Κυριακή 9 Αυγούστου 2009



Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ από τα «Χανιώτικα Νέα»

Την ανησυχία τους για τους 18 πολιτικούς πρόσφυγες - μεταξύ αυτών και 4 ανήλικα παιδιά - που επαναπροωθήθηκαν πρόσφατα, με συνοπτικές διαδικασίες, από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία εξέφρασαν χθες οι δύο από τους τρεις Σύριους, κουρδικής καταγωγής, που παρέμειναν στην Ελλάδα έπειτα από την έντονη κινητοποίηση οργανώσεων, κομμάτων, δικηγόρων και αλληλέγγυων πολιτών.
Όπως ανέφεραν η Μαρία και ο Φάραντς, από τα Χανιά όπου βρίσκονται, η τύχη των 18 που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις αγνοείται, ενώ οι υπόλοιποι 22 που είχαν εντοπιστεί μαζί τους στα παράλια της δυτικής Κρήτης επέστρεψαν στα σπίτια τους καθώς δεν είχαν υποβάλλει αίτημα για άσυλο.
Οι δύο πρόσφυγες που είναι αντρόγυνο, ζήτησαν να εξεταστεί το αίτημα τους από τις αρμόδιες αρχές για παροχή πολιτικού ασύλου, ενώ μαζί με μέλη του φόρουμ Μεταναστών κατήγγειλαν τη στάση της Αστυνομίας για τις συνθήκες κράτησης και μεταφοράς τους στα σύνορα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών συμφωνιών που ορίζουν τις διαδικασίες σχετικά με τους πολιτικούς πρόσφυγες.

ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Η Μαρία αναφέρθηκε στο περιπέτεια των 42 προσφύγων από τη στιγμή που έφτασαν στα παράλια της δυτικής Κρήτης έως τη στιγμή που βρέθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο: "Όταν φτάσαμε στο νησί μας έπιασε το Λιμεναρχείο και μας παρέδωσε στην Αστυνομία. Η Αστυνομία δεν μας ενημέρωσε στη γλώσσα μας για κάποια έγγραφα τα οποία μας πίεσαν να υπογράψουμε αλλά δεν το κάναμε. Υπογράψαμε μόνο ένα χαρτί το οποίο είναι στα ελληνικά και δεν ξέρουμε τι λέει. Ζητήσαμε δικηγόρους για να υποβάλλουμε αίτημα πολιτικού ασύλου αλλά δεν δέχθηκαν και ξεκινήσαμε απεργία πείνας. Τελικά οι δικηγόροι κατάφεραν να έρθουν. Κάναμε αίτηση πολιτικού ασύλου αλλά μόλις έφυγαν μας έβαλαν με το ζόρι σε δύο λεωφορεία και μας οδήγησαν στο πλοίο. Όταν φτάσαμε στην Αθήνα μας παρέδωσαν σε άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι μας κράτησαν στον δρόμο χωρίς φαί, νερό και κυρίως χωρίς φάρμακα. Είμασταν με χειροπέδες δύο - δύο και οι συνθήκες ήταν πολύ άσχημες. Μας έβριζαν και μας απειλούσαν μέσα στο λεωφορείο. Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι φτάσαμε στα σύνορα με την Τουρκία. Φοβόμουν πάρα πολύ ότι θα μας παραδώσουν κι ότι θα συναντήσουμε πάλι βασανιστήρια. Τελικά άφησαν 3 άτομα. Εμένα, τον άντρα μου κι άλλη μια κοπέλα. Τους υπόλοιπους που ήταν μαζί μας - μεταξύ αυτών εκείνοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο και 4 παιδιά - τους παραδώσανε στο στρατό της Τουρκίας. Ήλπιζα ότι στην Ελλάδα θα βρω καλύτερες συνθήκες αλλά τελικά συνάντησα σκοτάδι. Φοβάμαι πολύ για τους 40 που παρέδωσαν στους Τούρκους, ενώ θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που μας συμπαραστάθηκαν".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ
Στο μεταξύ, η Μαρία, ο Φάραντς και μέλη του Φόρουμ Μεταναστών κατήγγειλαν τη στάση των ελληνικών αρχών για τον τρόπο μεταχείρισης των 43 προσφύγων. Το μέλος του Φόρουμ Μάρκος Χατζησάββας σημείωσε μεταξύ άλλων: "Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι υπόλοιποι 14 αιτούντες άσυλο και τα 4 ανήλικα βρίσκονται στην Τουρκία αλλά όχι στα σπίτια τους. Για εμάς αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Είναι άνθρωποι που μίλησαν ανοιχτά για την πολιτική τους δράση, το δήλωσαν και γραπτά και προσπάθησαν να το καταθέσουν ιδιοχείρως στην αστυνομική αρχή που τους κρατούσε, αλλά τελικά οι αιτήσεις τους εστάλησαν με δικαστικό κλητήρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων. Η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποίησε το πρωτόκολλο επανεισδοχής στις 30 Ιουλίου και από το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο τους επαναπροώθησε στην Τουρκία και στα χέρια των διωκτών τους. Θέλουμε να καταγγείλουμε αυτό το θέμα και να μην ξανασυμβεί. Υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες, κανόνες και νόμοι οι οποίοι καταστρατηγήθηκαν όπως είναι για τους ανήλικους που προστατεύονται σε όλο τον κόσμο".
Ο Φάραντς τόνισε ότι "όσοι γυρίζουν πίσω στην Τουρκία καταλήγουν σε κέντρα κράτησης και φυλακές που γίνονται βασανιστήρια" και πρόσθεσε ότι "φοβάμαι πάρα πολύ ότι εκείνοι που παραδόθηκαν και είναι ενεργοί πολιτικά θα συναντήσουν δύσκολες συνθήκες".
Η Τίνα Μαργαρίτη, η οποία μαζί με άλλους πολίτες εξέφρασε την αλληλεγγύη της για την περιπέτεια των προσφύγων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η Αστυνομία δεν δέχθηκε καν την αίτηση πολιτικού ασύλου, πράγμα που είναι πολιτικό τους δικαίωμα" , ενώ παράλληλα - όπως είπε - "τους ανάγκασαν να υπογράψουν χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα". Επίσης, σημείωσε ότι η υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε από πολίτες και μέλη οργανώσεων δεν έφτασε στο σύνολό της προς τους πρόσφυγες με ευθύνη των αρχών.
Το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Αμπτουλάχ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα διώκονται για πολιτικούς λόγους στις αραβικές χώρες και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως χώρα - μέλος της Ε.Ε. γνωρίζει καλά ότι "όταν παραδίδει πολιτικούς πρόσφυγες υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους".
Να σημειώσουμε τέλος ότι, όπως ανέφεραν τα μέλη του Φόρουμ, η άλλη κοπέλα η οποία παρέμεινε στην Ελλάδα κρατείται στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.