είναι ούτε υποζύγια των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών, ούτε υποζύγια των μαφιόζικων κυκλωμάτων, ούτε υποζύγια των οικογενειών ή των συντρόφων τους.

Η ισοδύναμη εκπροσώπηση αντρών και γυναικών στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυπική, δεν περιοριζόμαστε στις ποσοστώσεις. Επειδή ακριβώς οι γυναίκες είναι διπλά καταπιεζόμενες, επειδή πρώτες αυτές χτυπιούνται από τα αντιδραστικά νεοφιλελεύθερα μέτρα, επειδή πρώτες αυτές δέχονται και θα δεχτούν τις συνέπειες της κρίσης, κανένας αγώνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός χωρίς την ενεργή συμμετοχή και δραστηριοποίηση των γυναικών, χωρίς να ακουστεί δυνατά η φωνή των γυναικών. Και η ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας δείχνει ότι πάντα οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
Στις 7 Ιούνη πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να δυναμώσει η φωνή της αριστεράς, για να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις ώστε:
* Να αποκρούσουμε τις αντιδραστικές αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ
* Να τους εμποδίσουμε να μας γυρίσουν σε έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα
* Να αποτρέψουμε την κατεδάφιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας
* Να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ευρωδικαστήριου για την εξίσωση προς τα πάνω στων ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών.
* Να διεκδικήσουμε ουσιαστική προστασία της μητρότητας, αυξήσεις στο οικογενειακό επίδομα, μεγαλύτερες άδειες και διευκολύνσεις για τις εργαζόμενες μητέρες. Επιδόματα ανεργίας στις μητέρες για όσο χρόνο μένουν χωρίς δουλειά. Απαγόρευση απολύσεων και αυστηρά πρόστιμα στους εργοδότες που απολύουν εγκύους ή μητέρες. Παιδικούς σταθμούς και δημόσια ιατρεία για παιδιά σε κάθε γειτονιά.
* Να απαιτήσουμε αυστηρότατο νομοθετικό πλαίσιο και ποινές για τους βιαστές, τους προαγωγούς, τους δουλέμπορους του τράφικινγκ, όσους κακοποιούν και εκμεταλλεύονται γυναίκες.
* Να καταπολεμήσουμε τα προβαλλόμενα αστικά πρότυπα που θέλουν τη γυναίκα στην κουζίνα ή μπροστά στον καθρέφτη και τον άνδρα αδιάφορο για τις ταπεινές οικιακές εργασίες.
Στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουμε την ενωτική, ριζοσπαστική, μαχητική αριστερά, την αριστερά που μπορεί να δεθεί με το γυναικείο κίνημα, το οποίο πρέπει να ‘ναι συνυφασμένο και οργανικά δεμένο με την αριστερά.