Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010


Ανακοίνωση της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη νέα ρατσιστική επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή που βρίσκεται στην πόλη των Χανίων.
Η επανάληψη της επίθεσης αυτής έρχεται να προστεθεί σ’ ένα καλλιεργούμενο από ακροδεξιούς και δεξιούς κύκλους και επικίνδυνα αναδυόμενο κλίμα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας με ισχυρή, πλέον, παρουσία στη δημόσια σφαίρα και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η διαφορετικότητα γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτή και γι' αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μόνο ένα μαζικό κίνημα υπέρ της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ανεκτικότητας σε συνδυασμό με φιλομεταναστευτικές και φιλοδικαιωματικές πολιτικές που θα θεσπίζουν δικαιώματα για κάθε είδους μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην πλημμυρίδα της ρατσιστικής υστερίας και των μισαλλόδοξων, εγκληματικών πρακτικών.
Η κυβέρνηση, πρώτα απ' όλα, πρέπει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μη συμβαίνουν τέτοιες επιθέσεις της και η αστυνομία επιβάλλεται να προστατεύσει τις μειοψηφίες και τις μειονότητες που δέχονται επιθέσεις. Ειδικά στα Χανιά, έχουν τεράστιες ευθύνες για την ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση φασιστικών ομάδων εδώ και μήνες με μηδενικά αποτελέσματα των ενεργειών(;;;) της τοπικής αστυνομίας.
Δελτίο Τύπου της Νεολαίας ΣΥΝ Χανίων
Κατάπιαμε τη γλώσσα μας;
Όταν το τέρας δεν μας ενοχλεί, αρχίζει να μας μοιάζει
Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο:
"Τι σε νοιάζει εσένα;", μου λέγανε,
"θα βρεις το μπελά σου, σώπα".
Δεν είναι δικά μας.
Δεν είναι δικά μας;
Χτυπιούνται μετανάστες με σιδηρολοστούς και μαχαίρια στο δρόμο και περνά κόσμος δίπλα σιωπηλά σαν να συμβαίνει κάθε μέρα ένα τέτοιο περιστατικό.
Μετά λίγες φωνές, κάποιες ανακοινώσεις, σχεδόν σιωπή. Αφορά κάποιους άλλους;
Μπαίνει φωτιά στο Στέκι Μεταναστών.
Ξανά μετά, λίγες φωνές, κάποιες ανακοινώσεις, μία πορεία διαμαρτυρίας, σχεδόν σιωπή. Δεν μας αφορά;
Χτυπιούνται άνθρωποι στο δρόμο. Μία Γερμανίδα, δύο Άραβες. Σιωπή;
Καίγεται πρώτη φορά η Συναγωγή. Ανησύχησε κανείς; Σχεδόν σιωπή.
Καίγεται δεύτερη φορά η Συναγωγή κι έτσι ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος επιθέσεων, που πια δεν έχουν "συμβολικό" χαρακτήρα, αλλά ξεκάθαρος στόχος τους είναι η ολοκληρωτική καταστροφή.
Και δυστυχώς δεν ακούμε το συναγερμό, κλείνουμε τ' αυτιά μας και σωπαίνουμε.. Φωνάζουν "σώπα" οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι.
Κατάπιαμε τη γλώσσά μας, όπως φαίνεται;
Αφήνουμε τους νεοναζί που έχουν ορμητήριο την ΟΕΧ και τη Χρυσή Αυγή να απλώνουνε το φόβο πάνω από την πόλη. Τους επιτρέπουμε να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους, επενδύοντας στα αδιέξοδα, την αγανάκτηση και στην ανασφάλεια του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας, μέσα από τα blog τους και την κατάπτυστη φυλλάδα-εφημερίδα τους που μοιράζεται στην πόλη μας. Ποιόν θα χτυπήσουνε αύριο; Σε μία βδομάδα;
Θέλουμε να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας, του φετινού Γενάρη;
Πιτσιρικάδες να διοργανώνουν κυνήγι μεταναστών πυροβολώντας μέσα από παράθυρα αυτοκινήτων όσους κινούνται; Νομίζουμε ότι είμαστε μακριά από εκεί;
Οι πολίτες των Χανίων πρέπει να ΜΙΛΗΣΟΥΝ, σήμερα, τώρα:
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ,
Ο ρατσισμός αποτελεί το θερμοκήπιο των νεοναζί της ΟΕΧ και της Χρυσής Αυγής.
Ο ρατσισμός στα Χανιά είναι μια ασήμαντη μειοψηφία», θα πουν κάποιοι. Όμως και η Κου Κλουξ Κλαν δεν ήταν πλειοψηφικό ρεύμα στις ΗΠΑ. Μπόρεσε και έκανε ό,τι έκανε επειδή έβρισκε την ανοχή του πληθυσμού του Νότου των ΗΠΑ και αυτό άρκεσε
Ασφαλή κοινωνία θα έχουμε μόνο αν η κοινωνία μας παρέχει αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους όσους ζούνε σε αυτή
Επέκταση της νομιμοποίησης των μεταναστών.
Υποστήριξη και διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών που ζούνε στη κοινωνία μας
Ν' ακουστούν δυνατά αυτοί που έχουν φωνή, αλλά σωπαίνουν, όλοι -ες μας.
Για το ίδιο θέμα στις 19/1, ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης καταγγέλει κάθε πράξη ρατσιστικού μίσους και κάθε πράξη βίας και καταπάτησης θρησκευτικών δικαιωμάτων. Την αναφορά μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων,