Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Κατά τη διάρκεια περιοδείας του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Σούδας οι υποψήφιοι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Γιάννης Κοτσιφάκης δήλωσαν:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα τη Σούδα της οποίας ο πανέμορφος κόλπος, όπως και η περιοχή του Ακρωτηρίου αποτελούν στρατοκρατούμενη περιοχή.

Έχουμε έρθει εδώ επανειλημμένα μαζί με το Χανιώτικο λαό και το αντιπολεμικό κίνημα, για να διεκδικήσουμε το κλείσιμο των αμερικανονατοϊκών βάσεων που αποτελούν βάση εξόρμησης κάθε φορά που οι ΗΠΑ αποφασίζουν να πνίξουν στο αίμα λαούς όπως αυτούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Των βάσεων που έχουν επίσης ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία των Χανιωτών και την οικονομική ζωή του τόπου.

Εδώ και πέντε δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατηρούν το καθεστώς των βάσεων και συνεχώς το επεκτείνουν όπως πρόσφατα με το λεγόμενο «Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής». Σε αγαστή συνεργασία χαράζουν μια εξωτερική πολιτική προσαρμοσμένη στα δόγματα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων σέρνοντας την Ελλάδα πίσω από τις επεκτατικές πολιτικές των ΗΠΑ, που τις παρακολουθούν η Ε.Ε. και ο παγκόσμιος χωροφύλακας ΝΑΤΟ.

Το κλείσιμο των βάσεων και η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ήταν και παραμένει κεντρικό ζήτημα της πολιτικής μας. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι πολιτική φιλίας, ειρήνης και καλής γειτονίας με τους άλλους λαούς. Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από όλες τις συμφωνίες που συνδέονται με τον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».Τασσόμαστε εναντίον κάθε εμπλοκής της χώρας σε πολέμους και πολεμικά σχέδια. Ζητάμε την επιστροφή των ελληνικών μονάδων που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ και το άμεσο ξήλωμα όλων των ξένων βάσεων στη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και υπέρ της κατάργησής του, για Ελλάδα έξω από στρατιωτικoύς συνασπισμούς. Ζητάμε τη δραστική μείωση και τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών ώστε να υπάρξουν κονδύλια για τις κοινωνικές ανάγκες.»