Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης μπορείτε να την διαβάσετε εδώ
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 809/9.11.2009 ερώτησης του βουλευτή κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με έγγραφό της εισηγήθηκε το χαρακτηρισμό του ιστορικού τόπου, «...σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. Δ και 16 του Ν. 3028/2002 του παλαιού δρόμου Καντάνου-Χανίων σε όλο το μήκος του, όπως αυτός σημειώνεται στο υπ’ αριθμ. 94153 φύλο χάρτους της Γ.ΥΣ. που μονογραφείται από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, από το σημείο Α στην είσοδο του Δήμου Καντάνου έως το σημείο Β που ξεκινά η ασφαλτοστρωμένη οδός, διότι αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρον τεχνικό έργο των αρχών του 20ου αιώνα που διατηρείται αναλλοίωτο έως σήμερα».
Ανάλογη ήταν και η πρόταση της κατά τόπον αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει τόσο για λόγους τεχνικής, όσο και για ιστορικούς λόγους, αφού υπήρξε ο χώρος σημαντικών μαχών κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρότεινε το χαρακτηρισμό του επαρχιακού δρόμου της Καντάνου ως ιστορικού τόπου.
Το θέμα εισήχθη για την κατά Νόμον γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το Συμβούλιο κατά τη συνεδρία της 14ης Φεβρουαρίου 2008, γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, υπέρ του μη χαρακτηρισμού. Η γνωμοδότηση έγινε δεκτή από τον Υπουργό Πολιτισμού και εκδόθηκε η ΥΠ.ΠΟ./ΔΝΣΑΚ/27110/772/3.4.2008 Υπουργική Απόφαση.
Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου με την από 10.4.2008 αίτηση θεραπείας ζήτησε την επανεξέταση του θέματος από το ΚΣΝΜ. Το ίδιο ζήτησε με την από 20.10.2009 επιστολή του ο Δήμαρχος Καντάνου. Το θέμα θα επανεξεταστεί.
Ο Υπουργός
Παύλος Γερουλάνος