Τρίτη 26 Μαΐου 2009


Από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα"

Να καταδικάσουν τις δυνάμεις του δικομματισμού, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ευθύνονται για την κατάντια του αγροτικού κόσμου και να παλέψουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανάγκες των πολλών, μικρών και μεσαίων αγροτών, κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους των Χανίων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αποχή ισοδυναμεί με "συγχωροχάρτι", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω των διαφοροποιήσεων στις ενισχύσεις των παραγωγών επιχειρεί να διασπάσει το αγροτικό κίνημα.
O κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες, αυτούς που - όπως είπε - έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα ανέφερε: "Παλεύουμε για 5 ζητήματα που βάζουμε στην ατζέντα:
  • Να σταματήσει η κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας.
  • Να ανατρέψουμε την ΚΑΠ της Ε.Ε. η οποία ακολουθεί φιλελεύθερες πολιτικές.
  • Να σταματήσει η ασυδοσία των καρτέλ, των μεσαζόντων, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ κ.λπ. που ευθύνονται για την κλεψιά του παραγωγικού κόσμου.
  • Να σταματήσει το ξεκλήρισμα της υπαίθρου καθώς οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα χωριά και ερημώνει η ύπαιθρος.
  • Να ανατραπούν οι πολιτικές σύμφωνα με τις οποίες μειώνονται τα κονδύλια και μετά το 2013 θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Η νέα ευρωβουλή θα συζητήσει το τι θα γίνει μετά το 2013 και άρα αυτοί που θα πάνε να προστατεύσουν τα συμφέροντά μας θα πρέπει να γνωρίζουν τα θέματα".
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας για την περιοδεία που πραγματοποίησε στην ύπαιθρο του νομού Χανίων τόνισε την απαξίωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Συνεχίζοντας υπογράμμισε το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και της παράνομης ελληνοποίησης κρέατος: "Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησαν στα προβλήματα των αγροτών. Κανένας δεν πήρε καμία απόφαση και δεν ακολούθησε σωστές πολιτικές. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για:
  • Να υπάρχουν οι επιδοτήσεις αλλά να γίνει ανακατανομή του πλούτου γιατί σήμερα - όπως τόνισε - "οι αγρότες παίρνουν ψίχουλα και κάποια εκατομμύρια παίρνουν μοναστήρια, μεγαλοπαραγωγοί κ.λπ. Ξέρετε ότι το 20% των αγροτών παίρνει το 80% των επιδοτήσεων και το 80% των αγροτών παίρνει το 20% των επιδοτήσεων;".
  • Να υπάρξουν εγγυημένες τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για να ξέρει ο παραγωγός αν πρέπει να παράγει ή να μην παράγει, ένα προϊόν με βάση το κόστος παραγωγής που υπάρχει.
  • Να γίνει ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ προς όφελος των πολλών μικρομεσαίων αγροτών.
  • Να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση αφού έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τις τιμές των λιπασμάτων, του ηλεκτρικού και του πετρελαίου, του ΦΠΑ κ.λπ.
  • Να υπάρξει ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα το οποίο να στηρίζει και να παλεύει για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων. "Χωρίς υγιείς συνεταιρισμούς, διεκδικητικό και ριζοσπαστικό συνεταιριστικό κίνημα, η κατάσταση και τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν".
“Η κυβέρνηση ακολουθεί το διαίρει και βασίλευε”
"Η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" για να χτυπήσει το αγροτικό κίνημα" υπογράμμισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών και της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών Νίκος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις στο μέγεθος των ενισχύσεων των αγροτών στις περιοχές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: "Προσπαθούν να διαχωρίσουν τους αγρότες σε βόρειους και νότιους, βαμβακοπαραγωγούς και αμπελουργούς κ.λπ. Είναι η τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Αυτά τα ποσά που έδωσε η κυβέρνηση δεν έλυσαν επί της ουσίας κανένα πρόβλημα αλλά ήταν μια μικρή ενίσχυση σε κάποιες ομάδες. Πρέπει, όμως, να δούμε και πως δημιουργούνται τα γεγονότα. Όταν βλέπεις ένα κίνημα που πιέζει τότε παίρνει περισσότερα, οι πολιτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι περισσότερες και αυτό έχει το αντίκρισμά του. Φαίνεται ότι όπου υπάρχουν δυναμικές κινητοποιήσεις - και ειδικά στα Τέμπη που κόβεται η Ελλάδα στα δύο και ενοχλείται η κυβέρνηση - είναι ένα αβαντάζ να έχεις 1.000, 2.000 ή 5.000 τρακτέρ στους δρόμους. Ο όγκος επηρεάζει και αυτό δείχνει και στον κόσμο τι πρέπει να κάνει".
Στο μεταξύ "ανέκδοτο" χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίζονται με το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ο κ. Παπαδόπουλος και κάλεσε τους αγρότες να μην πληρώσουν.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: "Αυτό είναι ανέκδοτο. Εμείς καλούμε τους παραγωγούς να μην πληρώσει κανένας. Να αντισταθούν. Υπάρχουν τρόποι. Είναι υποχρέωση του κράτους η ιστορία με τα δικαιώματα και ο υπουργός έχει δεσμευτεί. Να τελειώσει αυτό το πανηγύρι".