Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Στις εποχές της «μηδενικής ανοχής της λαθρομετανάστευσης» με αστυνομικά μέτρα, ως κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης, με την κατάλληλη τοποθέτηση του Χρ.Μαρκογιαννάκη στο οικείο Υπουργείο για να την υλοποιήσει, σε συνδυασμό με την απλόχερη και ανοιχτή στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρόντισε ούτε καν να χρησιμοποιήσει άλλες λέξεις προκειμένου να αβαντάρει την ιδέα, προχωράει η Ελληνική Αστυνομία σε ωμές παραβιάσεις και μάλιστα γκαγκστερικού τύπου, των διεθνών συμφωνιών και κανόνων που έχει συνυπογράψει και αποδεχτεί η χώρα, αλλά και του εθνικού νομικού πλαισίου.
Η πρόσφατη μάλιστα ενέργεια της "εξαφάνισης" των 45 Κούρδων προσφύγων από τα Χανιά, αποκτάει και εγκληματικά χαρακτηριστικά λόγω της ιδιαιτερότητας της.
Έπειτα από μια εβδομάδα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με τις αρχές ασφαλείας, με σκοπό το δικαίωμα πρόσβασης στους 45 πρόσφυγες που ξεβράστηκαν στις ακτές του Δυτικού Σελίνου, και αφού ξεπεράστηκαν τα διάφορα προσκόμματα (έπειτα και από πιέσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και Διεθνών οργανισμών), τη Δευτέρα 27-7-09 , παρουσία όλων των αστυνομικών που ήταν εντεταλμένοι για τη φρούρησή των προσφύγων, εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, νομικού-ειδικής Τουρκολόγου και 2 μεταφραστών, 17 από αυτούς υπέγραψαν αιτήματα χορήγησης Πολιτικού Ασύλου.
Μόνο που κατά τη διαδρομή των αιτήσεων αυτών από το χώρο κράτησης των προσφύγων μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση, οι 45 Κούρδοι είχαν ήδη φορτωθεί σε λεωφορεία της Αστυνομίας και όδευαν προς το καράβι για Αθήνα. Κανείς δε μέχρι σήμερα δεν απαντάει στις ερωτήσεις για τον τελικό προορισμό της μεταγωγής τους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φόβος, όσο περνάει η ώρα, ότι οδηγούνται στα σύνορα με την Τουρκία και στην παράδοσή τους στους δήμιους διώκτες τους.
Δεδομένου ότι οι Κούρδοι πρόσφυγες κατάγονται από την Τουρκία κατά κύριο λόγο, αλλά και κάποιοι από Ιράκ και Συρία, δεδομένου επίσης ότι ανάμεσα τους βρίσκονται 2 γυναίκες (η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη) και 4 ανήλικα, και ότι οι 17 τουλάχιστον που έδωσαν γραπτά αίτημα ασύλου, για το λόγο ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους λόγω πολιτικών διώξεων και δράσης, η νέα αυθαιρεσία της αστυνομίας να τους «επαναπροωθήσει» αποκτάει εγκληματικά χαρακτηριστικά και άπτεται της ίδιας της τύχης για τις ζωές τους.
Καλούμε έστω και τώρα τελευταία ώρα, την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, την Υπ. Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη να και τον Υπ.Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες διευθέτησης των υποθέσεων των Προσφύγων, να δοθεί άμεση εντολή να σταματήσει η μεταγωγή όλων, αλλά ιδιαίτερα των αιτούντων άσυλο, προς τα σύνορα της χώρας, πριν αυτό αποβεί μοιραίο για τις ζωέςτους.