Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Από τα "Χανιώτικα Νέα"
“Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμό μας”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων χθες, η υποψήφια βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Γεωργούλα, στο πλαίσιο παρέμβασης για
το θέμα των κρατουμένων που πραγματοποίησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από τις φυλακές.
Τα μέλη του κόμματος μοίρασαν προεκλογικό υλικό και κείμενο “Κρατούμενοι υπέρ ΣΥΡΙΖΑ” σε διερχόμενους πολίτες, ενώ η κα Γεωργούλα σημείωσε σχετικά: “Στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων, εκατό μέτρα από το δικαστικό μέγαρο, οι συνθήκες κράτησης δεν διαφέρουν από εκείνες των υπολοίπων φυλακών και των κρατητηρίων όλης της χώρας. Σήμερα, στο παλαιωμένο κατάστημα της φυλακής, με προδιαγραφές για 70 κρατουμένους, 158 κρατούμενοι διαβιούν υπό απαράδεκτες συνθήκες, στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Οι όροι κράτησης αυτών των ανθρώπων, που οι περισσότεροι από αυτούς είναι προφυλακισμένοι, αποτελούν ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και ντροπή για τον πολιτικό και όχι μόνο πολιτισμό μας”.
Ο δικηγόρος και μέλος της Γραμματείας Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τζάρας ανέφερε: “Βρισκόμαστε στις φυλακές για να διαμαρτυρηθούμε για μια ακόμα φορά -όπως και στο παρελθόν κι όχι μόνο προεκλογικά- για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων. Βρισκόμαστε στη Δικαστική φυλακή Χανίων όπου διαβιούν 160 κρατούμενοι σε έναν χώρο ο οποίος είναι προορισμένος για 70. Μέσα σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στη φυλακή, όπως και σε όλες τις ελληνικές φυλακές, δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποτροπή αλλά και στο να αποτελούν οι φυλακές φυτόριο εγκληματικότητας αντί να παίξουν τον ρόλο τους ως σωφρονιστικά καταστήματα”.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τζάρας τόνισε: “Έχουμε δώσει ως ΣΥΡΙΖΑ αγώνες και έχουμε στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων. Με τη σημερινή παρουσία μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να αλλάξουν ουσιαστικά πράγματα στις φυλακές γιατί οι συνθήκες κράτησης αυτών των ανθρώπων και οι όροι που είναι φυλακισμένοι είναι ντροπή για τον πολιτικό μας πολιτισμό”.
Επίσης, αναφερόμενος στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους επεσήμανε: “Οι φύλακες κατά μία έννοια είναι κρατούμενοι από την άλλη μεριά των σιδεριών. Επιδεικνύουν με το φιλότιμό τους και την προσπάθειά τους ζήλο ώστε να λειτουργήσουν οι φυλακές αλλά βιώνουν κι αυτοί άθλιες συνθήκες εργασίας. Με αυτή την έννοια ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ δύσκολος και χρειάζονται στήριξη ώστε να επιτελούν το έργο τους και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στους κρατούμενους”.