Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

"Από τα Χανιώτικα Νέα"
Πρόταση επανασύστασης του συνεταιριστικού κινήματος στα Χανιά πάνω σε υγιείς και βιώσιμες βάσεις, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι καταρχήν να διασωθεί και να μην αλλάξει χρήση, η τεράστια περιουσία των ΕΑΣ των Χανίων που κινδυνεύει να εκποιηθεί και παράλληλα να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη σύσταση ενός παραγωγικού συνεταιρισμού.
Η πρόταση προβλέπει τη συνένωση των υγιών Ενώσεων (Κεντρική, Σταφιδική, ΕΑΣ Σελίνου) και μερικών πρωτοβάθμιων ενεργών συνεταιρισμών και αποτελεί oυσιαστικά παλιότερη πρόταση της Νομαρχιακής του ΣΥΝ στις αρχές της δεκαετίας.
“Το συνεταιριστικό κίνημα είναι ο ουσιαστικός μοχλός παρέμβασης των αγροτών, των παραγωγών στην αγορά. Η διάλυσή του αφαίρεσε ένα ουσιαστικό όπλο από τους αγρότες του νομού μας για να έχουν μια ουσιαστική παρουσία στις ελληνικές και ξένες αγορές. Εδωσε τη δυνατότητα στους ιδιώτες να λυμαίνονται τα προϊόντα αυτά χωρίς ουσιαστικές υποδομές, ουσιαστική στρατηγική και προγραμματισμό με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο τα προϊόντα του νομού μας, λάδι, εσπεριδοειδή, κηπευτικά να δέχονται τεράστια πίεση” τόνισε ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κ. Γιώργος Καλλιτεράκης. Μιλώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλλιτεράκης επεσήμανε πως αποτελεί τη “μοναδική προοπτική σωτηρίας του συνεταιριστικού κινήματος” σε μια εποχή που από μέρα σε μέρα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί της περιουσίας της ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου και που οι υπόλοιπες Ενώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
“Η των τελευταίων ημερών προσπάθεια, από μέρους στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αποτελέσει η ΟΠΑ εσπεριδοειδών που συστάθηκε τελευταία υπό την σκέπη του συνεταιρισμού μανταρινοπαραγωγών τον φορέα υλοποίησης για την εξαγορά των αναγκαίων περιουσιακών στοιχείων των Ενώσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν μας βρίσκει σύμφωνους στον βαθμό που αυτή δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες οικονομικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να την καταστήσουν ρεαλιστική. Διότι εμείς ξέρουμε ότι η ΟΠ εσπεριδοειδών δεν έχει νομική υπόσταση και ότι αυτή υφίσταται μόνο από τη συνεταιριστική οργάνωση που αυτή υπάγεται. Σε αυτή την περίπτωση ο εν λόγω συνεταιρισμός των μανταρινοπαραγωγών δεν τηρεί τις αναγκαίες οικονομικά προϋποθέσεις, παραμένοντας τώρα και μερικά χρόνια ανενεργός και μη διαθέτοντας την αναγκαία οικονομική υπόσταση που θα του επέτρεπε να προβεί σε τέτοιες ενέργειες όπως αυτή της εξαγοράς μεγάλων περιουσιακών στοιχείων. Ο χρόνος δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Οι αγρότες του νομού μας έχουν την ευθύνη να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία σε σωστή ρεαλιστική κατεύθυνση που να δίδει διέξοδο στο τελματωμένο πρόβλημα του συνεταιριστικού κινήματος στον νομό μας”, ανέφερε ο κ. Καλλιτεράκης.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΚΑΚΗΣ
Στις γενικότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο αγροτικό ζήτημα αναφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. αγρότης κ. Γιώργος Μπικάκης. “Πρέπει να πούμε όχι στις αποσπασματικές και πονηρές πολιτικές και να διεκδικήσουμε καθαρές και γόνιμες προτάσεις για τα αγροτοκτηνοτροφικά ζητήματα. Η αγροκτηνοτροφία είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας, η μοναδική ελπίδα για να στηριχθεί η τοπική ανάπτυξη και αυτό το γνωρίζει η τοπική αγορά. Είναι η μόνη ελπίδα για την ανάδειξη της υπαίθρου για την ελληνική ποιοτική διατροφή, αποτελεί τεράστια προστιθέμενη αξία γιατί δουλεύουν πολλά επαγγέλματα και μάλιστα και σε τοπικό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρές προτάσεις για τα προβλήματα της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας. Ζητάμε την επιτελική υποστήριξη των παραγωγών από τις υπηρεσίες, την αναθεώρηση της ΚΑΠ, τιμές ασφαλείας για στήριξη των αγροτικών προϊόντων, αυστηρός έλεγχος στις εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς με διάφορους τρόπους μας ταΐζουν τρελές αγελάδες, χοίρους και μεταλλαγμένα κ.ά.”, ανέφερε μεταξύ άλλων.