Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009



Εκδήλωση -συζήτηση με θέμα ''1 χρόνο μετά... εξέργεση -καταστολή- ο ρόλος των Μ.Μ.Ε'' πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο στο θέατρο “Βλησίδης'' από την Τ.Ε. Νέων ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα αίτια και την αφορμή , που είχαν σαν επακόλουθο την δολοφονία του 15 χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και στα γεγονότα που ακολούθησαν , τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ''στην οδό Μεσολογγίου διαδραματίστηκε η τελική πράξη μιας προαναγγελθείσας εκτέλεσης. Το καθεστώς επιζητούσε μήνες πριν από την δολοφονία του Αλέξη ένα νεκρό για παραδειγματισμό και εκφοβισμό. Έναν νεκρό από τις τάξεις εκείνης της νεολαίας που αρνείται να υποταχθεί. Μήνες πριν την δολοφονία του Αλέξη τα Μ.Μ.Ε της ''εξουσίας'' παρουσίαζαν, κατασκεύαζαν μία εικόνα φόβητρο για τον συντηρητικό μικροαστό νεοέλληνα: πρεζάκιας, ακαμάτης, απολίτικος, βίαιος, βάνδαλος. Αυτή ήταν η εικόνα που κατασκευάζανε και η ελληνική κοινωνία δεχότανε για τα παιδιά της. Το πρότυπο αυτό λειτούργησε και λειτουργεί. Για να δημιουργήσει μία φοβική κοινωνία. Να επιβάλλει την επισφαλή εργασία, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τις απολύσεις, την ανεργία. Χρησίμευσε και χρησιμεύει στους οργανισμούς διανοούμενους της εξουσίας, να ζητούν ''μηδενική ανοχή'' σε κάθε μορφή εξέγερσης, αντίστασης, αμφισβήτησης. Για να κάνει αποδεχτεί από την κοινωνία την καταστολή όλων όσων αμφισβητούν την εξουσία. Γι' αυτό εκτελέσθηκε ο Αλέξης. Γιατί ήταν ένας πραγματικός νέος και όχι ο εικονικός των μίντια. Και αυτό τον έκανε επικίνδυνο. Ενάντια σε αυτό βγήκαν οι νέοι στους δρόμους και συγκρούσθηκαν με τον ένοπλο βραχίονα του κράτους. Και αυτό τους κάνει επικίνδυνους. Αυτός ήταν ο Δεκέμβρης: η εξέγερση, η ανυπακοή, η αμφισβήτηση των παιδιών μας αυτού του κόσμου, αυτής της κοινωνίας, αυτών των αξιών που εμείς φτιάξαμε. Ο Δεκέμβρης ήταν βίαιος: Ναι. Κάηκαν μαγαζιά; Ναι. Έγιναν λεηλασίες; Ναι. Να τα καταδικάσουμε; Ναι. Αλλά ας αναρωτηθούμε πόση βία υπάρχει σε αυτό τον κόσμο που ζούμε. Πόση βία υπάρχει στις εργασιακές σχέσεις, στην ανεργία, στην φτώχεια, στην οικονομική μετανάστευση. Πριν καταδικάσουμε τις σπασμένες βιτρίνες ας αναρωτηθούμε πόσες βιτρίνες ισοφαρίζουν τη ζωή ενός 15 χρονών''.
Ο κ. Μουλόπουλος προβλέπει δυσοίωνο το μέλλον για τους νέους όλης της Ευρώπης λέγοντας ότι'' τα παιδιά της εργατικής τάξης, των μικροαστικών στρωμάτων, αλλά και μεγάλων πλέον ομάδων της μεσαίας τάξης, γνωρίζουν, έχουν συνειδητοποιήσει , έχουν προεξοφλήσει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο παγκόσμιος καπιταλισμός, τους οδηγεί μεθοδευμένα εκτός της αγοράς εργασίας''.
Ο κ. Μουλόπουλος πρόσθεσε ακόμα '' οι κοινωνίες της Δύσης βρίσκονται πλέον σε ένα σημείο κορεσμού μιας οργής που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κρυσταλλοποιηθεί από ένα τυχαίο φαινομενικά γεγονός.
Οι σπόνσορες της εξέγερσης έχουν ήδη φυτρώσει αλλά η κοινωνία μας αρνείται να δει τους καρπούς της βίας που ωριμάζουν.
Στις χώρες της Δύσης κινείται υπόγεια μια μάζα ανθρώπων που μετράνε στο πετσί τους το κόστος της κρίσης, τα αποτελέσματα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, όχι μόνο με όρους χρηματικής απώλειας, όσο με όρους ζωής, επιβίωσης, προσωπικής αξιοπρέπειας. Το φάντασμα της εξέγερσης ξαναπλανάται πάλι πάνω από την Ευρώπη. Οι επικίνδυνες τάξεις είναι παλι στο προσκήνιο. Και είναι έτοιμες να συναντηθούν να ενώσουν την οργή τους με την οργή των παιδιών τους''.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ντοκιμαντέρ, με ανέκδοτο υλικό, από τους δημοσιογράφους του tvxs για τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη. Στην συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από τους ομιλητές, ακολούθησε συζήτηση ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και ένα μικρό event από την νεολαία.
Ο ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ προχθές σε δηλώσεις του στα Χανιά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης δήλωσε ότι "σε αυτό τον χρόνο που πέρασε δεν άλλαξε τίποτα. Στην Επέτειο του Πολυτεχνείου είδαμε ότι έγιναν μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές. Στο Ηράκλειο συνελήφθησαν τέσσερα άτομα-φοιτητές, τα δύο από τα οποία βρέθηκαν κακοποιημένα μετά την σύλληψη τους. Μάλιστα για το θέμα αυτό καταθέσαμε σχετική ερώτηση στην Βουλή μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Και πρόσθεσε:
«Αυτά για τα οποία πρέπει να πολεμήσουμε είναι η ελευθερία και η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δημοκρατικά δικαιώματα. Την ίδια ώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί : οι διαδηλώσεις, οι αγώνες πρέπει να είναι μαζικοί αλλά και συνάμα ειρηνικοί. Διότι κάποιοι ψάχνουν την ευκαιρία να πατήσουν σε κάποια επεισόδια για να δυσφημήσουν αυτόν τον αγώνα . Έναν αγώνα που όμως είναι απαραίτητος και πρέπει όχι μόνο να γίνει αλλά να είναι και νικηφόρος».