Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

«Μισή δουλειά - Μισή σύνταξη - Μισή ζωή» ήταν το σύνθημα διαμαρτυρίας για την αυξανόμενη ανεργία στον Νομό Χανίων κατά τη δράση - παρέμβαση που πραγματοποίησε χθες, από τις 8 έως τις 11 το πρωί, η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με στελέχη και φίλους έξω από τα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ., στην οδό Τζανακάκη.

Η  δράση έξω από τον Ο.Α.Ε.Δ. είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς, όπως τόνισε το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, κ. Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, «τα προβλήματα του κόσμου, οπως η ανεργία, δεν έχουν τελειωμό και δεν γνωρίζουν ούτε καλοκαίρι ούτε χειμώνα ούτε καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς ο κόσμος, που για ένα διάστημα, υπό το κράτος του τρόμου και του φόβου, αναγκάστηκε να ψηφίσει τις μνημονιακές δυνάμεις, γρήγορα διαψεύδεται από τις υποσχέσεις για επαναδιαπραγματεύσεις. Σήμερα (σ.σ. χθες) παράλληλα με την κινητοποίηση έξω από τον Ο.Α.Ε.Δ., δίπλα ακριβώς εξελίσσεται άλλη κινητοποίηση από τους εργαζομένους της Αγροτικής Τράπεζας καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο πουλήθηκε μια μεγάλη τράπεζα που στήριζε τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο, όπως έγινε με άλλες ισχυρές και κερδοφόρες βιομηχανίες, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η Δωδώνη. Η κατρακύλα δεν έχει τέλος. Τέλος μπορούμε να βάλουμε μόνο εμείς, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα».

Το μέλος της τοπικής επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, κ. Νίκος Τζινευράκης, ανέφερε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο κατήφορος των μνημονιακών πολιτικών πριν η χώρα και οι εργαζόμενοι μπουν στην ουρά για τα συσσίτια. Αν προσθέσουμε τις 150.000 απολύσεις στο δημόσιο που έχουν υπογράψει και τις ιδιωτικοποιήσεις που σίγουρα θα φέρουν απολύσεις, το τι πρόκειται να συμβεί δεν χρειάζεται σοφία... Χρειάζεται δύναμη και πίστη να το ανατρέψουμε.  Οπως φαίνεται όλα αυτά συνέβησαν για να γίνει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα του ελληνικού λαού, να αποτελέσουν μια αποθήκη ανέργων και χαμηλά αμειβομένων με μισθούς υπανάπτυκτων χωρών για τους 'αετονύχηδες' που θα έρθουν να επενδύσουν όχι με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, αλλά το δικό τους. Ζητάμε ανατροπή του Μνημονίου και επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε πρώτη φάση με αυτά του 2009».

Από την πλευρά της η κα Αθηνά Γιαννουλάκη, μέλος  της τοπικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, τόνισε ότι «στόχος της δράσης είναι να αναδείξουμε το θέμα που απασχολεί όλη την κοινωνία και έχει να κάνει με την ανεργία, όπου στην Κρήτη είμαστε πια 'πρωταθλητές'. Η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 24%, χωρίς να βάζουμε τους εργαζομένους που δεν ασφαλίζονται, ενώ η νεολαία που δεν έχει εργασία ξεπερνά το  40%. Η κατάσταση είναι τραγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει λύσεις εδώ και τώρα σε σχέση με την ανεργία».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
• Κατάργηση της υπουργικής απόφασης για μείωση μισθών και επαναφορά της μετενέργειας και το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
• Διπλασιασμό του χρόνου για την επιδότηση της ανεργίας και την επαναφορά του επιδόματος στα 451 ευρώ.
• Πραγματοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή των νόμων στους εργασιακούς χώρους, τη στελέχωση κι αναδιοργάνωση της Επιθεώρησης Εργασίας.