Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Από τα «Χανιώτικα Νέα»

"Τα κινήματα των ενεργών πολιτών μας δείχνουν το δρόμο και χρειάζεται να τα στηρίζουμε με τη δράση μας", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η υποψήφια βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Γεωργούλα υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η κοινωνία χρειάζεται μια δυνατή αντιπολιτευτική φωνή και μέσα στη Βουλή την οποία μπορεί να εγγυηθεί ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

- Ανήκεις σε μια γενιά η οποία χαρακτηρίζεται από την αμφισβήτηση προς τα κόμματα και την επιφυλακτικότητα προς την πολιτική. Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να συμμετέχεις στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;
"Πράγματι. Κι εγώ, κατά κάποιο τρόπο, από αμφισβήτηση αποφάσισα να ασχοληθώ πιο ενεργά με την πολιτική και συγκεκριμένα στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική έχει απαξιωθεί από τους λειτουργούς της, καταρχήν, που την προσεγγίζουν ως αντικείμενο πελατειακών σχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, από τη σύλληψη του, ως σχήμα συνεργασίας και ενωτικό, φέρει μία άλλη αντίληψη στην αριστερά και στην πολιτική γενικότερα. Αμφισβητεί το μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας των παραδοσιακών κομμάτων, επιχειρώντας να λειτουργήσει με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη σύνθεση, τους ενεργούς πολίτες, ανοικτά, από τα κάτω προς τα πάνω. Φέρει ένα άλλο ήθος. Το στοίχημα είναι να επικρατήσει αυτό το ήθος κι αυτός ο τρόπος λειτουργίας έναντι των δυσκολιών που ενέχει ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, που κουβαλάει και φόβους και λάθη του παρελθόντος. Πιστεύω ότι, ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους, έχουμε κάνει βήματα μπροστά".

- Στις παρεμβάσεις σου δίνεις έμφαση στα εργασιακά ζητήματα, όπως τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα stage που επέβαλαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το τοπίο;
"Βρίσκουμε πάλι μπροστά μας τις πελατειακές σχέσεις, που τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από το δικομματισμό. Τα προγράμματα stage και η επισφαλής εργασία εφαρμόζονται και συντηρούνται για να κρατούν όμηρους ψηφοφόρους. Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή που ως επιχείρημά της έχει ότι κάθε νέα θέση εργασίας είναι ζημιά για το κράτος, ενώ στην πραγματικότητα ο παραγωγικός πλούτος που προκύπτει από κάθε εργαζόμενο είναι καύσιμο για την κρατική μηχανή και άρα για την κοινωνία, αφού επιστρέφει σε αυτή. Όμως ο νεοφιλελευθερισμός, που διαπερνά τα προγράμματα και των δύο μεγάλων κομμάτων, υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και όχι της κοινωνίας. Κι αυτό πια δεν είναι κούφια λόγια, το νοιώθουμε όλοι στο πετσί μας".

- Για τα προβλήματα της παιδείας και ειδικά στο θέμα της υποχρηματοδότησης τι πιστεύεις;
"Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης - που δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια, δωρεάν και καθολική - είναι ένα στοιχείο μιας γενικότερης πολιτικής που επιχειρεί να απαξιώσει τη δημόσια παιδεία, ώστε να ανοίξει τον δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιπλεόν, υπάρχουν επιλογές, οι οποίες με σωστό σχεδιασμό και μελέτη, όπως η αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα αποδέσμευαν τεράστια χρηματικά ποσά, αυτά, δηλαδή, που τώρα διοχετεύονται στην παραπαιδεία".

- Τα Χανιά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών είναι το αγροτικό ζήτημα και η κρίση του τουρισμού που βρίσκονται σε αδιέξοδο...
"Τα Χανιά είναι μια ψηφίδα μιας γενικότερης εικόνας. Τα κινήματα των ενεργών πολιτών μας δείχνουν το δρόμο και χρειάζεται να τα στηρίζουμε με τη δράση μας για να αναδεικνύονται ζητήματα, για μικρές και μεγάλες μάχες. Συγκεκριμένα τα Χανιά, έχουν δύο σημαντικούς τομείς παραγωγής πλούτου, τη γεωργία και τον τουρισμό, που πρέπει να στηρίξουμε με κεντρικές και τοπικές πολιτικές επιλογές. Ο μεν αγροτικός τομέας έχει κακοπαθήσει ιδιαίτερα από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αποδιάρθρωσε το δυναμικό εργαλείο των αγροτών, τους συνεταιρισμούς, και που κακοδιαχειρίστηκε τρία Κ.Π.Σ. Ο δε τουρισμός μπορεί να αναζωογονηθεί με τον εναλλακτικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό, που αποτελούν προτάσεις αναπτυξιακές που σέβονται το περιβάλλον και για τις οποίες ο νομός μας προσφέρεται. Όλα, όμως, ξεκινούν από εμάς, ως πολίτες και ως ψηφοφόρους, από τη σκέψη μας και τη δράση μας".

- Γιατί ο κόσμος να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές;
"Γιατί η κοινωνία χρειάζεται δυνατή αντιπολιτευτική φωνή και μέσα στη Βουλή, απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές που επίκεινται, σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει αποδείξει την αντιπολιτευτική του δυναμική σε καίρια ζητήματα. Η απάντηση στο ερώτημά σας αρθρώνεται ξεκάθαρα, αν ο καθένας μας σκεφτεί ποιος αγωνίστηκε μέσα και έξω από τη Βουλή αναδεικνύοντας ξεχασμένα ζητήματα και υπερασπιζόμενος το συμφέρον της κοινωνίας, των νέων, των εργαζομένων, χωρίς να προτάσσει το πολιτικό κόστος".