Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Από τα «Χανιώτικα Νέα»
"Μονάχα το πέρασμα από την οικονομία της αγοράς στην οικονομία των ανθρωπίνων αναγκών μπορεί να εγγυηθεί την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων", τόνισε χθες ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και βιολόγος - ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για το περιβάλλον.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βασικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η συμμαχία του με τους ενεργούς πολίτες και τα κινήματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στo περιβαλλοντικό έργο της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής λέγοντας ότι η αριστερά έχει αποδείξει ότι είναι συνεπής στις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες όταν κατέχει θεσμικές θέσεις.
Ο κ. Λυμπεράκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε αντίθεση με άλλα κόμματα που βλέπουν το περιβάλλον "σαν μαϊντανό για να στολίσουν κάθε πιάτο που σερβίρουν", για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κεντρικό θέμα το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την οικονομία. Ειδικότερα, είπε ότι πέρα από τα θέματα της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών κ.α., βασικά ζητήματα αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ η απουσία κτηματολογίου και η άναρχη χωροταξία, η κατάντια της ελαιοκομίας και της κτηνοτροφίας, η εγκληματική ενεργειακή πολιτική με άξονα τον λιθάνθρακα και η πρόχειρη ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως και η κατασκευή φαραωνικών διαστάσεων έργων που αφορούν το νερό. Ακόμα, αναφέρθηκε στις ρυπογόνες μορφές μεταφορών αλλά και την έλλειψη πιστώσεων για την περιβαλλοντική έρευνα που φέρνει τη χώρα μας ουραγό στην Ε.Ε.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι στον αγώνα για τη διαχείριση του περιβάλλοντος με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ισχυρά όπλα: Τη θεωρητική προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ως απόρροια της οικονομίας της αγοράς, όπως είπε, και τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ενεργούς πολίτες και κάθε κίνημα διεκδίκησης που προτάσσει τις ανθρώπινες ανάγκες έναντι των κερδών. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τοπικά ζητήματα όπως των στρ. Μαρκόπουλου, Λαφονησίου, Κουρνά, Γραμβούσας, Αγ. Αποστόλων, Λευκών Ορέων, Αγιάς, Γαυδοπούλας, Μορώνη, λιμνοδεξαμενής Ομαλού, εγκαταστάσεων καυσίμων, βάσεων, φαραγγιού Καντάνου, Ξυλοκαμάρας και Φαλασάρνων.
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η αριστερά δεν είναι απλώς μια δύναμη διαμαρτυρίας - όπως κάποιοι την κατηγορούν - αλλά παραμένει συνεπής στις θέσεις της όταν συμμετέχει σε θεσμικά όργανα: "Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την εικόνα της πόλης κατά τη δεκαετία του '70. Οι δυνάμεις της δικής μας αριστεράς σε συνεργασία, ανταπόκριση και αλληλεπίδραση με τους πολίτες πάλεψαν κι έβαλαν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πόλης με ταυτόχρονη ανάδειξη των στοιχείων της παράδοσης που κάνουν την πόλη μας μοναδική", είπε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε: "Οι δυνάμεις της δικής μας αριστεράς στον Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αλληλεπίδραση με τους πολίτες πάλεψαν και έδωσαν την οριστική λύση σε θέματα διαχείρισης σκουπιδιών. Από την ίδια διοίκηση σφραγίστηκε το τελικό όχι στο ξεπούλημα της Γαυδοπούλας, επιβλήθηκαν πρόστιμα στην ανορθολογική χρήση της Αγιάς, τις καταστροφές στο Λαφονήσι, την παράνομη διακίνηση τοξικών αποβλήτων στις αμερικάνικες βάσεις".
Οπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τις επόμενες μέρες αναμένεται με συνεντεύξεις Τύπου να παρουσιαστούν οι θέσεις για την υγεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την κοινωνική ασφάλιση, την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, τη μετανάστευση, το φορολογικό σύστημα, την παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Για Οικολόγους Πράσινους
Ερωτηθείς ο κ. Λυμπεράκης για το ποια είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις περιβαλλοντικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνες τον Οικολόγων Πράσινων σημείωσε: "Όπως προείπα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο βασικά όπλα στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ένα είναι τα κινήματα των πολιτών. Σε αυτά τα κινήματα με τον χώρο των Οικολόγων Πράσινων είμαστε αλληλέγγυοι, συνεργάτες και μαζί στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Εκεί που βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά μεταξύ μας είναι στο διαταύτα. Δηλαδή στη θεωρητική προσέγγιση καθώς εμείς πιστεύουμε ότι κυρίαρχο θέμα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα το οποίο αν δεν λυθεί η κατάσταση θα διαιωνίζονται είναι η οικονομία της αγοράς. Από τον χώρο των Οικολόγων Πράσινων σε πολιτικό επίπεδο δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της οικονομίας της αγοράς. Αυτό ωστόσο δεν μας εμποδίζει κι αύριο και μεθαύριο να είμαστε μαζί σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε".